-WordPerfect yardim hatti, buyrun, nasil yardimci olabilirim.
-WordPerfect`te bir sorun oldu.
-Nasil bir sorun?
-Yazi yaziyordum, birden butun kelimeler gitti.
-Gitti mi?
-Yokoldu!
-Ekranda su anda ne goruyorsunuz?
-Hic bir sey.
-Hic bir sey mi?
-Yazdigim hic bir sey ekrana cikmiyor.
-Hala WordPerfect programinda misiniz yoksa programdan ciktiniz mi?
-Bunu nereden bileyim.
-Ekranda bir C harfi goruyormusunuz?
-Bir hece mi..
-Bosverin. Ekranda yanip sonen bir cizgi var mi?
-Soyledim ya hic bir sey yazmiyor.
-Monitor ustunde yanan bir lamba var mi?
-Monitor ne?
-Ekrani olan yer, televizyon gibi.. Calistigini gosteren kucuk bir lamba var mi?
-Bilmiyorum.
-Monitorun arkasina bakin, oraya bir elektrik kablosu giriyor olmasi lazim. Gorebiliyor musunuz?
-Evet.
-Harika, o kabloyu takip edin duvarda elektrige bagli mi bana soyleyin.
-Bagli.
-Harika. Monitorun arkasina bakinca bagli olan tek kablo mu gordunuz, yoksa iki tane mi?
-Gormedim.
-Tekrar bakar misiniz, ikinci bir kablonunda bagli olmasi lazim.
-Evet buldum.
-Tamam, simdi onu takip edin bilgisayara bagli mi diye bakin.
-Kabloya ulasamiyorum.
-Ulasmayin, bagli mi diye bakabilir misiniz?
-Olmuyor.
-Bir seyden destek alip egilip bilgisayarin arkasina baksaniz...
-Egilmek dert degil, karanlik oldugu icin bakamiyorum.
-Karanlik?
-Ofisin isiklari kapali, pencereden gelen isik yetmiyor.
-Ofisin isiklarini yakin.
-Yanmaz.
-Neden?
-Elektrikler kesik.
-Elektrikler mi kesik. Tanrim..! (kisa bir sessizlik) Bilgisayarin kutusu, kitaplari herseyi duruyor mu?
-Evet dolapta.
-Simdi bilgisayari sokun, aynen aldiginizdaki gibi paketleyin ve aldiginiz dukkana iade edin.
-Durum bu kadar kotu mu?
-Korkarim oyle!
-Peki tamam. Onlara ne diyecegim?
-Ben bilgisayar kullanamayacak kadar aptalim diyeceksiniz.
haklarını bilen tüketici satıcı ya da üretici firma ile karşılıklı olarak geldiği pek çok durumdan kazançlı çıkar. ancak hak arama süreci biraz meşakatli ve sinir bozucudur. kimse yeni almış olduğu bir ürünü kullanmak için bir ay beklemek istemez. haklıdır da... ancak yapılması gereken, serinkanlı olmaktır.
diyelim ki, bir telefon aldınız. ikinci gün telefon bozuldu. telefonun garantisi de mevcut. bu durumda tüketici kanunu der ki, sen bu telefonu servise ver, bozuk olduğuna dair bir rapor al, sonra o raporu telefonu aldığın yere götür. değişim ya da iade, ne istiyorsan onu yap.
olaya tüketici açısından bakarsak, adam telefonunu yeni almış, kullanmak istiyor. hatta başka telefonu da yok. ama kanuna göre raporu beklemesi lazım! kanuni süreç olan 30 iş günü, ki hafta sonlarını da çıkarırsak telefonsuz kalınacak süre uzayacaktır. he, bunun 15. gününden sonra alıcının telefonu almış olduğu yer ya da yetkili servis idareten de olsa maduriyeti gidermek için bir telefon verecektir, orası ayrı. ama olan yine tüketiciye oldu. adam yeni aldığı telefonu kullanamadan bekledi, durdu.
