1922’de, arkeolog Howard Carter Tutankamon’un Krallar Vadisi’ndeki mezarını gün yüzüne çıkardı. Keşif tüm dünyada manşetlere oturdu. insanları en çok etkileyen Tutankamon’un mezarı değil onunla birlikte gömülenlerdi. Carter bunları, “olağandışı ve güzel nesnelerden oluşan tuhaf ve harika bir koleksiyon” olarak yorumlamıştı.
En büyük ve belki de en ikonik eser, kralın neredeyse 10 kilo altın içeren ölü maskesiydi. Öteki hayatında güçlü ve zengin kalacağını sağlama almak için onunla gömülen diğer nesneler arasında leopar derisinden pelerin, dört oyun tahtası, altı savaş arabası, 30 şarap kabı ve 46 yay da vardı. Carter’ın bu 5.398 mezar eşyasını listelemesi neredeyse on yılını almıştı.
Firavun Tutankamon’un kazı fotoğraflarını daha önce defalarca görmüş olsanız da dynamichrome tarafından renklendirilmiş fotoğraflar oldukça ilgi çekici.
akhenaton'un aton'a tapan din yapısını değiştirip tek tanrılı dinden tekrar çok tanrılı dine geçiş yapan ve dolayısı ile ülkeyi de bu dine geçiren, akraba evliliğinin bir ürünü olmasından mütevellit çeşitli sağlık sorunları yaşamış, erken yaşta da ölmüş mısır firavunlarındandır.
ama nasıl bir hüküm sürmüşse, öldükten sonra diğer firavunlar gibi adına anıt mezarlar filan yapılmamış, krallar vadisinde alakasız bir odacığa gömmüşler elemanı. mezarının bulunması yakın tarihte gerçekleşti. meşhur tabutu antik mısır denilince akla ilk gelen şeylerden biri.
bu arada akhenaton'un da ülke dinini aton'a dönüştürmesi durumundan dolayı, aton'un da tek tanrılı bir din olmasından dolayı kendisinin hz. yusuf olduğunu iddia edenler var. ama iddiadan ibaret, bir kanıt, belge, bilimsel veri yok.