hiyerarşiyi bertaraf etmek varken neden bir insan bir insana efendim desin ki.ekonomik kurumlar ve devletler olmadan, özyönetim şeklinde gönüllü etkileşim neden olmasın.
neden yönetilmeye ihtiyaç duyar insan, sizi yönetenlerin sizden üstünlüğü ne? siz piyonsanız onlar nasıl vezir oluyor
devletçilik neden?
sınırlar neden?
sığınma içgüdüsü neden?
eğitim düzeyi bilinçlenme ile bile bizim veya bizden sonraki neslin göreceğini hiçbir zaman düşünmediğim olaydır.
Mühsam ne güzel demiş : ''Zenginlik varken yoksulluğu kabul etmek zihinsel bir yetersizlik işaretidir'' diye. ama anlayana sivrisinek saz anlamayana sazı soksan az.
dünyayı dünya yapacak olan ütopyadır. bunun için her insanın kendi zihnine dışardan bakması ve biraz bilgi peşinde koşması yeterli olacaktır. Önce sistem dağıtılır sonra ideal dünya yaratılır.
düşündürücü. şimdi ki kapatalist, emperyalist, faşist, sosyalist ve hatta komunist sistemlerin içinde nasıl anarşizmi savunan ve anarşist olan insanlar var ise tüm dünyanın anarşist olduğu bir zamanda da bir gurup azınlık veya çoğunluk komunistler, sosyalistler, faşistler vs. olacak anarşist düzenin bu guruplara yaklaşımı nasıl olur? çeşitli örgütlenmelere ve eylemlere müsade eder mi? onların özgür yaşama ve düşüncelerini özgürce söylemelerine yaklaşımı nasıl olur?
bir diğer düşündürücü nokta çağın gerektirdiği teknolojik gelişmeleri ve ağır sanayi yapılanmalarını gönüllü kollektif yapıların nasıl karşılayabileceği?