diğer türlüsü mümkün müdür? aslında değildir. ne üreticiyi/satıcıyı, ne de alıcıyı mutsuz etmeyecek orta yol malesef yoktur. bir tek iyi niyet vardır, o da kurudur, boştur, bir işe yaramaz.
haklarını bilmeyen tüketicinin haklarıdır. müşteri lehine olan kararlar oldukça fazladır. örneğin gimadan aldığınız çikolatayı yiyip, poşetini aynı çikolatayı ücretsiz almak için kullanabilirsiniz.
milletçe bi haber olduğumuz duyduğumuzda nasıl olur ama dedirten olay
yer teknosa alınan fotograf makınasının 2.gun arıza cıkarması uzerıne alınan yere götürülmesi ve satıcının şikayeti doğrulamak adına tum teknosanun resmını cekıp belırtılen sıkayetlerı suursuzca onaylama cabaları ve aletın 3 defa servıse gıdıp gelmesı hala ve hala aynı sorunun olması
ve bu sene alınan baska bır urun faturasında goze carpan ve vay be nasıl haberım olmadı dedirten madde
-alınan urun bır sene ıcınde ıkı kereden fazla servıse gıderse ya degısım yapılır yenısıyle yada tuketıcın zararı karsılanır
Hepimiz birer tüketici olarak, mobilyadaki yasal haklarımızı ne kadar biliyoruz? Anayasamızda, "Tüketicinin Korunması"hakkında 4077 sayılı bir kanun var. Bu kanunun amacı: Üretici firma veya satıcı firmadan talep edebileceklerimiz nelerdir? Kusurlu bir ürün satın aldığımızda, ne kadar sürede geri iade edebiliriz? Kanun, buna benzer konularda, yasal haklarımızı bize açıklıyor. Satın aldığınız mal ve hizmet sorunlu çıkabilir. Ürün sorunlu ise 30 gün içinde bu malı satıcıya geri verebilirsiniz. Bunun yanında, ödediğiniz bedelin iadesini, aynı kalitede bir ürünle değiştirilmesini veya ücretsiz onarımını talep edebilirsiniz. Satıcı bu talebinizi kabul etmek zorundadır.
30 günü aşan bildirimler, ürünü kusurlu mal kapsamından çıkarmaktadır. Aldığınız üründe bir kusur var ise, bu bir ay içinde doğal olarak fark edilir. Tüketicinin, ürünü kullanmadığım için ya da tatilde olduğumdan dolayı, fark edemedim gibi gerekçeleri geçersiz sayılmaktadır. Örneğin, tüketici bir koltuk takımı satın aldı. Üretici firma ürünle beraber verdiği broşürde, kullanma klavuzunda veya garanti belgesinde, kumaşın temizliğinin sabunla köpürtülmüş su ve nemlendirilmiş bir bez ile temizlenmesini tavsiye ediyor. Ancak tüketici, bu koltuğa bulaştırdığı lekeyi sabunlu su ile temizleyemedi. (Yağ lekesi, mürekkep lekesi, vb.) Temizleyebilmek için kuru temizleme, halı yıkama makinesi, tuz ruhu, asit veya benzer bir kimyasal kullandı. Bu yöntemler kumaşa zarar verdiği için, ürün kusurlu mal kapsamına girmez. Tüketicinin buna benzer durumlarda, hatanın kendisinden kaynaklandığını kabul edip, problemin çözümü için firmayla iletişime geçmesi, kendisi için de faydalı olur. Çünkü tüm firmalar, kendilerine dürüstlükle yaklaşan tüketicilere yardım etmek ve müşteri memnuniyeti sağlamak ister. Firmaların, Müşteri Hizmetleri birimlerini kurmalarının sebeplerinden biri de budur.
