byzant şehrinin antik koruyucusu olan ay tanrıçasına ithafen hilal, byzantium şehrinin simgesidir. hilal bir pagan sembolüdür, dünyadaki hemen hemen tüm diğer semboller gibi. kıvırmanın ve saçmalamanın alemi yok. 2014 yılındaki bu bilgi deryasına kıyaslandığında kısıtlı imkanlarına rağmen fatih sultan mehmet, bu gerçeği bildiği için bu simge niteliğindeki şehri alır almaz bayrağa eklenmiş oldu. bu hareket osmanlı'yı paganlaştırmayacağı gibi, fatih'i de dinsiz yapmadı.
katalan atlası'nda görüleceği üzere fethe kadar osmanoğlunun bayrağı beyaz zemine kırmızı üçgen. hatta dönemde anadoludaki türk devletçiklerinde dahi hilal'i kullanan yok. aksine bugün davut yıldızı olarak israil bayrağından alışkın olduğumuz yıldızı karamanoğlu ve çandaroğlu gibi devletler kullanmıştır. menteşeliler siyah zemine el izi, ramazan ve dulkadirler ise boy tamgasını kullandılar. daha fazla cehaletin lüzumu yok, tarih tüm verileri ile orada.
ne şanstır ki bugün hilal islamın ve türklüğün sembolü olmuş. sanki müslümanlardan önce hilal doğmuyordu, sanki türkler getirdi hilali gökyüzüne. nedensel düşünmeyi öğrenmedikçe bizi simgeler yönetecek, bilgiler değil.
hilal'in islam ile bir ilgisi yok. ebcet peygamber'den yüz yıllar sonra hurufilerle islam kültürüne giren aslı yahudi gizemciliğine dayanan bir kültürel figür.
buna göre allah lafzıyla denk düşüyor biz de kullanalım demişse birileri o onun kendi bileceği iş. osmanlı da kullanıldı diye orjinal olmaz orjinal olması için hz muhammed döneminde kullanılması lazım. orjinal sancak-ı şerif topkapı'da gider bakar görürsün.
çok eski olan her şey orjinal değildir. minareler de böyledir. araştırın bakalım peygamber'in inşaatında kerpiç taşıdığı mescid-i nebevi'de minare varmıymış.
bizans bayrağında hilal falan yoktur. http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantium bu linkteki bayrak bizans bayrağı değil antik yunan'daki bizantiyum site devletinin bayrağı ki linkte yazıyor. o kadar yıl arkeoloji derslerine amatör olarak girip çıkmışlığım var yine de daha önce görmemiştim.
ayrıca bayrak evrensel bir olgu değildir. sümerliler'den beri her devlet kuran bir de bayrak buldu kendine, bulamazsa uydurdu diye bir şey yok. bugün "işte bu da bayrakları" diye wikipedia'da verilen çoğu bayrak uydurma. nereden mi biliyorum? çoğu devletin adı bile uydurma. mesela memlük diye bir devlet yok. adamların kendilerine verdikleri isim selahaddin eyyubi'den tomanbay'a kadar "ed devlet-it türkiyye"*, timurlular kendilerine hiç bir zaman timurlular demedi "gürkaniyun" dedi. bunlara isim uyduran zihniyet kıçından bayrak da uydurur.
bizans'ın imparatorluk bayrağı "çift başlı kartal"dır. bu o kadar meşhur bir sembol ki selçuklu devletinin de bayrağı aynı şekilde çift başlı kartal idi. yani selçuklular'ın bizans'ı taklit ettiği bir gerçek. yine selçuklu sultanlarının bizans imparatorlarını taklit ederek hükümdarlık sembolü diye kızıl oğlak derisinden çizme giydikleri de bir vakıa.
hilal'in islam'ın sembolü olduğu falan da yok. söylenmiş hz peygamber'in sancağı düz siyah renkliydi. bu haşimilerin sembolü olup abbasi hanedanının da kullandığı bir şeydir.
orta asya türk-tatar geleneğinde kullanıldığını da biliyoruz. bayrak olarak yine söylenmiş altın ordu kullanmış, cengizliler kullanmış, babürlüler kullanmış, kullanmış oğlu kullanmışlar. ama en orjinali roma ve bizans'ta hiç görülmeyen tuğlarda kullanma sürekliliği. roma kartalı herkesin malumu. tuğ diye onu kullanıyorlar. halbuki pagan veya müslüman tüm türkler hilali kullanıyor tuğ diye.
