zengin aile ve fakir aile diye iki ayrılır genelde.
zengin aile: baba çapkın, anne hayatını ailesine adamış, büyük oğlan okumuş etmiş, işinin başında, küçük oğlan haşarı, barlarda sürten bir tiptir.
fakir aile: anne ile baba birbirlerine delicesine aşıktır. kızları üniversitede okumaktadır, hayalleri vardır, sonradan sapıtır, küçük oğlan baştan sapıtmıştır zaten...
kimisi aşırı saftır evladının her söylediğine inanır, kimisi de evladını bıktırır tarzda gaddardır. bir de son dönemlerde bu profile aile içi ilişki eklenmiştir.
Babaanne Dede ilerleyen yıllarda tecavüze uğramak üzere doğurulmuş bir kız çocuğu erkek cocuk patronun işlediği suçu üstlenmekte üstüne olmayan baba bazen istekli bazen isteksiz ama hertürlü istisnasız ayarı yiyen bir anne.
Ha bir de hepsinde yoktur ama olanları mevcuttur doğuştan mazbut bir evcil hayvan. (Sıpa olur inek olur Eşşek olur kimi zaman kurt olur)
aileler zengin de, orta halli de, fakir de olsalar, aile bireyleri bir giydiklerini bir daha giymezler. her bölüm başka elbise, kısaca türk dizilerindeki aileler müsriftir.
zengin bir aile ve onları yanında çalışan fakir aile.bu fakir ailenin köyden gelmiş bir kız akrabası olur hep.bu kızda gider zengin züppe oğlana aşık olur.
zengin ailenin babasinin ne is yaptigi bir turlu aciklanmayan dizilerdir bunlar... adam surekli "holding" adi verilen bir is yerine gider ama orada ne is yaptigi hep mechuldur.. bir ara rakipleri olur, isler kotu gider hattaa iyi gider, kariyerler yapilir ama kimin ne is yaptigi hic bir zaman netlesmez... zaten kimseyi de is yaparken, calisirken, uzmanlik alanindan sozederken goremeyiz bu dizilerde...neden gormeyiz? izleyici sikilir da ondan...izleyici sadece iliski (iliski derken daha cok cinsellik uzerine) gormek ister dizilerde.. o yuzden aile dizilerinde de daha cok iliskili bolumler raiting alir...yaprak dokumu dizisinin bu gunlere gelmesinin ve konuyla alakasinin kalmamasinin en onemli nedeni budur ornegin...
anne-baba adi verilen aile kurucularinin hicbir iliskilerinin olmadigi dizilerdir...anneyle babayi asla opusurken, yatakta birbirlerine sarilmis yatarken, ortak bir alanda bir seyle ilgilenirken goremeyiz....tek ortak alanlari cocuklarinin yarattiklari gerilimlerden sozetmektir... bu anlamda da basarili profillerdir diyebiliriz...cunku caanim toplumumuzda da aile adi verilen kucuk birlikler, hicbir ortakligi paylasmayan kisilerden kurulmuslardir...
anne baba sürekli kavga halindedir. çift çocuk varsa bunların ikisininde kız veya erkek olma olasığı çok azdır. bir kız bir erkek çocuk olur genellikle ve bunlarda sürekli atışma halindedirler. genelde küçük kardeş erkek olur ve büyüğe eziyet etmektedir. bir de ailenin büyükleri olmazsa olmazdır. herşeyi onlara danışmak gerekir, tek bir sözleri yeter herşeye, candırlar.
genellikle zengin ailenin küçük oğlu bar bar gezer. millet "eller havaya" misali eğlenirken o bar da içkisini yudumlar.
bide uzun sarı saçlı sevgilisi olur bunun.
genelde fakir aile sürekli bir takım iftiralara kurban gider, zengin aile çocukları ise anne-babasıyla kavga edip resti çeker. yani 2 aile de mutlu değildir, zaten türkler de dramdan başka dizi yapmaz, yapamaz.
geçen gün unutulmaz dizisinde denk geldiğim bir diyalogla özetlenebilir.
- baba ben evlenmek istiyorum.
- hayır, olmaz.
- kaç yaşına geldim ama.
- kaç yaşına gelirsen gel, ben babayım. bu evde kararları ben veririm. en son lafı ben ederim.
baba hep en son kararı verir. anne de sadece evin yemeğinden, temizliğinden sorumludur. çok iyi yürekli bir babaysa anne, çocuğunun eğitimi konusundaki kararlarda söz sahibidir. ama baba, bu yemek tuzlu olmuş dediyse tuzludur, bu çocuk evlenemez dediyse evlenemez. yani türk dizileri aile profilini böyle gösteriyor ama neden? biz de uzayda yaşamıyoruz. senarist görüyor yazıyor. bilim-kurgu değil yani.
devamlı pastel boyayla "anne baba çocuk" resmi çizen ve "bak anne-baba size ne yaptım" diyerekten hoplaya zıplaya anne babasının yanına gelen, çok iyi bir iş yaptığını zanneden, bundan mutluluk duyan, saçları at kuyruğu toplanmış kız çocuğu bu aile tipine örnektir.
bu aile muhtemelen zengindir. holdingleri filan vardır.
eve ayakkabı ile giren ve kahvaltıda hem portakal suyu, hem fincanda çay içen ailelerdir.
eve ayakkabıyla girdiğinde, annesi tarafından terlikle kovalanan kaç çocuk vardır? dizi senaristlerine göre, hiç.
zengin dizisiyse aldatan eş ve ya baskıcı baba, ilgisiz ve şuh anne, gereksiz öfkeli çocuk( lar )dan oluşur. fakir dizisiyse çalışkan ve dürüst baba / dayakçı pislik baba, cefakâr anne, yine gereksiz öfkeli çocuk ( lar ). bu çocuklarda zengin olma hırsı da vardır ayrıca. zengin ailenin çocuklarının iyi karakter olmaları daha çok görülür, fakir ailenin çocuğununsa en iyi ihtimalle yediği haltlardan sonra aklı başına gelir. ve dizi ailelerimizin olmazsa olmazı yalan...