Üretici veya ithalatçı firmalar, sanayi malları için garanti belgesi düzenlemek zorundadır. Bir yıldan az olmaması gereken garanti süresi içinde, meydana gelen arızaların ücretsiz giderilmesi ve parçalarının değiştirilmesi zorunludur. Garanti süresi içinde aynı arıza ikiden fazla, değişik arızalar dörtten fazla olursa, ürünün aynı kalitedeki yenisi ile değiştirilmesini isteme hakkınız var. Ürünün serviste kalış süresi, hiçbir gerekçe ile 30 iş gününü geçemez. Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzları ile birlikte satılması zorunludur. Elinizden geldiğince, kapıdan alışveriş yapmamaya özen gösterin. Kapıdan satışlar tüketiciyi en fazla zarara uğratan satış şeklidir. Özellikle tarihsiz ve eski tarihli sözleşmeleri imzalamayın. Bu tarz sözleşmelerde, 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden, satın almaktan vazgeçme hakkına sahipsiniz. Ancak, vazgeçme talebinizi sözlü değil, mutlaka iadeli taahhütlü mektup veya noter aracılığı ile yapmanız gerekir. Bunun yanında tüketici derneklerine de başvurabilirsiniz. Satıcı, 10 gün içinde, sizden aldığı parayı, kıymetli evrakı, sizi borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek zorundadır. 20 gün içinde de malını geri alma zorunluluğu vardır. Sizlere tavsiyem, kesinlikle kusurlu mal ve hizmeti kabul etmemeniz.
-Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması halinde tüketicinin lehine olan fiyat geçerlidir.
-30gün içerisinde malın kusurunu yazılı olarak bildirmeniz halinde ödediğiniz bedelin iadesini, malın yenisi ile değiştirilmesini, ayıp oranında bedel indirimini, ücretsiz tamirini talep edebilirsiniz.gizli ayıplarda ise bu süre 2 yıldır.
-iş yeri, fuar ve panayır gibi satış yerlerinin dışında yapılan satışlar kapıdan satış kabul edilir.Bu tür satışlarda tüketici hiçbir gerekçe sunmadan 7 gün içerisinde malı iade edebilir.
-Garanti süresi içinde;
a)1 yıl içinde 4 defa arızalanması;
b)garanti süresi boyunca 6 defa arızalanması;
c)Tamir süresi 7 iş gününü geçtiği durumlarda;
Tüketiciler;
1-ürünün yenisi ile değiştirilmesini;
2-Ödemiş oldukları paranın iadesini;
3-Ayıp oranında bedel indirimi isteyebilir.
hesap işletim ücreti, kart aidatı üyelik ücreti yok.
koşulsuz iade 1 hafta değil 15 gün.
kusurlu ürün 1 ay içinde değil, 6 ay içinde değiştirilebilir.
unutmayalım. haklarımızı kullanalım.
1 Mayıstan itibaren tüketici izinsiz mesaj ve e-posta bombardımanından kurtuluyor. Yeni bir uygulama ile bu adamın canını sıkan amk uygulamasından kurtuluyormuşuz aa dostlar. Gün boyu ne idüğü belirsiz firmalar tarafından gönderilen , mesaj kutusunu ziyan eden uygulama artık yok oluyormuş.
Türkiyede sadece tozlu raflarda yer alan dökümanlarda geçen haklardır 15 iş günü derler 20 iş gününe dayanır muadilini aynı süreçte kullanmak için vermezler (verilemeyecek tarzda ürünler için prosedür ne bilmiyorum bakmadim aydınlatabilirsiniz) hani hakkı diye demiyorum almanyadan gelen kuzenim burda ayakkabıyı giydi giydi oraya dönünce normalde bisey yokken eften püften sebeple iade yaptı bizde ise haklı olduğumuz halde hmm beyefendi bunun paketini nizami açamamışsınız maalesef felan gibi saçma işler dönüyor bu işlerde değil 3.dünya ülkesi olmak 13 23 hatta orta dünya ülkesi bile olamayız bu kafayla.