tıp, farmokoloji, astronomi, otomotiv, şehir bölge ve planlama mühendizliği, baraj mühendisliği ve uçak mühendisliği alanlarında kullanılan, fikrimce matematiğin en kullanışlı konusudur.
Üniversiteye hazırlanan ergenusların limit ve integral ile birlikte korkulu rüyalarından biridir. Lise zamanında bu kavramlar insana çok zor gelir ancak üniversiteye gelindiğinde görülür ki limit, türev ve integral bilmek dört işlem bilmek gibi bir şeydir. özellikle mühendislik okuyacak olan arkadaşlar bu kavramlarla gece gündüz iç içe olduklarından aslında hiç de zor olmadıklarını anlayacaktır. Hatta ve hatta üniversitede diyeceklerdir ki keşke tüm dersler limit, türev ingtegral olsa. Bunları yeni öğrenen arkadaşlara tavsiyem, her şeyi sebepleriyle birlikte öğrenin. Ezberlemeyin çünkü unutursunuz. ama mantığı anlarsanız asla unutmazsınız.
Yunanlılar, çemberin istedikleri bir noktasında çizdikleri teğetin eğimini hesaplayabilmek adına keşfetmişlerdir, ancak bugünün astronomi, fizik, matematik vs. alanında kullanılacağını tahmin edememişlerdir.
en korkulan matematik konularından biridir; fakat bu abartıdır, çünkü zor değildir. sadece inanılmaz bir formül yoğunluğu bulunur ki bu da çoğu öğrencinin gözünü korkutur. içine girdiğinizde, soru çözdükçe formüller kafanızda yerine oturur ve "vay be türev çözüyorum!" diye garip bir mutluluk hissedersiniz. matematik güzeldir aslında. sadece hayattaki birçok şey gibi emek ister, ilgi ister. gösterirseniz karşılığını mutlaka alırsınız.
''türev'' yerine ''emine'' yada ''naciye'' diye değiştirip anlatınca öğrencilerin bakış açısı kesinlikle değiştiriyor. bakın şimdi türev şöyle alınıyor yerine bakın şimdi naciye alıyorum diyorum. hem o korkunç isimden kurtuluyorum hemde daha zevkli oluyor. test edilip onaylanmıştır.
Bir mühendis için dört işlem bilmek kadar gereklidir bunu bilmek.
Her nasıl bir yazar yazı yazmayı bilmeden bir şey yapamazsa, bir mühendis de türev bilmeden mühendis olamaz.
filmin altın portakal almasının sebebi; yönetmenin cesareti ve umursamazlığıydı sanırım. ışık ve ses konusunda naturale bağlamış kendisi. maliyeti 15 bin dolarmış.
lise yıllarında kadın olduğına kanaat getirilen ve o günden sonra üzerine gidip anlamaya pek çalışılmayan... Biraz şans meselesi biraz şeytan tüyü sonuçta..olmayınca olmuyor hacı.
integralin aksine oldukça kolay ve sadece kuralları bilinip yapılan, polinomlarda oldukça işe yarayan matematik konusudur.
çok sikimsonik kısımları da vardır. yüksek mertebeden türev gibi.
lisedeyken integralden kolay , fonksiyonlardan zor konudur. *
ancak mühendislik fakültesine gelirseniz sizin için işten bile olmayacak konudur. çerez niyetine gider konu. bi işte ebesinin didisinin türevini istedikleri zaman kalem kağıt gerekir yoksa fıstık gibi konudur.