twitter da hatun düşürme işlemleri, abazanlar yoktur; mahalle baskısı yoktur. peki ya facebook? yorum yaparak mahalle baskısı oluşması; dürtme işlemleriyle sarkıntılıkların olması, facebook u seviyesiz bir düzeye itmektedir.
moda ve demodenin insanlara dayatılması. insanların çağ icabı bu fazlalıkları geri çevirmemesi.
twit moda. face demode. yarın moda olan twit demode olur, xwit popüler olur sürer gider bu!
tabi ki de twitter' ın kazanacağı karşılaşma. ama nasıl?
1. bir kere google ile yahoo' da olduğu gibi twitter, facebook' tan sadelik konusunda önde. i̇stediğiniz bir fotoğrafı hiç albümdü oydu buydu uğraşmadan yükleyebilir ve bunu takipçilerinize ulaştırabilirsiniz. fakat facebook, karışıklığı, saçma sapan reklamlarıyla twitter' ın gerisinde kalmaya mahkum.
2. facebook, oyunlara ve uygulamalara sahip olmasından dolayı çok ilgi çeker. bu da facebook' u karı kız peşinde koşan abazanların ve kendisini insanlara göstermek, bununla egosunu tatmin etmek isteyen kızların uğrak yeri olmasına neden olur.
3. yorum yapma meselesi ise ayrı bir konu. siz fenerbahçe' yi öven bir durum paylaştığınızda, altta hemen saçma sapan, tamamen küfür içerikli yorumlar yapılır ve bu da klavye delikanlılarının en çok sevdiği şeydir. fakat twitter' da böyle yorum amaçlı bir olgu yoktur, klavye delikanlıları azdır.
4. takip imkanı. düşünsenize amerika birleşik devletleri başkanı obama' nın her an ne yaptığını twit' leriyle öğrenebilme şansın varken, facebook' ta justin bieber hayran sayfaları arasında dolaşmak zorundasın amk. biliyorum çok ağır oldu ama gerçekler bunlar!
5. twitter' dan daha kısa sürede daha çok kişiye ulaşma imkanın vardır. bir insanın twitter takipçi sayısı milyonların bulabilir fakat facebook arkadaşı en fazla 3000-5000 olur. tabi facebook bu meseleyi abone olayıyla aşmaya çalışıyor ama yine de zor.
twitter'da dünyadaki ve ülkedeki gelişmelerden anında haberdar olabilirken facebook'da anlık oyun gönderilerinden ve "ben süepr mesaj veriyorum yea" tarzına sahip kişilerin statü güncellemelerinden haberdar olursunuz.
insanı sürekli beğeni bekleyen küçük çocuklara dönüştüren paylaşım siteleri. Bir insan niçin ''kahvaltıda sekiz zeytin yedim.'' gibi bir paylaşım yapar? ''Aferin evladım.'' diyip takdir edilmeyi mi bekliyor?