üretmek için işçiye ihtiyaç duyulur. işçi para için üretir. işçi ne kadar çok üretir ve işletirse o kadar çok kazanacak ve ülke ekonomisi de o paralelde büyüyecektir. işçi kendisine sunulan imkan kadar emek harcayacaktır. bir ülkede adalet ne kadar gelişmiş ise haksızlık da o kadar azalacaktır. yani işçi emeğinin karşılığını alacaktır.
türkiye faiz ve finans ekonomisine dayamışken sırtını, ekonomik verilerini bu rakamlarla açıklarken -dolar düştü milli gelir arttı vs.-; alman ekonomisi ağır sanayi alanında gelişmiş ve tüm dünyaya ürün satmaktadır.
türk ekonomisi 7.5 büyür, alman ekonomisiyse 0.7 büyüdük diye bayram eder şeklinde karşılaştırmaların yapılması gereken olaydır.
demek ki alman ekonomisi o kadar da büyümemiş denilmelidir. pısırık kalmış, cüce bi ekonomi olmaktan öteye geçememiş. ee ne demiş ulu hakan´ımız şükür : "ben bilmem büyüklerim bilir."...o kadar. yüce türk ekonomisiyle pısırık alman ekonomisini karşılaştırmak, herşeyden önce gaflet ve delalet içinde olmaktır.
büyüklerimiz, 7.5 diyorsa, demek ki türk ekonomisi alman ekonomisinden 10 kat daha büyük demektir.bunun üzerinde tartisilmaz, soru konusu yapilmaz, aynen öyle kabul edilir.
ben, bu durumda türk ekonomisini dünya üzerinde karşılaştırabileceğimiz bir ekonomi olduğunu sanmıyorum. en büyük ve yüce bir ekonomidir türk ekonomisi.
karşılaştırmadır diyerek alman disiplinine uyarak formatı savuşturalım.
aslında almanlara yetişmek çok kolay ama bunun gerekliliğine inanılması lazım.
ve de işhayatında, patronluk, arkadaşlık ve hemşericilik ten çok değer yaratanlara önem verecek seviyeye ulaşmamız lazım. o da önce dürüstlük ve adaletle sağlanabilir. ayrıca, değer yaratanlar da o değeri yarattım diye kendisini kral sanmayacak olgunluğa erişmeli
üstün alman teknolojisi karşısında daha kendi petrolünü bile çıkartamayan, sanayisi olmayan bir ülkenin karşılaştırılmasıdır. camın türkiyemde ortalama 60 yaşında ölen insanların 65 yaşında emekli olması bu durumu daha iyi açıklıyor sanırım.
mercedesin türkiyede diger ülkelere nazaran daha fazla bi fiyata satıldıgını ve bu arabanın 100 km de 7 lt yaktıgını farzedersek türk insanı hem o mersedesi %25 pahalıya alabilen hem bu arabanın deposunu litre başına yaklaşık 5 tl den fulleyebilen arabanın içinde de sigaranın diger ülkelere nazaran %30 daha pahalı oldugu ülkemizde almış oldugu marlborosunu zippoyla yakabilir.bu ekonomiden midir yoksa başka bişedenmi bilen yok.
sanayii geçmişi 200 yıla dayanan alman ekonomisi ile sanayii geçmişi 30 yıla dayanan türk ekonomisinin karşılaştırılmasıdır. ne yazık ki kıyas kabul etmez.
daha fazla çalışıp alt yapı işlerini bitirip, katma değeri yükesek teknolojik ürünler oluşturmalıyız.
türkiye önce lig atlamalıdır.
bayern, simens, mercedes, adidas gibi markalara kafa tutacak markamız olmadığıda açıktır.