1 agustos 2008 tarihinden itibaren "bilim kurulu" degildir. ahmet necdet sezer'in (vetocu cumhurbaskani!) israrla veto ettigi yasa kabul edildiginden oturusu soyle bir sistemle isliyor,
"Kanunla, 12 üye ile Başkandan oluşan Bilim Kurulu üyelerinin seçilmesi, seçim usulü, üyelerin görev süresi ile Bilim Kurulunun görev ve yetkileri yeniden belirleniyor. Bu üyelerden beşi, Bilim Kurulu tarafından belirlenen on, biri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu tarafından belirlenen iki aday arasından Başbakan tarafından seçilecek. Başbakan; boş olan her bir üyelik için önerilen iki aday arasından bir kişiyi Bilim Kurulu üyesi olarak seçecek. Bilim Kurulu üyeliği Başbakan'ın kararıyla kesinleşecek."
ozerk bir kuruma basbakan atama yaparsa, bilim ve teknik'e de sansurde geliir, insanlar size omuz da atar, siranizida alirlaar... olur boyle seyler.
ülkem yobazlarının, yayınlarının içeriğine müdahalede geç kaldığı kurum. sadece şahsımı değil, muhtemelen binlerce genç dimağı ateist ve agnostik eden ve akp iktidarından yıllar önce yayımlanmış onbinlerce sayfalık darwin, dawkins, lewontin vs... külliyatı hala beyoğlu'nda, kadıköy'de ve yurdun diğer büyük kitapçılarında rafları süslemektedir.*
okul öncesi kitapları o yaştaki çocuklar için fazlasıyla sıkıcı olan yayınlara sahip kurum. lakin her ana baba çocuğunun bilim insanı olmasını ister, ordan yırtmaktadırlar.
web sitesi ile isik sacmakta olan kurum. sadece meraktan oylesine bir acayim dedim, ana sayfasinda yaninlanan haberler sunlar:
birinci haber: bursa'da Ar-ge gunu duzenlendi. (amcalar teyzeler konusuyor birbirlerine plaket dagitiyor resimli)
ikinci sirada: "2010 TÜBiTAK Olimpiyatları Birinci Aşama Sınavları" (olimpiyatlari diyor, allah allah! yine de fena degil, alakali)
ucuncu haber: TÜBiTAK Personel Alımı (alin alin, ay'a gittik ya, personel lazim oraya)
dorduncu haber: TÜBiTAK SAGE Personel Alımı (habire aliyorlar efendim, durduramiyoruz)
besinci haber: "Ya Ölçemeseydik?" Konulu Kompozisyon Yarışması (o'nu besyuz yil once bilimin ilk ciktigi zamanlar takdir etmislerdi zaten...)
altinci haber: TÜBiTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETiŞ istanbul Sanayi Odası'nda (iyi de, orada isi ne?)
kimse bana "en nihayetinde devlet kurumu" demesin; royal society'de devlet kurumu, nasa'da devlet kurumu. uyuttunuz bizi be kardesim, ama her anlamda uyuttunuz. boyle mi bilim asilanacak bu toplumun kulturune? bilim zevk meselesi, burokrasi keyfi, kafali adamlarin hobisi falan degildir, bilim bir mecburiyettir; bugunun insani ve medeniyeti icin ekmek kadar, su kadar, ve hatta onlardan daha da onemlidir. ciddiye alin biraz, silkinin bu halinizden, of be of!