bikaç sene önce kyk’da çaldırdığımda hayretlere düştüğüm eşyadır kendisi. Bi insan bunu neden çalar ya diyordum, fiyatlara bakınca ileri görüşlülükmüş, helal. Saklasaymış bugünlere yatırım olurmuş.
ismine aldanmamakla birlikte gerek burun silerken gerekse mutfakta kağıt havlu bittiğinde gibi günün her alanında kullanılabilen, asıl amacı taharet aldıktan sonra ıslak olan popoyu kurutmak olan ve 1891 yılında patenti alınmış icat.
Yatağımın ucunda mutlaka bir tane var bir kere. ( art niyetliler ya, burnumuzu siliyoruz her halde)
Ne bileyim pamuk bitince asetonu buna döküyorum, her oda da heran burnum akabilir diye gizli gizli birer tane zulalıyorum mutlaka, Kağıt havlu bitince mutfağa bile koyuyorum yeminle.
Ismi yanlış usta ismi;
"çok kullanımlı ergonomik pratik yumuşak tek kullanımlık havlu" olsun gör bak nelere nelere yarıyor.
500 rulo tuvalet kağıdı üretimi için 3 ağaç kesilmesi gerektiğini biliyor musunuz ?
Bu sebepten dolayı millet gotunu silsin diye Türkiye de senelik 12.000 ağaç tuvalet kağıdı üretimi için kesiliyor.
ilk tuvalet kağıdı on dördüncü yüzyılda Çinliler tarafından bulundu.
Tabi oradan dünyaya yayılana kadar her millet kendince bir sürü şeye tuvalet kağıdının göreceği vazifeyi yükledi. Bu iş için amerikalılar gazete kağıdı, midye kabuğu ve mısır koçanı; ingilizler koyun yünü ve kitap sayfaları; Havaililer hindistan cevizi yaprağı; Fransızlar dantel; Eskimolar kar ve tundra bitki yaprakları; Eski romalılar halka açık tuvaletlerde herkesin ortak kullandığı tuzlu suya batırılmış ve ucunda sünger olan bir çubuk, Türkler ise su kullandılar.
Türklerin çok eskilerden beri kullandıkları ve adına taharet bezi dedikleri bezler de ilk tuvalet kağıtları yerine geçebilecek özelliktedirler.
Dünyada tuvalet kağıdı kullanma sıralamasında birinciliği, yıllık kişi başına düşen yirmi dört kilo tuvalet kağıdıyla Kuzey Amerika çekmektedir. Kuzey Amerikayı takip eden diğer ülkeler ise Batı Avrupa, Japonya, Doğu Avrupa, Latin Amerika ve Çin'dir.