-ÖSS kaldırılmalı, onun yerine teog tarzı kısa zamanlı ama - matematik, tarih, coğrafya diye ayrılmış - sınavlar olmalı. Bu sınavlarda atıyorum ben mühendis olmak istiyorum, daha lisede basit bir mühendisliğe giriş dersi olmalı ve bahsettiğim sınavda bu yer almalı.
-Mühendis olmak isteyen insan bu bahsedilen sınavlardan belli bir limiti geçtikçe burs yüzdesi artacak ve başarılı öğrenci iyi olduğu derste ücretsiz okuma avantajına sahip olacak.
-Üniversite gerekirse kendi - mülakat şeklinde- sınavını koyabilecek ve bu sınav da teknik bilgiden çok insanın mental kapasitesini ölçen bir sistem izleyecek. Böylece Odtü'de, boğaziçinde "kapağı atayım" tamamcılar olmayacak, giren adam üniversitede de başarılı olmak zorunda kalacak.
-Üniversite fiyatlarını karşılayabilen burslar olacak ve ancak üniversite fiyatları üniversitenin iyiliğine göre değil, öğrencinin başarılı olduğu ders sıralamasına göre değişecek. Yani komşu çocuğu ders sıralamasında
"1. psikoloji 100 2. felsefe 90 3. mekanik 70 4. biyoloji ve anotomi 60 " diye gidecekse - bunlar başarılı olduğu dersler ve ortalama puanlar - kişi psikoloji bölümüne %100 burslu herhangi bir üniversitede kazanmış halde - gireceği üniversitelerin mülakatları var geçmesi gereken - felsefede ise %90 burslu atıyorum boğaziçinde yaklaşık 3.000 lira ödeyerek, mekanikte ise 10.000 ödeyerek itü'de okuyabilir - ancak itü %70 burslu alacağı için ödediği miktar mühendislikte fazlaşacaktır - Tıpta ise ise %60 bursludur cerrahpaşa'nın kişinin 60 ortalamalık bir insana çekeceği fiyat 40.000 civarı olacaktır.( burda matematiğim iyi olmadığı için bursla puanı aynı tuttum. Yoksa bunların hesaplamaları uzun zamanda mantıklı yapbılabilir.)
-Lisede belirli bir burs kazancak kadar "teoglara" giremeyenler hayatlarının herhangi bir anında bu sınava girebileceklerdir.
-bu sınavlarla üniversitede okunacak bölümlerin temeli atıalcaktır, Felsefecinin matematikle, mühendisin felsefeyle derin bir ilişkisi yüzeysel olarak bu dersleri öğrenecekler. Böylece üniversiteler artık bilime hizmet etmeye başlyacaktır.
Sistemin güzel olduğunu düşünüyorum eğer eksik bir nokta görülürse yazılıp uyarılabilir.
eğer bunu eğitim kalitesi ve gelen kişilerin sayısı azalsın diye düşünüyorsanız yanılmış olursunuz . Çünkü bir sürü devlet üniversitesi var ve akademik kadrolar sıkıntılı durumda donanımlı bir bilim yuvası zaten değil .
1-spor(dünya çapında başarı) veya öss de başarılı olanlar burslu okuyacak
2-komple paralı
3-1. maddede ki gibi başarısı olmayanlar ve 2. maddede ki gibi zengin olmayanlar kredili bir sistemle okuyacaklar.okul bitince okulla borcunu ödeyecek
böylelikle istanbul,izmir,ankara dışındaki üniversiteler kapanacak.
çocuk okuyacaksa paşalar gibi istanbul,ankara,izmir gibi şehirler de okuyacak sinemasına da gidecek,barına da gidip görücek,gece klüpüne de gidip görücek, sanayisi/fabrikasına da gidip görücek.
saçma önermedir. eğitim ve personel kalitesinin artması adına üniversite ve kontejan sayısı azaltılmalı, giriş puanları yükseltilmeli ve eğitim tamamen parasız olmalıdır. böylelikle kaliteli mezunlar yetişeceği gibi üniversiteyi kazanamayanlar ara eleman olmaya yönelirler.
kusura bakmasın ama üç sene üst üste sıfır çekip sonra göt zoru ile sikindirik bir bölüm kazanan gerizekalının benim verdiğim vergilerle üniversite okuması sonucuda da zaten işsiz olmasına razı değilim.
siktirsin gitsin kimin parasıyla okuyorsa okusun veya okumasın.
belirli bölümlerde harç düşük tutulmalı (tıp, bazı mühendislik dalları, elşitağırlıktan bazı ana dallar, sözelden belirli üniversitelerle sınırlı olmak şartıyla bazı bölümler) diğerlerinde de oldukça yükseltilmeli. işsiz mezun eden bir boka benzemeyen bölümlerden mezun olan yüzbinlerce insana milyonlarca dolar milli servet akıtılıyor.
halkının ekonomik seviyesinden bi haber bir burjuvanın söylediği değersiz bir laftır.
zaten zar zor üniversite okuyan gençler bu adam ciddiye alınıp böyle bir şey yapılırsa hiç okuyamazlar. vatanı satmak için illa terörist olmaya gerek yoktur bunun dediğini yapın yeter.
edit: eksilemeye devam edin bu labunyalar paralı yaparsa ben görürüm gıçınızı.
başarılı öğrenciye burs hakkı verilecekse yapılabilitesi hoş olabilecek durum. en azından memlekette 'üniversite mezunuyum uleğnn ben' diye gezen boş beleş insanlar azalır.
bu sayede her yere sırf siyasi kaygılarla gereksiz yere üniversite açıp devletin parasının boşa harcanmasının önüne geçileceğini düşündüğüm fikir. herkes köklü iyi okullara gitmek ister, beleş olmadıkça kimse taşrayı tercih etmeyeceğinden onlar zamanla kapanır ve vergilerimiz daha az boşa gider.
sistem tarafından sömürülen kesimin zaten kötü eğitim aldığı ülkemizde, sistemin uşağı olmuş yöneticilerin onca yaptıkları arasında kaynamış, bir başka uşak yz özcanın söylediği "çüşş" dedirten rezil söz öbeği
tüm üniversiteliler paralı omalı = tüm üniversite öğrencileri sikilmeli. diye tanımlanır bu ancak sözlük. var mı daha alası? parası omayan cahil kalsın değil mi sözlük? vurun fakire vurun fakire...