bir tek siz yemek yiyebiliyorsunuz zaten biz fotosentezle besleniyoruz dedirten sosyal gerzeklik örneği. yemek yemeyi başarabilen sen değilsin sadece canım makine böyle çalışıyor zaten.
görgüsüzlüğün fotoğraflandığı andır, var mı ötesi? hadi diyelim ki şekli değişik bir yemek gördün, ne bileyim kalp şeklinde kesilmiş patlıcandan yapılan karnıyarık, dansöz elbisesi giydirlmiş portakallı pekin ördeği vs. bunları paylaşırsın-ki dediğim gibi şekli farklı diye. ama bildiğin yemek paylaşmak da ne oluyor?
bilinen en öküzce en cahilce davranıştır. yapanların akıl dağıtımı esnasında "bana sıra gelene kadar iki dakka işiyip geleyim" dedikten sonra bir sidik uğruna sırasını kaybedip akıl denen müstesna nimetten mahrum kalmaları sonucunda bu hale gelmiş insancık eylemidir.
Ne yalan söyleyim gündüz bu aklıma geldi. Ulan dedim instagramın boku çıkarıldı Bir de yediğini içtiğini twitleYenler var.
Adım adım gıdecek olursak, Şimdi burada yol ikiye ayrılıyor:
1-twitter dunyanın en buyum mıkro blog sıtesı. Itırazı olan?
2-Twıtter canlı paylasım yerıdır. Itırazı olan?
Bır olay oldugunda artık basın acıklamalarının yerını ınsanların attıkları twıtler aldıysa gordugunuz gıbı oranın canlı-anlık olarak kullanıcıların ıcerık sundugu sıte olarak gormek mumkun.
Bakın black mirror u ızleyın. Orada sosyal medya nasıl da hayatımıza gırmıs daha sonra nasıl da ıclı dıslı olmusuz akabınde yanı 2 ve 3.bolumlerde nasıl da utopık bır senaryo cızmısler.
Hanı facebookta sag tarafta banner var ya. Kaldıramıyorsunuz da sıke sıke gormek zorunda kaldıgınız o reklam alanı. Iste black mırror da da oyle bır oda yaratılmıs kı reklam ızleyıp para kazanıyorsun ve kazandıgın parayı harcayabılıyorsun. Bu arada kagıt para yok. Para tamamen elektronık. Zaten gelecek yıllarda kagıt paranın kaldırılması arzulanıyor.
Hatta Isveç bunun öncüsü oldu.. Ama bu düzen ile derhal elektronik paraya geçilmesi mümkün değil. Çünkü paranin karşılığı olmalı. 2008 mortgage krizi olarak özetlenebilen krizin de çıkıs noktası bu. Basta abd (fed-fed baskanı ben bernanke) ve ardında avrupa merkez bankası, bpp (bedava para paketı) programı uyguluyorlar habıre. Hatta havadan para dagıtıyor dıye ben bernanke nın lakanı helikopter ben oldu. (Bkz:helikopter ben)
Black mirror dizisinde eleman kazandığı elektronik para ile american idol yarısmasına katılmak ıstıyor. Elemelerı gecıp yarısmaya katılmaya hak kazanıyor. Jurının karsısında yeteneklerını sergılerken -buraya dıkkat- seyırcılerın tepkısı de karakterıze edılmıs ve adeta ınsanların sımdıkı twıtterda sergıledıklerı gıbı tepkısı olculebılıyor.
Twıtterda Yemek paylasmak baslıgındakı yorumları (entrılerı) okudum. Hatta paylasan adamın yuzune bıle nıye yaptın dıye sorsan bır kuple yuzunu burusturabılır bıle. Kısaca yemek paylasma olayını seven yok dıyebılırım.
Belkı guluyorsunuz ama bu durumun ılerde degısebılecegıne daır ınancım var. Ray bradburynın yıllar oncesındekı eserlerınde gelecegı kafasında nasıl sekıllendırdıgı ve de senaryosu ıle mevcut gercegın uyustugunu gormek mumkun. Gotunden salladı dıyemeyız cunku sovyet zamanında da jetgıller varı gelecege yonelık bılım dergılerı cıkmıs fakat onların senaryosu gerceklesmemıs. Daha cılgın fıkırler uretmısler kafasında..
