*kameranın neredeyse hep sabit tutulması,oyuncuların suratlarına o kadar zoom yapılıyor ki tüm deformeler göze çarpabiliyor, ya da güzel/yakışıklı olduğunu zannedilen oyuncu iğrençleşebiliyor ( bu o kadarda kötü değil aslında).
*orjinal konu kıtlığı.hadi bir kaç tane bulundu diyelim bir kaç hafta ya da ay sonra o da reyting uğruna zırvalamaya,saçmalamaya başlar.
*mekan olayı var tabi.yıllardır aynı mekanları çeşit çeşit dizilerde ufak tefek farklarla tekrar tekrar görebiliyoruz.
sadece türkiye de yayınlanabiliyor olması, tükçe konuşuluyor olması, final bölümden sonraki haftada unutulması, sürekli mükemmel kadın; tipim olmasa da aklım, zekam konuşur izlenimi veren erkek rolleri.
illa ki sik gibi isim kullanılır. tıpkı behlüleyşan gibi. yokmudur adı hem ahmet mehmet özlem falan olup zengin ve başarılı olan yada intikam peşinde olan.
ve nedendir bilinmez,
araba ile yolda seyir eden kişiye gelen önemli haber her zaman ters istikamettedir. yokmudur az ilerden sağa dönüş ve ilerden o noktaya varış.
*konu tıkandığında karakterlerden biri hastaneye yatar, biri hapse girer ve böylece 1 sezon daha bu konuyla sürdürülür.
*dizideki genç kızlardan birçoğu zengin olma hayaliyle yaşar, ya da kendini zengin gibi gösterir.
*anneler ya çok fedakar ya da çok vurdumduymazdır.
*babalar en başta terkedip gider ama konu tıkanması nedeniyle tekrar bir bahaneyle diziye döner.
*kızlar 'istemeden' ilişki yaşayıp hamile kalır, bunu 7 sülaleleri öğrenir.
*töre muhabbeti kaçınılmazdır, illa vardır bir yerinde.
*istemediği biriyle evlendirilen kız, ilerleyen zamanlarda kesin o herife aşık olur.
*kendilerine verilen ilacı ağrı kesici zannedip içen gerizekalılar her daim vardır.
*alkol alıp sabah hatırlamadığı şeyler yapan karakterler -kızlar çoğunlukta- çok fazladır.
önce duygudal birbirinin aldatan insanların dizileri çekiliyor sonrasında bakılıyor ki halk sıkılmaya başladı bu sefer de komik dizilerin çekimleri başlıyor. ama mutlaka ve mutlaka zengin çocuk fakir kız muhabbeti var. hiç şaşmaz.
memlekette herkesin sanki konaklarda yaşıyormuş izlenimi verilmesidir. ulan bu halkın yarısından fazlası gecekonduda yaşıyor lan. gerçekçi olun biraz.
(bkz: üvey baba) vardı tee benim küçüklüğümde.
teknolojisi bizden yıllarca ilerde olan, iphone gibi telefonların sim kart yanında hediye olarak verildiği amerika'da, dizilerde halen oyuncular takoz telefonlar kullanırken türk dizilerinde oyuncuların ellerinde ya blackberry ya iphone olması.
göze çarpmayacak gibi bir ortak özellik değil bu hakkaten, fox tv'deki bir dizide gecekonduda kalan adamın elinde blackberry vardı örneğin.
dalga geçilen eski türk filmlerinin konularının daha da dandik oyunculuklarla tekrar sunulmaları ve koyun gibi izlenilmeleri. bir de 50 sayfalık kitaplardan çıkıp sezonlara sığamamaları da var tabi.