genelleme sözcüğü, bir kitlenin belli bir örnekleminden elde edilen verilere dayanarak kitle hakkında yargıya varmak anlamına gelmektedir. doğal olarak kitlenin bütün elemanlarının özellikleri araştırılmamış adı üzerinde genelleme yapılmıştır. yapılan genelleme ile örneklem içerisine dahil edilmeyen elemanların farklılık göstermesi ihtimali sıfır olmadığından, yapılan genellemenin doğruluk değeri yüzde yüz olamaz. bu nedenle ve klasik mantık kullanarak yaklaşırsak, "tüm genellemeler yanlıştır" genellemesi doğru değildir. o halde bu genelleme yanlıştır.
özlü sözlere, atasözlerine hayran olduğum bir dönemde şırank diye karşıma çıkmıştır ve kendime bir tokat atrmama neden olmuştur. özellikle genç beyin dergisini bol bol okuduğum dönemlerde, yok çerkez atasözleriymiş yok bilmem özlü sözlermiş kafam alllak bullak olmuştu. çünkü çoğu özlü söz birbirine zıttı. sonra onunla tanıştım. artık hayat daha güzel.
genellemesi "istatistik" bilimini bağlamaz.
zira istatistik; toplumsal olaylarla ilgili sayısal verileri toplar, bu verileri analiz eder ve bu verilerden topluma ilişkin sonuçlar çıkarır.
toplum olaylarıyla, onları etkileyen değişkenler arasındaki ilişkiler hakkında genellemeler yapılmasına da yardımcı olur.