ilginç gelecek size belki ama aslında bugünkü türk bayrağı bizans imparatorluğunun konstantinapolis sancağıdır. fatih sultan mehmet istanbulu fethettiğinde ki o zaman istanbul yenilmez roma imparatorluğunun başkenti ve dünyanın ve de hristiyanlığın merkezi kabul edilmekteydi. ve sancağıda dünyadaki en kutsal sancaktı bugünkü yunanistan bayrağı olan imparatorluk bayrağından bile değerli, hristiyanlığın, kutsal roma imparatorluğunun namusunu temsil eden, o devirdeki en büyük yapı olan ayasofya klisesinide bünyesinde barındıran bugünkü istanbulun sancağıydı. aslında tüm camilerde ayasofya klisesisin birebir taklidi değil midir, sultan ahmet gibi, kocatepe camii gibi... hristiyanlık islamiyetten önce inmiş olduğuna göre herhalde hristiyan mimarlar bizi taklit etmiş olamazlar değilmi ama? herneyse aslına bakarsanız kubbe mimariside eski iran ateşgedelerinden yani zerdüştilerden kalmadır. ateşin sönmemesi ve sürekli yanması için eski iranlılar icat etmişler kubbe mimari tarzını. ha konuyu dağıtmadan gelelim esastan karara : ayyıldız aslında dahada eski bir semboldür ve tanrıça athenayı temsil eder ki eski roma paralarının çoğunda zaten vardır bu sembol tıpkı bugünkü türk meteliklerinde olduğu gibi tıpkısının aynısıdır. nereden mi biliyorum? (bkz: wikipedia)
kurtuluş savaşı görüntülerinden akılda kalan bir tezat vardır. bir tarafta koca koca ingiliz destroyerleri, şaşalı sarayda oturan kukla padişah, bir tarafta sıska atların sırtında elde bayrak giden suvariler. böyle bir motivasyonun simgesidir. sonuçta hepsi gitti onun simgeledikleri kaldı o günlerde...
sadece kırmızı plaka ve ay yıldızdan oluşmayan, o kırmızı plakanın rengini şehit kanlarından almış olan kutsal varlığımız.
edit: bu da eksilendi arkadaşlar, bilginize.
bünyesinde bir çok ırk ve etnik yapıdan insan barındıran şanlı bayraktır. Hatta o kadar şanlıdır ki kendisini yakan kendisine hakaret eden insanları bile başı dik bir şekilde temsil eder hiç gocunmadan.