türkiye'deki ilk denemsi sonucunda doğan bebeğin şu an üniversitede olması
gerekir.
not: şu an üniversite sınavlarına hazırlanıyormuş. adı da dilek'miş.
türkiye'deki uygulaması 21.08.1987 tarih ve 19551 sayılı resmî gazete'de yayımlanan invitro fertilizasyon ve embriyo transferi merkezleri yönetmeliği ila başlamıştır. bu yönetmelik, tüp bebek sahibi olma olanağını yalnızca bilinen yollarla ve bilinen tedavi yöntemleriyle gebe kalamamış ve otuz beş yaşını doldurmuş bulunan evli kadınlara tanımıştır. bekâr kadınlara bu yöntemin uygulanması söz konusu edilmemiş; evli kadının yumurtalarının üçüncü bir kişiden alınan spermle döllendirilmesine ise asla izin verilmemiştir.
dinen, aralarında nikah bulunan çiftlerin sperm, yumurta ve rahim üçlüsü birlikte olduğu sürece caiz olan bebektir. ancak bu üçlemeye nikahlı çiftlerin haricinde yabancı biri karıştığı zaman caiz değildir.
ilk olarak oositler hormon ilacları ile baskılanır. yeterli buyukluge ulasınca catlatma ignesi yardımıyla hazır hale getirilir. bu islemden bir gun sonra hastadan oositler toplanır. erkekten sperm alınır. embriyologtarafından dolleme islemi yapılır ve hasta 3-5 gun sonra tekrar cagrılır, transfer islemi yapılır. son olarak embriyonun tutunmasını kolaylastırmak icin hastaya progesteron destegi verilir ve gebeligin olusması umut edilir, bu oran ulkemizde 35 yasın altındaki kadınlar icin oldukca yuksek olmakla beraber % 50'yi gecmemektedir. ortalama maliyet ise gunumuzde yaklasık 5000 ytl civarındadır. ayrıca;