"yıldız" ise çok daha yeni bir şey olsa gerek. "ay-yıldız" hakikaten osmanlılar'ın icadı. daha öncesinde yok. hatta osmanlı'nın ilk dönemlerinde de yok. mesela klasik dönemden bir tane bile ay-yıldızlı minyatür vs bilmiyorum ben. hiç görmedim.
bugün için türk olsun olmasın bazı müslüman devletlerin bayraklarında bulunuyor bu sembol ki osmanlı vasıtasıyla islam'ın sembolü olarak kafalara yer ettiği için kullanılıyor. türk ve müslüman oldukları halde kazaklar ve kırgızlar kullanmıyorlar ay-yıldızı bu durumu da olivier roy "göçebe kazak ve kırgızlar islami göndermelere fazla meraklı değiller" diyerek açıklıyor. yani yerleşik hayata geçmiş mederese kültürüne sahip özbekler kullanırken eski göçebe kültürüne bağlı olanlar kullanmıyorlar.
ay tanrısı mevzuu iyi tuttu bugünlerde. yemen'deki bir arkeolojik sitede tam da hilal'e benzeyen "koç boynuzu" sembolleri var. belki ondan kaynaklanıyor da olabilir.
işte böyle gençler her yerde var bu hilal. herkesin az veya çok kullandığı bizim atalarımızın da kullandığı bir şey varsa büyük ihtimal arap veya bizans hayranlığı yüzünden değil de bizim kendi geleneğimiz olduğu için kullanılıyordur.
öyle iki satır wikipedia linkiyle çözülmez bu işler. enseyi karatmayın, bi de ıspanak yiyin...
bilgiye kapalı, öğreneceğini öğrenmiş ve artık hz mahmut olmuş kişilerin, yahudiibraniler kökenli gematria usülünden araklanmış arap ebced hesabi ile yol aldığı ve hala "milletimizin sembolüdür, yok yaraktır, kürektir" diye sarıldığı mevzu.
bu hilali fatih sultan mehmet bizans imparatorluğu'ndan almıştır. bizans'ın neredeyse tüm adet, gelenek, görenek ve simgeleri ile beraber. bir tek bizans'ın dinini almamış, hristiyan olmamıştır. lakin hristiyanlığı kabul etsek mi etmesek mi diye aylar süren tartışmalara katılmış, bu uğurda toplantılar yapmış, nihayetinde müslüman kalmıştır.
aynı hilal göktürkler'de de var ama nedense göktürkler ile osmanlı arasındaki diğer türk devletlerinde kullanılmamış, unutulmuştur. temsil kudretini haiz görülmemiştir. http://tinyurl.com/ces8a7
ay motifi esasında türkler'in islam öncesi dönemlerinde de sıklıkla kullandığı bir simge olup, bu durum türkler islamlaştıktan sonrada devam etmiştir. belli ki mitolojiki bir kavramdır. arap toplumunda ise ay simgesinin kökeni yine islam öncesi pagan inaçlarına dayanır. misal, ay tanrı/tanrıçası sin'in (gunah) simgesi hilal aydır.
buyrun bu da sin tapınaklarının en tepesinde yer alan ve sin'i simgeleyen bir yüksek kabartma heykel:
hilal, lale ve Allah kelimeleri ebced hesabına göre 66'dır. lale de hilal gibi milletimizin sembolüdür. lale tektir ve vahdeti yani birliği temsil eder. halk arasında işi 66'a bırakmak söz de vardır.
türklerin islamiyete kazandırdıklarından* sadece bir tanesidir. semboldür*.
türklerle islamiyete kazandırılmış, akabinde bütün müslümanlar tarafından sembol olarak kabul görmüştür.
işin komik tarafı bildiğimiz yahudi yıldızınında aynı şekilde bir geçmişi vardır; türkçe yaradan demektir, tengrinin sembolü olarak bin yıllarca kullanılmıştır. hitlerin kullandığı sonsuzluğu sembolize eden "Z" harfi de ilginç bir konudur; gamalı haç olarak bildiğiniz..
