şimdi efenim yüzen ve askıda kalan cisimler için kaldırma kuvveti=cismin ağırlığı. kişi oğlu deniz suyuna veyahut tuzlu suya girdiği vakit ağırlığı değişmediğine göre kaldırma kuvveti aynıdır. ammavelakin cümletemadin bahsi zarürede ismi geçen bakkal hayri amca hazretlerini denizin dibine ve havuzun dibine bağlarsak aradaki kaldırma kuvveti farkı gün gibi ortaya çıkacaktır.
kaldırma kuvveti=batan hacim x sıvının yoğunluğu x yerçekimi ivmesi olduğu için havuz suyunda hayri amca beyefendi hazretleri daha çok batmaktadır. bu da yüzeyde kalabilmek için daha çok efor sarfetmek demektir. deniz suyunda daha az battığı için daha kolay yüzebilmektedir.
bu olay, kaldırma kuvveti mevzubahis olan sıvının, kaldıracağı cisme olan özkütle oranıyla ilgili bir durumdur. örneğin suyun içine özkütlesi sudan daha büyük bir madde karışmışsa doğal olarak suyun özkütlesini artırmış olacak ve bu sebeple kaldırma kuvveti de artacaktır.
tuzlu suyun kaldırma kuvveti daha fazla olduğu gibi şekerli suyun kaldırma kuvveti de daha fazladır. bir miktar şekerli suyun üzerine bir miktar saf su konulursa, saf su yukarıda kalır.
cisimlerin sıvıya batma oranı yine o sıvının kaldırma kuvvetiyle ilgilidir ellam.. kaldırma kuvveti suyun havaya göre olan yoğunluğundandır zaten arımayam. burada yanlıs olan bir şey varsa o da "suyun kaldırma kuvveti" olarak tanımlanmasıdır. burada doğru olan "sıvıların kaldırma kuvveti" olmalıdır be pırasam.
yanlıştır.bizzat dönem ödevi olarak verdiğim ve 100 aldığım bir ödevde gördüm ki tuzlu su korkunç derecede daha faza kaldırma kuvvetine sahiptir.**batan kısım işine gelince , bir kova saf su ve bir kova tuzlu suya birer yumurta batırın-buraya dikkat-yumurtaların batan kısımlarını eşitlemek için iki yumurtayı da kovaların dibine kadar elinizle götürün.ardından ellerinizi çekin ve tuzlu sudaki yumurtanın adeta fışkırırcasına sudan çıkışını izleyin.