(bkz: turgut özakman)'ın Töre isimli eserinden esinlenerek 2008 yılında bestelendi.
ölüme karşı yaşamı savunmayı seçen, ailedeki erkeklerin çoğunu yitirmiş sekiz kadının öyküsüdür. kadınların bile ellerinde silah, düşman izi sürdüğü bir karabasan ortamında yaşam, dram, gözleri görmeyen nene ve torun Zühre üstünde odaklanır.
zühre sevgiyi ve yaşama sevincini, iki aile araındaki kan davasının son hedefi olan, öldürmek için dağ tepe aradıkları, can düşmanları 'delikanlı'dan öğrenir. canını kurtarmak için onlara sığınan delikanlıyı töre gereği öldüremez evlerinde misafir etmek zorunda kalırlar. delikanlıdan taşan yaşama coşkusu ise yalnızca zührenin ve ötmeyi bilmeyen kuşunun değil, karalar bağlamış yedi yaslı kadının içinde de sevince benzer bir şeyler yetişir. delikanlı, düşmanı olması gereken sekiz kadını eğlendirmek için, istanbulda izlediği sahne eğlencelerinin taklidini çıkarır.
sorumluluk nenededir artık; yaşamı, ölüme karşı savunup, iki düşman ailenin yazgısını değiştirebilir diye düşünür. ancak 'düş' gerçekleşmez ve trajik son gelir.
delikanlı evden dışarı adımını atar atmaz ailenin bir erkeği tarafından öldürülür.
özakmanın kadını yüceltmek, kan davasını aşağılamak için yazılmış bir oyundur. besteci ise yapıtı konser için kısaltarak süit formuna getirmiştir.
bestesi (bkz: cem idiz) e ait olan ve 12 bölümden oluşan bir orekstra eseridir.
-çatışma
-sığınma
-intikam
-baskın
-köy kadınları
-istanbulda eğlence
-dedikodu
-ana
-hüzün
-aşk
-kına gecesi ve ölüm
-ağıt(final)