tuvalet, insanın "kalabalık yalnızlığıyla" gün içinde yüzleşebildiği kısıtlı mekanlardan biridir.
bilinç düzeyi etrafında var olan imgeleri gerçek zanneder. anne, baba, sevgili, arkadaş, yolda yürüyen amca, ağaç, kuş ve saire imgeler, 5 duyu ile paralel algılanınca gerçek zannedilir. ancak bilinçaltı dünyanın tamamen bir nevi rüya olduğunun farkındadır. bu nedenle etrafında olup biten - daha doğrusu olmayan - her şeyin farkındadır.
iletişim var olan tek gerçek insan eylemidir. bu nedenle, tuvalete girilmesi ve yalnız kalınmakla kesilen dış iletişim, tamamen iç iletişime dönüşür ve bu bir tür meditasyondur. bu aşamada bilinç, diğer zamanlardan farklı olarak alt bilinçle kavga etmeyi ve onu bastırmayı bırakır ve entegre çalışmaya başlarlar. çünkü tuvalette utanacağınız kimse sizi göremez. kendi kendinizin şahidisinizdir.
bu aşamada bilinç, öncelikle kendisini, daha sonra da tüm evreni sorgulamaya başlar ki bunun adı felsefedir amına götüne koyayım.
ya o büyük, meşhur filozoflar da felsefelerini tuvallette yapmışsa, sorusunu akıllara getiren bir cümledir. Lakin tuvalette felsefe yapmak hakikaten güzeldir.