akhenaton'un aton'a tapan din yapısını değiştirip tek tanrılı dinden tekrar çok tanrılı dine geçiş yapan ve dolayısı ile ülkeyi de bu dine geçiren, akraba evliliğinin bir ürünü olmasından mütevellit çeşitli sağlık sorunları yaşamış, erken yaşta da ölmüş mısır firavunlarındandır.
ama nasıl bir hüküm sürmüşse, öldükten sonra diğer firavunlar gibi adına anıt mezarlar filan yapılmamış, krallar vadisinde alakasız bir odacığa gömmüşler elemanı. mezarının bulunması yakın tarihte gerçekleşti. meşhur tabutu antik mısır denilince akla ilk gelen şeylerden biri.
bu arada akhenaton'un da ülke dinini aton'a dönüştürmesi durumundan dolayı, aton'un da tek tanrılı bir din olmasından dolayı kendisinin hz. yusuf olduğunu iddia edenler var. ama iddiadan ibaret, bir kanıt, belge, bilimsel veri yok.
1922’de, arkeolog Howard Carter Tutankamon’un Krallar Vadisi’ndeki mezarını gün yüzüne çıkardı. Keşif tüm dünyada manşetlere oturdu. insanları en çok etkileyen Tutankamon’un mezarı değil onunla birlikte gömülenlerdi. Carter bunları, “olağandışı ve güzel nesnelerden oluşan tuhaf ve harika bir koleksiyon” olarak yorumlamıştı.
En büyük ve belki de en ikonik eser, kralın neredeyse 10 kilo altın içeren ölü maskesiydi. Öteki hayatında güçlü ve zengin kalacağını sağlama almak için onunla gömülen diğer nesneler arasında leopar derisinden pelerin, dört oyun tahtası, altı savaş arabası, 30 şarap kabı ve 46 yay da vardı. Carter’ın bu 5.398 mezar eşyasını listelemesi neredeyse on yılını almıştı.
Firavun Tutankamon’un kazı fotoğraflarını daha önce defalarca görmüş olsanız da dynamichrome tarafından renklendirilmiş fotoğraflar oldukça ilgi çekici.
Firavun Tutankamon'un bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarına dayanan adli bir rekonstrüksiyonu.
Geçtiğimiz yıllarda Tutankamon’un mumyasına yapılan otopsi, onun vücudu hakkında bilgi sahibi olmamızı sağladı. Neredeyse genç bir kadınınki kadar geniş kalçaları vardı, bacağındaki bir yamukluk nedeniyle bir ayağını tam yere basamıyordu ve dişlekti. Ortaya sürülen sayısız teoriye rağmen, Tutankamon’un ani ölümü gizemini koruyor. Sıtmadan mı ölmüştü? Kırılan ayağı kangren mi olmuştu? Belki de bir su aygırı yaralamıştı. Kral Tutankamon öldüğünde sadece 19 yaşındaydı. Bu vakitsiz ölümünün sebebi üzerine çok sayıda araştırma bulunuyor ve tahminler yürütülüyor. Hipotezler arasında, en yakın danışmanları tarafından suikaste uğramasından, bir savaş arabası kazasına ya da sıtma gibi bir hastalıktan, genetik kemik problemlerine (muhtemelen anne babasının yakın akraba olması nedeniyle) kadar geniş bir yelpazede çeşitlilik bulunuyor.
Tutankamon’un mezarında bulunan Nübyeli betimli baston. Yaklaşık MÖ 1341-1323. Kahire Mısır Müzesi’nde.
