tükürüğünü yutup sümüğünü yutamamak

entry3 galeri0
    1.
  1. bilindiği gibi her ikisi de insanın bir salgısıdır. tükürük genelde yutulur ama ağızda birikince de tükürülür. bu yüzden de tükürüktür zaten. neyse işte bunu yapan insan sümüğünü yutmakta zorlanabilir. ama her ikisi de bizden olduğundan sümük de yutulmalıdır. beyinden mi ne geliyormuş bir de.
    0 ...
  2. 2.
  3. burunda ki mukus tabakasının işlevinden habersiz kişi söylemi.
    0 ...
  4. 3.
  5. ikisi de salgıdır ama aralarında farklar vardır.Ayrıca insanlar ikisini de yutarlar.Geniz vasıtasıyla.

    Tükürük veya salya, insan ve hayvan ağzında üretilen bir tür sıvıdır. Bu sıvı, dilin altındaki tükürük bezleri aracılığıyla üretilir. Tükürük, çoğunlukla sudan oluşur, ancak içinde mukus, elektrolitler, bazı enzimler ve antibakteriyel bileşikler barındırır. Nişastayı kimyasal olarak parçalayabilen enzimleri içeren tükürük, diş çürümesini önemli ölçüde engeller.

    Sümük, burun boşluklarından ve bronşlardan gelen yapışkan sıvı.

    Sümüğün içinde epitelyum hücreleri, mikroplar, tozlar ve su bulunur. Suyun az veya çok oluşuna göre sümük akıcı veya iplik gibi uzayıcı bir yapı gösterir. Kuruyunca az çok kalın ve yapışkan bir kabuk halini alır. Burun içinin nemli kalmasını ve burna kaçabilecek yabancı maddelerin özellikle tozların ve polenlerin tutulmasını sağlar. Sümük sürekli üretilir ve çoğu kısmı da yutulur. Sümük bakteriyel veya viral enfeksiyon sırasında sarıdan yeşile değişen bir renk alır. Viral enfeksiyonlarda iki ya da üç gün koyu olmayan ve berrak bir sümük oluşur. Üç günden sonra yeşillenmeye başlar. Bu aralıkta tedavi gereksizdir. Sadece semptomlar giderilebilir. Ayrıca yenilmesinde yarar oldugu söylenilir. Sümüğün ağızdan gelen tipine balgam denir.Balgam sümüğün boğazda çoğalmasından ya da ciğerden gelen bir sümük türüdür.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük