Vefat etmek - Ölmek / Orospu-Fahişe gibi Lavabo ve tuvalet de türkçedeki güzel adlandırmaya iyi bi örnektir. Merak ettiğim şu türkçede tuvaletle ilgili niçin bu kadar çok kelime vardır. Hani ecnebi dillerde (örn-ingilizce) akrabalık ilişkileri kıt olduğu için hem halaya hem teyzeye aunt, amca dayı yerine uncle denilip de türklerde her birine ayrı kelime varsa, bu tuvalet muhabbetinin bizde bu kadar çok adının olmasının da (hela-kenef-100numara-tuvalet-wc-ayak yolu) acaba biz türklerin boşaltım sisteminin iyi çalışmasıyla alakası olabilir mi ya da ben bir soner yalçın okuru muyum?
- selin nerde?
- lavaboya gitti. laf aramızda bence sıççak
- yok be oğlum ellerini yıkar gelir. o kadar güzel bi hatun benim yaptığım boku mu yapacak? yapamaz sıçamaz sıçmamalı sıçtırtmam...
soyleyen bayan kisisinde " ulan amma kripto yaptim, kesin yedi. " tipinde pesin yargilar olusturabilmesi muhtemel hadise. oysa ki bilmez tuvalet yerine lavabo demenin ta 100 metre oteden hacet giderme isteginin gelmesi anlami tasidigini... yani efendi gibi cisinin geldigini soylesen gitsen canimi ye ama yok lavabo yok fayans sayip gelecegim ayaklari yakismiyor be hafiz. biz keriz miyiz bu lavabo numarasini yiyecegiz? bari nazik olacaksin sicicam yerine iseyecegim de incelt o da olur bak. ama bana lavaboya gidiyorum diye gelme... adam gibi " sicacagim iste var mi diyecegin? " de once ben desteklerim hatta eslik ederim o derece. *
"tuvalet" denilince nedense söyleyenin illa ki boşaltım yapması gerektiği akla geliyor, ama "lavabo" da iyimser düşünürsek ellerini yıkamaya gidiyor da olabilir.
+ (garsona) pardon lavabo nerde acaba ?
- lavaboya gidecekseniz hemen burda var beyefendi . yok la-va-bo-ya* gideceksiniz hemen dısarda bir tane var
+ (iç ses) kibarlıgın anunakoim..
+ sadece elimi yıkayacagım.. hangisine gidim
- hemen burası beyefendi.
+ saolun...
o an karşıdaki kişinin bir anlık bile olsa tuvalete giden kişiyi, o şekil hayal etmesin diye belki tuvate ellerini yıkayacak diye düşünmesini sağlayacak cümle.
örneğin patronunuzla bir öğle yemeğine çıkıp, zor bela maaşınıza zam yapmasını teklif edebiliyorsunuz ve olur cevabını aldıktan sonraki rahatlamayla da gevşeyen bağırsak sisteminiz alarm vermeye başlıyor şimdi kalkıp da "çok afedersiniz bi tuvalete gideyim, sıçıp gelicem" diyemezsiniz e ne derseniz peki buyrun bakalım:
(bkz: müsadenizle ben bir lavaboya kadar gidip ellerimi yıkayayım)
(bkz: lavaboda bir dişlerimi fırçalayıp geleyim izninizle)
(bkz: telefon çekmiyor burada rahatsız olmazsanız bir bakıp geleyim) *
kibarlık için söylenir. Belki lavabo demek saçma kaçıyor olabilir ama; tuvalete gidiyorum diyerek mantıklı bir cümle söyleneceğine, lavaboya gidiyorum diyerek mantıksız bir cümle söylemek daha mantıklıcadır.
insanların genellikle kibarlık olsun diye tuvalet yerine lavabo kelimesini kullanmasından oluşan hadise oldukça çelişkilidir. biz lavaboya sıçıp işemiyoruz çok şükür.*