Tutankamon'un mezarının antre kısmında bulunan, benzer tarzda yapılmış altı bastondan biri. Her birinin bir ucunda papirüs halkası, diğer tarafında da bağlı esirlerin temsilleri ile kavisli ve süslenmiş bir tutamaç bulunuyor. Nübyelinin yüzü, elleri ve ayakları abanozdan yapılmış, kısa kıvırcık bir peruk ve kıvrımlı bir elbise giyiyor.
firavun akhenaten'ın oğludur. bir ayağı yamuktur bunun sebebide ensest ilişki sonucu doğmuş olmasıdır. her firavun kendi kanından olan kardeşiyle evlendirilirdi bunun sebebi de kanın asilliğinin devam etmesiydi. akhenaten'ın ölümüyle çocuk yaşta firavun olmuştur bu yüzden lakabı çocuk kraldır. tutankhamun babasının ikinci eşi olan nefertiti'nin kızı ankhesenamun ile evlendirilir. fakat yine ensest ilişki olmasından dolayı hiç çocukları olmaz, ankhesenamun sürekli düşük yapar. savaş sırasında bacağına aldığı darbeden dolayı kemikte iltihaplanma sonucu vefat eder. mezarının 3bin yıl sonra bulunmasının sebebi , firavunlar firavunlara özel mezarlara gömülürlerdi fakat tutankhamun'un ani ölümü nedeniyle onun mezarı henüz bitirilmemişti bu nedenle mısırın soylularına ait bir mezara gömüldü. soylu mezarına gömüldüğü için bulunması çok zaman almıştır. tüm firavun mezarları içleri altın dolu olduğu için yağmalanmıştır , tutankhamun hariç. çünkü o firavun mezarlığına gömülmemiştir. tutankhamun laneti olduğu söyleniyor , mezara girenlerin bir iki gün içinde yüksek ateşten veya başka sebeplerden vefat etmişlerdir. bu bir lanet değil , 3 bin yıllık mezarın içinde öldürücü bakterilerin oluşmuş olmasından dolayı olduğu söyleniyor. hiç çocuğunun olmamasından dolayı ölümünden sonra kendisinin ve babasının veziri olan ay firavun oluyor ve ankhesenamun ile evleniyor.
mezarı ilk bulundugunda kazıyla ilgilenen howard carter şu manzarayla karsılastı;
tutankhamon, üç bölümden oluşan bir tabutta yatıyordu. dıştaki iki bölüm, altın işlemeli tahta çerçevelerden yapılmıştı. iç bölüm ise 110,4 kg'lik saf altından... tutankamon'un başında altından bir maske vardı. mumyasının üzeri ve tabut, mücevherler, muskalarla süslüydü. tabut ve taş lahit, altın işlemeli tahtalardan ve bez parçalarından oluşan dört kabir ile çevriliydi. mezarı oluşturan diğer odalar, savaş arabası, silahlar, elbiseler ve mobilyalar gibi değerli eşyalarla doluydu.
carter'ın tutankamon'un mezarındaki 3.500'ü aşkın parçayı çıkarması ve listelemesi 10 yılını aldı. tutankamon'un mezarı krallar vadisinde hic bozulmadan kesfedilen tek mezardır.
lanetleri ile meşhur mısır kralı. araştırmalara göre, aşırı hız yapan at arabasının altında kalmış ve göğsünün ezilmesi sonucu ölmüş. bu yüzden mumyasının yapılması da bir hayli zor olmuş. kral da olsan hükmün bir tekerleğe bakabiliyor demek ki.
77 entry girmiş yedinci nesil yazar.
ayrıca da sorduğum soruya cevap vermemiş yazar.
ayrıca da cevap vermek zorunda değil, öyle aklıma geldiği için yazdığım yazar.
(bkz: nasılsınız inşallah)
iv. amenhotep ya da değiştirdiği adıyla akhenaton ile nefertiti'nin (?) oğludur. 9 yaşında babasının ölmesi üzerine kızkardeşiyle evlenir ve tahta çıkar. babasının verdiği adı tutankhaton'dur, "aton'un yaşayan sureti" anlamına gelir. babası geleneksel mısır politeizmini bırakarak sadece güneş tanrısı aton'a inandığı bir din benimser. bu olay mısırı iç savaşa sürüklemiştir. ismindeki aton buradan gelmektedir. fakat babası öldükten sonra her çocuk kralın ortak kaderini yaşar ve birileri tarafından kullanılır ve tekrar politeizme dönülür, adını da "tutankhamun" yani "amun'un yaşayan sureti" olarak değiştirir.
