kalite, projenin arkasında dimdik duracak kanal yöneticileri, uzun vadeli bir projelendirme, projeye uygun senaryo yazımı, senaryoyu güncel kılacak bir ekip, ...
vazgeçtim saymaktan, amerikan dizilerinde olan hemen hemen hiçbirşey bizde yoktur.
senaryo araklama dalında ise değil amerika, feriştahı gelse bizimkilerin eline su dökemez.
-türk dizilerinde olayların %60'ı telefonda geçer.
-türk dizileri 90 dakika. yabancı diziler 40 dakika civarı. fakat türk dizilerinde 90 dakikada toplasan 2-3 olay olduğunu düşünelim. bu 3 olayın 2'si telefonda olan konuşmalardan oluşuyor. yabancı dizide ise 40 dakikada neler olur neler.
-türk dizilerinde x kişi y kişiye atıyorum ''ee nasıl gidiyo işler'' diyecekse aynen şu şekilde söyler ''eee (10sn sonra) nasıl gidiyor (5sn sonra) işler. ''. Yabancı dizilerde ise 10 saniye içinde şu konuşmalar geçer ''seni pis serseri çekil şurdan arabamı oraya parkettikten sonra senin beyaz kıçını pataklıycam ''. diğer oyuncu '' git kendini becer seni pis afrikan''.
yabancı ülkeye göre değişecek farktır. yabancı dizi vardır, yabancı dizi vardır. sanırsam somali ve burkino faso dizilerine kıyasla türk dizileri oldukça kalitelidir. ***
türk dizileri seksi reyting aracı olarak kullanır, yabancı diziler ise olması gerektiği yerlerde, doğru zamanlamayla kullanır.
türk dizileri müziktir, boş boş bakışlardır vs zımbırtılarıyla uğraşırken yabancı diziler her anı dolu dolu geçirir. o izlediğiniz 55 dakika size 2 saatmiş gibi huzur verir.
csi:ny ve arka sokaklar. aynı türe ait biri yabancı diğeri türk dizisi.
bizim polisiye dizilerimizde bir adet türkiye haritası, ve bir adet mobese sistemi vardır. zavallı polislerimiz o sistemin karşısında plaka aramaktan şaşı olurlar. elalemin polisleri ise girer otopsi yapar, küçücük polen parçasından adamın yaşadığı yeri bulur, iğne ucu kadar delil ile olayı çözer.
aksiyon ve film kalitesinde görüntü amerikan dizilerinde tartışılmaz derecede üstündür. türk dizilerinde ise insan ilişikileri sevgi ve saygı unsurlarında ise türk dizileri alır başını gider.
(bkz: süper baba)
(bkz: ekmek teknesi)
(bkz: yedi numara)
(bkz: mahallenin muhtarları)
(bkz: bizimkiler)
birini alt yazıyla izlersiniz birini anadilinizde.
bir çok türk dizisi yabancı dizilerin eline verir.*
hatta acı bir gerçek de yabancı dizi deyince sayılackların hepsi amerikan malıdır. yok canım ben italyan dizilerine bayılıyorum diyenler kişi çıkar ve de öyle bişey mi var lan.
heh gelelim işin detayına yabancı dizi bize yani anadili türkçe olan ve ingilizceyi az yada çok bi yerlerden öğrenmiş kişilere o dizinin esas hedeflediği kişilere verdiği hazzı veremez. çünkü kültür farkı ve okulda yada kursta kolay kolay öğrenilemeyecek kelimle oyunları söz konusudur.
alın size bi bakınız vereyim durumu anlayın
(bkz: ekmek teknesi)
varsa eline su dökebilecek amerikan dizisi izlerim sabahlara kadar.
şimdi bana yaprak dökümü yada ağam bana sok tarzı dizileri saymayın. evet tüketim toplumuyuz herşey de sizin seviyenize göre olamaz demi. nejla teyzeyle bir tutmayın kendinizi...
-türk dizilerinde seks ön plandadır,yabancı dizilerde seks arka plandadır.
-türk dizilerinde konu yoktur,yabancı dizilerde konular her bölüm değişir.
-türk dizilerinde müzikle duygu anlatılmaya çalışılır,yabancı dizilerde duydular oyunculukla anlatılır.
-türk dizilerin en iyi konuları edebiyattan copy-paste dir.yabancı dizilerde konular hep özgün olmalıdır, bu iş sektör haline gelmiştir.