türk destanları, türk edebiyatında kahramanlıkları anlatan efsanevi türdeki destanlardır. en eski tür olarak türk destanları içinde uygur destanı, göç destanı, şu destanı, oğuz kağan destanı, bozkurt destanı, yaratılış destanı, ediğe destanı, türeyiş destanı ve ergenekon destanıdır. bunlar islam öncesi devir destanlarıdır.
islâmiyetin yayılışı sırasındaki ve daha sonraki türk destanları ise saltuk buğra, manas, battal gazi, danişmendname, dede korkut, genç osman, köroğlu, kuvayı milliye, çanakkale destanlarıdır. destanların bazıları gerçek olayları yansıtır, bazıları ise sadece kurgudur. manas destanı dünyanın en uzun destanıdır.
Kür şad ihtilalinin sayılmaması gereken destanlarımızdır.Çünkü kür şad ihtilali destan değil çin kaynaklarında açıkça anlatılan gerçek bir olaydır.
Bu destanlardan dikkati çeken -bence en önemlisi- yaratılış destanıdır.
Türkler insanların bir adam ve kadından değil 7 ayrı ırktan türediğini,Şeytanın da bir insan olduğunu,Gökyüzünde birçok tanrı bulunduğunu ve ikinci dereceden iki tanrı olan gün ve aydan en büyüğünün kadın olduğunu ve Tanrıya yaratma emrini verenin bir kadın olduğunu göreceksiniz.
Bu destandan sonra aklınızda birçok soru belirebilir.Arabın adem ve havvası mı,Türklerin 7 ayrı ırkı mı ?
ya da Kadını hor gören islam kültürü mü Tanrıya yaratma emrini kadının verdiği Yüksek Türk kültürü mü ?