Moğolların en eski yazılı belgesi 1225 tarihli Yesunke taşıdır. Türklerin en eski yazılı belgesi ise Altın Elbiseli adam olarak bahsedilen muhtemelen bir Türk tiginine ait mezarda bulunan kısa bir yazıdır (M.Ö. IV. veya V. yy. olabileceğinden söz ediliyor.). Ayrıca çivi yazılı metinlerde ismi geçen Turukki adında bir kavim vardır. Çivi yazısı hece sistemi ile yazıldığı için Türk adı başka türlü yazılamazdı. Zaten Sumercede Türkçe ile izah edilebilen kelimeler de bu veriyi kuvvetlendirmektedir. Bu kelimelerin arasında öyle ilginç olanları vardır ki, Sumercenin Türkçe ile ilişkisini inkâr etmek çok zordur. Mesela Eski Türkçede u "uyku" demektir, Sumercede de aynı manadadır. Bu kökten türemiş olan udı- "uyumak" fiili de Sumercede aynı manadadır. Yani yalnız kök değil, aynı türetme ekiyle yapılmış bir fiil de müşterektir. Bu da Sumerler Türk olmasa bile Türklerle kelime alışverişi yapabilecek kadar yakın olduklarını gösteriyor olabilir.
Türk tarihi ve Türklerin protohistorik dönemi bu kadar eskiye gidiyorken ve Moğollar sonradan tarihte kendilerini göstermeye başlamışken nasıl oluyor da Türklerin Moğol soyundan oldukları iddia edilebiliyor?
Türkler ve Moğollar bir hun boyudur. esasen hun kökenlidir ve keskin ayrımları yoktur. moğollarla daha fazla etkileşimde kalan türklere tatar denilmiştir. götünüzden ne güzel atıyorsunuz öyle.