Türkiye de sıklıkla görünen durumdur. Bir suçu işlemiş kişinin 20 sene ceza almasını beklediğiniz an da elini kolunu sallayarak savcının yanından çıktığını görürsünüz. Bu kişilerin daha sonraki evreler de ceza alması kesin gibiyse yurtdışına çıkması olasıdır. Daha sonraki evrelerde ise polis bu vatandaşları yakalasın diye dua edilir, adaklar adanır.
Bir gazete manşetini dile getirelim mesela. Evden kaçan genç kıza 6 kişi tecavüz etti
Evet 16 yaşında aile problemleri yaşayan bir kızın evden kaçmasının sonunda başına gelen olaylar zinciri. Bu kız 6 hayvanın tecavüzüne uğramış 1 hafta boyunca elden ele dolaşmış. Sonuç olarak savcı vatandaşları tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmış.
hazırlık aşaması ve kovuşturma aşaması açısından değerlendirilerek tanımlanması gerekli eylemdir.
Hazırlık aşamasının ilk ayağı olan suçüstü evresinde; polis, jandarma vs. nezaretinde mevcutlu olarak adliyeye sevk edilen şüpheli ilk olarak nöbetçi cumhuriyet savcısı'nın sorgusuna tabi tutulur, bu işlemin ardından cumhuriyet savcısı şüphelinin eylemi gerçekleştirmiş olmasının yüksek bir ihtimal olduğunu, şüphelinin yargılanmaktan kaçma olasılığının bulunduğunu veya sabit ikametgahının bulunmadığını belirterek şüpheliyi nöbetçi mahkemeye sevk ederek tutuklanmasını talep eder ve burada elde bulunan kanıtlara göre şüpheli hakim kararıyla tutuklanır veya tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılır. Ayrıca tutuklama bir tedbirdir, serbest bırakıldığında suçu işlemediği, beraat ettiği, yırttığı anlamına gelmez. En somut örnek olarak halk arasında ve medyada ergenekon soruşturması olarak bilinen ümraniye soruşturmasında olduğu gibi. Tutuklamalar burada tedbiren yapılır, suçsuz adamlar boşyere yatıyorlar diyenlere sesleniyorum, sonra da bu ülkenin hakimine savcısına sövmeyin; tutuklasa olay, tutuklamasa yine olay !!!
Kovuşturma aşamasına gelince; bir tutuklu davanın duruşması sıradan duruşmalara göre çok ileri bir tarihe atılmaz, bir süre zarfı vardır ve ona göre bir tarih verilir. Burada hakim delillerin toplanmış olması, delillerin karartılamayacak olması , tanıkların dinlenmiş olması, tutuklulukta kalan süre ve sanık'ın kaçma şüphesinin ortadan kalkması durumuna göre sanığın tutuksuz yargılanmasına karar verebilir.
Hakim - savcı kafasına göre hadi hadi git biraz daha suç işle öyle gel demek istemez. hiçbir cumhuriyet savcısı veya bir hakim tecavüz ettiği, adam öldürdüğü kabak gibi ortada olan bir şüpheliyi serbest bırakmaz.
ama bizim milletimiz çok güzel gaza geliyor, medyanın dolduruşuna çabuk kanıyor ve tüm bunların sonunda yargımız rencide oluyor, adalete olan güven azalıyor.
tutuklamanın bir ceza değil, ihtiyati tedbir olması sebebiyle, delillerin toplanmış olması ve sanığın yargılamadan kaçma olasılığı bulunmadığının kabulü hallerinde, zaten masum kabul edilen sanığın serbest bırakılması...
Yakalanan zanlı suç makinesi çıktı. Savcılıkta ifadesi alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Vayamuğa. Demek arkadaşın cv si yetmemiş savcı efendiye. Muhtemel ki mahkemeden de ceza almayacak. çünkü mahkeme ceza vermiş olsa gasp, hırsızlık, adam yaralama, tecavüzden yüzlerce sabıkası olan adam halen suç işlemek üzere dışarıda olmazdı. Lan madem suç makinesi, nasıl şu an dışarıda.
insanlar kendi adaletini kendileri mi sağlasın hakim bey. ille maske takıp betmenlik mi yapalım, dexter mı ithal edelim lan
Kaçmaya meyilli olmadıgı için re re rö.
Ulan adam ekmek bıcaģıyla herifi dogradı kamera kayitlari var. Ama yine de serbest.
Yapacağınız düzenlemeyi skym.
Valla hepsine böyle tutuksuz yargiliyorlar anlamiyorum adam suçlu yani böyle birisi gelir tekrar adama da zarar gider başkasında zarar verir sevgili yasalar bu göz önünde bulundurmuyor mu hukukçu yazarlar bi mantıklı açıklamasını yapsa.
Zamanında şahsımında yaşamış olduğu yargılama şekli. Sanığa belli şartlar koyarak mahkeme tarihine kadar hapse girmemesi anlamına gelir. Suçun tekrarlanma ihtimali olduğunda genelde sanık tutuklu yargılanır ancak hakimin o anki ruh haline bağlıdır herşey hakimin iki dudağının arasındadır.