tabi kültürünü islamiyetle başlamış zanneden cahil bünyeler bunu anlayamaz. anlaşılması gereken en önemli konu; insanlık tarihi türklerle başlar.
peygamberin sancağı siyah bezdir. bu kadar. sembol nedir bilmez araplar.
bilgi edinmeden yorum yapanların islamiyet sembolü olarak gördükleri hilaldir. osmanlı'nın hilali 600 sene önce araplardan devşirdiğini düşünen fikriyatı bir yana koyarsak eski şaman inancında hilal ve ay'ın önemini ve hatta birçok moğol ve türk boyunun savaş kıyafetlerinde bile hilal sembolü kullandıklarını öğrenmek sadece ufak bir araştırma ile edinilecek bilgidir.
verilecek yanıt osmanlı'nın fethettiği yerlerde yaşayanların hilali kullanmamasının hristiyan olmalarıyla ilgisi varmış gibi düşünmekse, asıl gülünç olan da budur.
edit: her tarafından bilgi saçanlara gerekli kaynaklar ve linkler ulaştırılabilir, öğrenmeyi istemek de önemlidir.
batı kaynaklarının bir kısmı hilalin ilk olarak bizans kentinin bayrağında görüldüğünü, yıldızın ise hristiyan dininin kabulünün ardından meryem ana'ya ithafen konstantin tarafından şehrin bayrağına eklendiğini belitmektedir. fatih sultan mehmet'in istanbul'u fethinin ardından 1000 yılı aşkın süredir kullanılmakta olan bu bayrağı benimsediği; aynı motifin bu tarihten itibaren de islam dininin bir sembolü haline geldiği belirtilmektedir.
araştırmamızın ölçeğini biraz genişlettiğimizde, türkiye'deki dağlık arazilerden nil vadisine kadar pek çok yerde "ay tanrısı" tapınaklarının bulunduğu ve "ay tanrısına" tapınmanın bir zamanlar bugün orta doğu olarak tanımlanan bu yörede en yaygın din olduğunun kaynaklarda ifade edildiğini görüyoruz. ay tanrısı hilal formunda bir sembol ile temsil
edilmekteydi. bugün islam'ın baz aldığı ay ve yıl hesaplaması da bildiğimiz gibi ay'ın evrelerine dayanmaktadır.
bu bölgede yaşamış en önemli uygarlık sümerlerdir. ural-altay dillerinin sümer dili ile ilgisi bilimsel olarak saptanmış olup, türkçe ve macarca'nın sözcüklerinin benzeşmesinde %50'nin üzerinde bir orana rastlanmaktadır. örneğin sümer dilinde "dingir", türkçe'de "tengri" yani "tanrı"dır. kültürel benzeşmelerin de çokluğu sümerlerin orjininin de orta asya olup,
mezopotamya'ya sonradan göçler vasıtasıyla geldiklerini işaret etmektedir.
bu bakış açısı altında, hilal, yıldız motiflerini yoğun olarak kullanmış olan sümerlerin, bu sembolleri orta asya'daki köklerinden taşımış olması ihtimali kuvvetlidir. zira, sümerlerin dini inanışlarında, altay şamanizminin önemli etkisi göze çarpmaktadır.
ege adaları, batı anadolu ve trakya'da arkeolojik kazılarda ele geçen sikkelerde hilal ve yıldız motifinin sıklıkla kullanıldığı
görülmektedir. bu durum bölgede yaşayan halkların inanışlarında bu motiflerin yer ettiğini işaret etmektedir. milattan önce 1200 ve 100 yılları arasında orta asya türk dilini konuşan saka adı verilen halkın avrasya'da yaşadığı da
saptanmıştır.
birlikte kullanıldığı durumlarda hilal, ayı simgelerken, yıldızın güneş veya venüs'ü ifade ettiği belirtilmektedir. tarihi ve arkeolojik çalışmalar, hilal ve yıldız sembolünün kullanımını bir tarafta sümerlerin inanışları vasıtasıyla orta asya şamanizmine ve türklerin atalarına, diğer tarafta ise amerika yerlilerinin şamanizmine dayandırmaktadır.
