korkutan yani ucagin dusuyor hissi vermesidir. ama internette okudum bu bir yanilgiymis. insan irtifa kaybini cok iyi algilayabilirken yukselmeyi anlayamiyormus. yani her o inislerden sonra bizim fark etmedigimiz bir cikis oluyormus. ortalama irtifayi koruyormus ucak, otomatik pilot koruyormus. ucaklar da bu turbulanslardan zarar gormeyecek kadar saglamis. o yuzden yakalandiginizda roller coaster hesabi keyfini cikarin. turbulanslardan dolayi kaza cok nadirmis.
basite indirgeniş ismi hava boşluğudur , uçakta sıkça ''türbülansa giriyoruz lütfen kemerlerinizi bağlayıp koltuklarınızı dik konuma gettiriniz'' uyarısını duyabiliriz bu uyarı özellikle yaşlı amca ve teyzelerimiz kısmende bizler için dua etmeye başlayabilirsiniz uyarısı olarak algılanabilir.
ısı transferi ve akışkanlar mekaniğinde sıkça kullanılan akış şekli. türbülans genelde hava için kullanılsada diğer akışkanlar için de hesaplanılır. bir akışın türbülans olup olmadığını reynold sayısı hesaplanılarak bulunur. genellikle reynold sayısının 2500 den büyük olduğu durumlarda akış türbülansdır. 2500 den küçük olduğu durumlarda ise akış laminardır.
Fransızca turbulence. Bu söz dilimizde iki anlamda kullanılmaktadır. Bunlardan biri "gaz ve sıvı maddelerin girdap şeklinde oluşturdukları akıntı biçimi", ikinci anlamı ise "huzursuzluk, rahatsızlık, kargaşa"dır. bu Fransızca söz için "burgaç" ve "hava burgacı" kelimelerinin uygun birer karşılık olarak düşünülür.
Örnekler: Paris seferini yapan yolcu uçağının hava burgacına girmesi sonucu yaralanan hostes önceki akşam istanbul2a getirildi.
Biz, kısa dönemli giriş çıkışları, burgaçları çok büyütüyor, gelişmemizi görmeden çöküyoruz diyoruz.
uçağın her sallanışında aha da girdik türbülansa işte diyen aklıevvellere gülmeme sebep olan kelime. oldu bir durak zaten türbülans, uçak her sallandığında türbülansa giriyo zaten.
- evet sevgili yolcularımız yine bir türbülans ve yine giriyoruz ve tabi ki yine çıktık.