ses kısma ve kanal değiştirme durumunu işkence haline getiren hadisedir. kumandanın görüş mesafesi kısaldığından inatla tuşa abanılır, kumanda evirilip çevirilir, pat kut tersten hırpalanır en sonunda ayağa kalkıp tv nin dibinden kanal kumandayla değiştirilir. sinir harbi 2 yeni kalem pille son bulur.
babamın türlü türlü fanteziler üretmesine neden olan olay.
- hay ses tuşunu sikeyim!
- hay pillerine sokayı!
bir de sinirden adamın ne söylediğini anlaşılmaz kılar bu nalet olay.
bazı reklamlarda ses birden yükselir, kumanda da * çalışmaz, anneme bağırır:
- kısını ses şu motorun!
kısını ses'i pek yadırgamadım, kafa karışıklılığı, sinir olabilir. ama motordan kasıt ne baba?
(bkz: bambaşkaymışsın)
bu durumda kumanda sert bir zemine * bir iki kere vurulduğunda piller ilk günkü performanslarını sergilerler. ya da kumandaya uygulamış olduğunuz şiddetten dolayı kendinizi iyi hissedersiniz ve kumandanın çalışmamasını umursamazsınız.
kumandayı yerden vura vura, travmaya uğratıp, bir süre daha çalışmasını sağlayıp, sonra erken emekliliğe geçmesine neden olan durumdur. insanoğlu herşeye hemen alışır. kumandaya alışır, az pille takık takık çalışan kumandaya alışır, kumandaya sövmeye alışır, kumandasız tv kanal değişimine alışır, yeni kumandaya alışır...
uzun bir süre pillerin bitmek üzere olduğu kabullenilmez ve pil haznesinin kapağı açılarak pillerle oynaşılır. ilginç olan bu oynaşma sonucu kumandanın bir sefere mahsus da olsa çalışmasıdır.
kumandanın pillerini çıkarıp, dilinizle yaladıktan sonra birazda çalkalayıp... pil yuvasına yerleştirip pilleri yerleştirilen yuvada döndürmeniz sonucunda pillerin 1-2 gün daha eski halinde idare edileceği durumdur..
ilk zamanlarında düğmelere daha uzun süre basmak ve/veya kumandayı tv'ye daha fazla yaklaştırmakla zor da olsa çözülen, ama giderek artan şiddeti nedeniyle pilleri değiştirmekle sonuçlanan problem.
(not: bazen pilleri bir süre buzdolabında bekletmek, onları biraz daha kullanabilmeyi sağlayabilir.)
genelde evde pil yoksa yeni pil alma ve pilleri değiştirme işlemi sürekli unutulur, ertelenir. sonrasında akılsız başın cezasını da ayaklar çeker. bu böyle bir hafta falan sürer. sonunda muhtemelen evin annesi pil alır, baba ve/veya çocuklar yine unutmuştur.
bizim ev gibi evlerde olması durumunda kumanda maksayla evin en zayıf kızceyizini hadi bi koşu şu kanalı değiştir denmesi durumlarını akabinde getiren olaylardır.
kumandanın tepki süresinin uzaması veya hiç tepki vermemesi semptomları görülünce anlaşılan keyfiyet. üşengeçlikten sıyrılarak pillerin değiştirilmesi, tercihen duracell kullanılması salık verilir.
yazarın notu: reklam yapmıyoruz arkadaşım, iyiliğinizi düşünüyoruz. kullandığın pilin uzun süre gitmesini istersin herhalde?
pilleri ısırmak suretiyle bir süre daha kumandayı çalıştırabileceğini sanan bünyeler olmalı ki kimi zaman kumanda içinde diş izleriyle ezilmiş büzülmüş piller görülür. bildiğin vahşet a.q.
tak tuk diyerekten ses çıkara çıkara dize ya da masaya falan vurulur kumanda. ta ki evdeki bireylerden birisinin televizyonun başından kalkıp, yaka paça kumandayı babasından alıp pillerini değiştirmesine kadar. lakin kumanda öyle işkencelere maruz kalmıştır ki pil takılsa da çalışmaz. sallandığında içinden şıngır şıngır kopan lehimlerin sesi gelir. teknoloji özürlülüğü durumu.
kumandanın tuşlarına abanmak zorunda kaldığın durumdur. bunun sonucunda çoğu zaman tuşlar içine göçer. kısacası yeni pil diye bağıran kumandanın acınılası halidir.