bugün türk bayrağında yer alan hilal ve yıldız motiflerinin binlerce yıllık bir yolculukla bugüne kadar geldiğini ve orijininin türk'lerinde ataları olan kadim dönemlerde yaşamış uygarlıklara dayandığını görüyoruz. sonuç olarak, tüm dünyanın bugün islam dininin sembolleri olarak kabul ettiği hilal ve yıldızı; aslında biz türklerin islama bir sembol olarak kazandırdığını görüyoruz. bayrağımızın al renginin tanrısal kutsal bir renk; üzerindeki hilal ve yıldızın da binlerce yılın gizeminden gelen astrolojik objeler olduğu kesin. binlerce yıl bayrağında bu sembolleri taşımış böyle
bir millete de elbette özgün bir görev verilmiş olmalıdır diye de düşünmemiz gerekir."
her türk boyu veya devletinin kullanması diye bir genel kuralın olmadığı, fakat türkler islamı seçene kadar islam' da veya öncesi ortadoğu toplumlarında hiç görülmemiş semboldür.
türk devletleri yüzyıllarca islam 'ın bayraktarlığını yaptığından, birçok arap kültür ögesinin islam kültürüne dahil olması gibi bu da naçizane ve arapçıların yüksek müsadeleriyle kısmen islam kültürüne dahil oluvermiştir.
yüzyıllarca türklük himayesinde kalmış yunanistanhırvatistanermenistangürcistan gibi ülkelerin de bayraklarında da yer alan türklerin onları ne kadar etkilediğinin kanıtı olan hilaldir. *
kardeşim madem türkler fethettikleri yerleri bu kadar etkilemişler bu ülkelerin bayraklarında neden eşşek kadar haç var. hilal olması gerekmez miydi? demek ki islam ile alakası var hilalin.
Sözlükteki düşülen ihtilaftan sonra hafif bir araştırma yaptım. Evet Türklerde Ay müslüman olmadan önce de önemliydi hatta şaman çadırlarının üstüne bile konuluyordu fakat bu Türkiye bayrağındaki hilalin o hilal olmasını gerektirmiyordu. Şöyle ki; müslüman olan tüm Türk ülkelerinde (Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan vb.) ay hilal şeklinde bayraklarında bulunuyordu. Fakat müslüman olmamış ve Hristiyanlığı seçmiş olan Gagauzların bayrağında hilal bulunmuyor. Bu da demek oluyor ki, eğer Ay Türklük için bayraklara kadar girecek önemliyse Gagauzlarda kullanırdı.
Ben burdan şu sonucu çıkardım; isteyen inanır, isteyen inanmaz araştırır, ay Türkler için islamiyet öncesi önemliydi, islamiyet geldi daha bi önemli oldu. Bayrağımmızdaki hilal de bu yüzden Türklük ve islamiyeti temsil eder.
yüzyıllarca türk himayesinde kalmış veya her zaman maddi manevi desteğini hissetmiş toplumların bayrağında kullanmasının çok doğal olduğu, islam dünyasına da kısmen malolmuş türklük sembolüdür.
türk bayrağının hilalinin 600 yıl araplardan alarak hilali islamın sembolü olarak kullanmış osmanlının değil de bin yıldan çok daha önce varlık göstermiş türk devletlerinden esinlendiğini düşünmek ne kadar mantıklıdır orası tartışılır. evet türk devletleri hilali kullanmış olabilir. ancak osmanlı da 600 sene hilali kullanmıştır ve bilindiği üzere hilal osmanlıdan önce araplar tarafından kullanılmıştır ve islamı sembolize eder.
ayrıca belki bu link işinize yarayabilir gerçekleri görebilmeniz açısından
türklüğü de islamı da sembolize edebilen bir simgedir. türklerin islam öncesi yaşantısında ay'ın önemli bir yeri olduğu bilinmektedir.
eğer siz tutar da hilale sadece islamiyet sembolü derseniz birinin size o zaman uygurlar da mı müslüman diye sorması gerekir ki bilgi sahibi olmadan peşin konuşmak kötü bir huydur.