üstün başarıları yoktur ancak mısır tarihinde önemi politeizme geri dönüşün onun devrinde yaşanmasından kaynaklanır. günümüzdeki önemi ise, el değmeden bulunan tek mezar ona aittir. mezarı aşırı cömert bir şekilde donatılmıştır. kendi lahitinin yanında iki adet minyatür lahit bulunur, bunlar çocuklarına aittir ve bu iki fetüs mumyasının benzerleri dahi yoktur. fetüsler ilk açıldıklarında çok iyi durumdayken bugün paramparça bir haldedirler.
sol ayağında genetik bir bozukluk vardır. bu sebeple baston yardımıyla yürümektedir. tüm firavunların bastonu vardır ancak tutankhamun tam bir baston koleksiyonuyla gömülmüştür ve uçları incelendiğinde ağırlık verilerek kullanıldığı görülür.
ölümü tam bir muammadır. başının arkasında bir delik vardır, sol dizinin biraz üzerinde feci bir kırık, sol ayağında hasar vardır. aynı zamanda sıtmanın en tehlikeli türüne yakalanmıştır. tüm bunlar ölüm sebepleridir. kimisi başına vurularak öldürüldüğünü, kimisi antik bir araba kazası sonucu düşerek öldüğünü, kimisi tüm bu yaralanmalar ve sıtmanın birleşimi sonucu öldüğünü söyler. fakat kesin olan tek bir şey vardır ki o da lüksor'dan uzakta öldüğüdür. çünkü cenazesi iki kez reçinelenmiştir, birincisi hemen ölümünün ardından, ikincisi ise detaylı mumyalama işlemi esnasında.
ayrıca tüm mumyaların aksine kalbi yoktur. mısırlar kalbin diğer dünyada batıya giden zorlu yolda onlara rehber olacağına inanarak diğer tüm organları çıkarıp kalbi bırakırlardı.
bu kadar ünlü olmasının sebebi mezarının talan edilmeden bulunması ve lanet geyikleridir. 10 yıl kadar hükümdarlık yapmıştır 19 yaşında büyük ihtimalle yüksek bir yerden düşerek ölmüştür.
not: antik mısır'da ortalama ömür 40 yıldır.
mezarı krallar vadisinde olan, diğer hükümdarlara göre daha gösterişsiz mezara sahip mısır firavunu. mezar odasına giren kişiler tek tek ateşli hastalıklarla ölmesi, firavunun laneti adında hurafe başlatmıştır.
Tutankamon ya da daha bilinen adıyla Kral Tut, hayatı boyunca belirgin bir başarı göstermemiş bir firavundu. Mısırın sınırlarını genişletmedi ya da kendinden önceki birçok
firavun gibi zaferler kazanmadı ancak, bugün en çok bilinen ve de muhtemelen en ünlü firavundur. Peki, neden bu kadar ünlü? Cevap, mezarının ve detaylı hazinesinin keşfinde gizlidir.
Kral Tut un mezarının keşfi 19.yy da çok büyük bir keşifti. Howard Carter tarafından 4 Kasım 1922de Krallar Vadisinde bulundu. O kadar olağanüstü bi şeydi ki dünya
çapında yankı bulmuştu. Kral Tut un mezarının keşfine kadar bütün kraliyet mezarlarının hazine avcıları tarafından yağmalandığı düşünülmekteydi.
en önemlisi ise tutankhamon tutha niki için esin kaynağı oldu. değerini bilsin. adam olsun ulen!
anne babasının kardeş olması nedeniyle doğuştan bir kemik hastalıgı olan ve daha 19 yaşında iken hayatını kaybeden firavun.
onu önemli kılan özelliği ise mısıra yaptıgı katkılar değil genç yaşta hayatını kaybettiği için lahitini krallar vadisinde olmaması mezarının çok geç bulunması mezarında bulunan hazineler ve içeri giren kişilerin hayatını kaybetmesidir kimilerine göre bu durum tutankhamun'un lanetinden kaynaklanıyor kimilerine göre ise hava almayan mezarın duvarlarında oluşan ölümcül bir bakteriden.
mezarı 1922 yılında arkeolog howard carter tarafından bulunmuştur.