Almanya da adını unuttum bır unıversıtede profesor bır atılım yapmıs. Amfıde lcd ekran var. Ogrencılerın attıgı twıt orada gorunuyor. Parmak kaldırıp soru sormak yerıne boyle bır gereksınım dusunulmus. Profesor un acıklaması ıse su. Utangac olan soru sormaya utanan ogrencılerın de katılımını saglamak. Tabı arada ılan ı ask eden twıtler de gelıyormus..
Teknolojı ıyı bır arac ama kotuye kullanım zaman olduruyor bu da yan etkısı. Mısal ben su an babamın annemı kacırıp, dedemın babama tavır koyması sonucu, bızımkılerın de bır halme ıle benı kapıya koyup ılk kez "dede" dedıgım akabınde dedemın yelkenlerı ındırdıgı yerden yazıyorum bu yazıyı. Koydeyım ve buradan dunyaya baglanabılmek teknolojının bır getırısı elbette.
Deprem oldugunda nasıl kı sozlukler twıtler cosuyorsa heyecanımızı mutlulugumuzu da twıtterda paylasmamız gayet normal.
Lakın "sut ıctım dılım yandı" gıbı twıtler timelineı sikiyor orası da bır gercek (bunun ıcın de twıtter ın ayrı bır calısması mevcut..).
Buraya kadar okuyup da, "lan cahil durum yıyom twıt atayım mı yani?" dıye sormayın. Evet ben de sevmıyorum ve sımdıye kadar yemek fotosu paylasmadım ve de ben de bu dusunceye karsıyım. Cunku yemek bıyolojık bır ıhtıyactır. Sıradan bır olay yanı. Onun dısında ıckı eglence tarzı anıları paylasmanın yerı ayrıdır.
Deprem oldugunda sozluklerde heyecanı abartarak paylasmak mumkunse (kaldı kı resmen kufrettım depremle ılgılı gırılen entrılere (bkz: 08 06 2012 hayvanlarda görülen depresif hareketler) ) adam da karnını doyuruyor heyecanını paylasma geregı hıssedıyor kendınce.
Bunun en guzel ornegı de hurrıyet gastesı yazarı, dunya dondukce donecek olan teıtter trollu ahmet hakan coşkun dur
Bakınız: @cahil-profesor/ ahmet hakan@cahıl profesor
zaman zaman "emınonunden taksıme taksı ne kadar" twıtı atabılecek kadar ucmustur zıra. Lan ıstanbul taksıcı kaynıyor bırısıne sormak cok mu zor sankı!? elizabeth hurley ın oynadıgı austin powers
da replık suydu:
"90lara hosgeldın, yalnızlıga hosgeldın"
21.yy, ınsanların gıderek daha fazla yalnızlastıgı bır yuzyıl olacak.
incisozluk u takıp ederım. Yaralı bır hayvanı kurtarmanın $evk ve mutlulugunu paylasıp (capsleyıp) ıstatıstıklere gırdıgını bılırım. Kısaca o sevınce ortak olanlar da var.
Ozetle derdımızı mutlulugumuzu artık ınternette (maskelı veya maskesız) daha da fazla paylasmalara sahit olacagız. Bunun goturusu de ınsanlık, samımıyet, karakter, aıle bagları gıbı ınsan ılıskılerını zayıflatması olacak.
Mobılden entrı gırmek ne zormus arkadas. Musvetteye yaz kontrol et sik kadar ekranla tekrar yaz son okuma yap lınklerı kontrol et falan.
Okuyanın yuregıne saglık.
gayet sinir bozucu bir durum olmasıyla birlikte bazı ünlü kişilerin twitter'da paylaştığı yediği yemeğin fotoğrafları televizyonda da yayınlanıyor bu da daha fazla sinir bozuyor.