türk edebiyatı değil türkçe edebiyat demeliyiz

entry1 galeri0
    1.
  1. Ekşi’de gördüğüm ve başlığı dahi açılmış Kuru, cahilce ve boş safsatadan ibaret olan söylem...
    Türk edebiyatı yerine Türkçe edebiyat saçmalığını dayatanlar, Türk olmayan ama Türkçe yazan yazarlardan söz ediyorlar. Onları Türk olmadıkları için Türk edebiyatına dahil etmek yanlışmış.

    Yaşar Kemal, mâlum Kürt olduğu bilinen bir yazardır. Ama Yaşar Kemal bütün eserlerini Türk kültürünün unsurlarıyla ve Türk diliyle yazmıştır. Böylece kendisi Türk olmasa bile yazdıkları Türk edebiyatının parçası olmuştur. Elbette Mehmed Uzun gibi Kürtçe, Türkçe ve isveççe roman yazan birini Türk edebiyatına dâhil etmeye gerek yok. Ama kim Yaşar Kemal’i Türk edebiyâtının dışına çıkartabilir ki?

    Bu arada Türk edebiyatını tanımını reddeden ve Türkçe edebiyât tanımını dayatan yayınevlerinden ithaki Yayınları, Mehmed Uzun'u "Modern Kürt edebiyâtının kurucusu" olarak niteliyor. Tanım doğru. Ama ilginç bir şekilde Türk edebiyatı demeyi reddedenler, Kürt edebiyatı demekten rahatsız olmuyor. Sorun burada. Dünyada bütün milletlerin varlığını kabul edenler, Türk adını duyunca çıldırıyorlar.

    Türk adının dışlayıcı olduğunu söyleyenler, Türk adını bütün dünyadan dışlamaya çalışıyorlar. Aslında mes'elenin düğüm noktası da burada. Türk'ü dışlamak, yok saymak istiyorlar. Bir taraftan "dünya Türktür" diyen şarlatanlarla, bir yandan da "Hunlar, Göktürkler, Uygurlar, Selçuklular, Osmanlılar, Türk değildir" diyenlerle, "Türk kavramı, ittihatçı ve Kemalist kadrolar tarafından inşâ edildi" diyenlerde de aynısı var. Türklüğü yok sayıp, silmek düşüncesi...

    Not: benim için gelmiş geçmiş en iyi roman yazarı olan Yaşar Kemal, 1997 yılında katıldığı bu programda Mehmet Ali Birand'ın '' Türk yazarı mı, Kürt yazarı mısınız'' şeklindeki ısrarlı sorularına(?) cevap olarak 2 kez ''Türk yazarıyım Mehmet Ali Bey, Kürtçe tek kelime yazmadım'' diyor. Rahmetli 23 yıl önce bu konuya noktayı koymuş zaten.
    https://www.youtube.com/watch?v=3YLCG0VJXIM
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük