tövbe etmek

    14.
  1. Allah (c.c.) kendisine yönelen ve tövbe eden kullarının günahlarını bağışlar. ”Her günah işlendiğinde kalpte bir siyah leke bırakır. Gün gelir kalp işlenen günahlarla kapkara kesilir, artık kalbin arınma ve Allah’a (c.c.) yönelme arzusu da ortadan kalkar. Kul Allah’ın (c.c.) kendisine dünyada ve ahirette azap etmeyeceği konusunda bir eminlik duygusu içerisine girer. Başa gelen felaketler, bela ve musibetler de onun için bir şey ifade etmemeye başlar. Artık böyle birisi için hidayet kapısı da kapanır. Onun için günahlarımızdan tövbe edip bi daha işlemeyelim.
    9 ...
  2. 30.
  3. Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tövbe edenlerdir. hadisi şerif

    Günahından tam olarak dönüp tövbe eden, onu hiç işlememiş gibidir. hadisi şerif
    5 ...
  4. 12.
  5. hergün işlenen bilinçli, bilinçsiz günahların akabinde mutlaka yapılması gerekendir.

    Bir hadiste efendimiz şöyle buyuruyor;

    "kul bir günah işlediğinde kalbinde siyah bir nokta oluşur, eğer tövbe ederse o siyah nokta yok olur. Tövbe etmeyip günah işlemeye devam ederse, o siyah nokta git gide büyür ve en sonunda kalp simsiyah olur."

    Başka bir hadiste ise;

    "kul işlediği bir günahtan ötürü pişman olup, allah a samimi bir şekilde tövbe ederse, allah onun tövbesini kabul eder. Meleklere yazdıkları günah unutturulur. Göktekilere ve yerdekilere kulun o günahı unutturulur. Öyle ki kıyamet günü geldiğinde o kulun işlemiş ve ardından tövbe etmiş olduğu günahı hakkında şahitlik edecek hiçbir şey kalmaz."
    2 ...
  6. 29.
  7. Ne güzel şeydir..

    Uzun bir müddettir alkol almıyorum
    Kadınlara yaklaşmıyorum

    Kul hakkı olmadığı müddetçe Allah samimi yapılan her tövbeyi kabul eder

    Tövbe edin bol bol.
    2 ...
  8. 24.
  9. 31.
  10. günahlarından pişman olan hadiste bildirildiği üzere 2 rekat namaz kılıp günahını itiraf edip pişmanlığı ile Allah'tan af dilemelidir.

    her insan hata eder. hata işleyenlerin en hayırlıları tövbe edenlerdir. hadisi şerif

    günahından tam olarak dönüp tövbe eden, onu hiç işlememiş gibidir. hadisi şerif
    2 ...
  11. 1.
  12. Bir günah veya suçu bir daha yapmamaya söz vermek.
    1 ...
  13. 18.
  14. adem babamız en öz örnektir tövbe konusunda. insan ve fıtratı hakkında fikir verebilecek sağlam bir örnektir adem aleyhisselam. insan günah işleyebiliyor demektir yani;
    ve tövbe etmelidir ardından adem gibi. doğru olan günah işlemek değil yanlışı fark ettiğinde samimiyetle pişman olmak, itiraf ederek bir daha yapmamak üzere tövbe etmektir. yoksa şu günahı işleyelim de tövbe ederiz değil. gaflete düşüp unutarak bilmeden işlenen günaha tövbe etmektir. hem tövbe de dua gibi allah'ı tasdik etmektir. sen varsın demektir. fatiha suresindeki "yalnız senden dileriz" gibidir tövbe. başkasına edilmez. yalnız o'na edilir. peygamberimiz o kutlu önder bile günde yüz defa edermiş. dereceleri arttırır tövbe. kalpteki siyah noktaları temizler.
    1 ...
  15. 22.
  16. Bir müddet evvel yaptığımdır.
    Gerçekler bana gösterildi ve kalbime hakikat ilhamları verildi. Ben de bu vesile ile tövbe ettim, cenab-ı hakk kabul eyler inşaallah.
    1 ...
  17. 35.
  18. Yine onlar ki bir kötülük yaptıklarında ya da kendilerine zulmettiklerinde Allah'ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tövbe ederler. Zaten günahları Allah'tan başka kim başlayabilir ki. Bir de onlar işledikleri kötülüklerde bile bile ısrar etmezler. Ali imran 135
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük