turkiye ve rusya nin stratejik ortak olmasi

    1.
  1. Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı ve Rus parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekili Sergey Markov'un abd ve ab ile ilişkileri zayıflayan türkiye yle artık bir stratejik işbirliği yapmak gerektiğini söylemesiyle gerçekleşme ihtimali artan olasılık.

    Markov, gelecek yıllarda Türkiye'yi büyük değişikliklerin beklediğini ve Türkiye'nin dünyada yeni bir yer aradığını belirterek, "Çünkü Türkiye dış politikasının öncelikli görevleri arasında olan AB üyeliği ve ABD ile stratejik ortaklık düşünceleri giderek sıfıra yaklaşıyor. Şimdi Türkiye'deki elit kesim, 'Nereye gidelim' sorusunu daha keskin bir şekilde soruyor" dedi.

    Türkiye'nin elbette ABD ve AB'den daha bağımsız hale gelmek zorunda kalacağını ve yeni ortaklar arayacağını savunan Markov, "Rusya Türkiye'ye stratejik ve ekonomik ortaklık teklif etmelidir. Türkiye, siyasi olarak sonuna kadar değerlendirilmemiş bir ülke. Yarım yüzyıldan bu yana ABD, NATO ve AB'nin gölgesinde yaşayan Türkiye, jeopolitik dev, ancak siyasi cüce halindedir" ifadesini kullandı.

    fikrimce, Gerçekleşmesi halinde gerçekten son derece stratejik bir hamle olacağı su götürmez bir gerçek olan sözkonusu ihtimal aslında türkiye nin dünya düzleminde durması gereken yerin rusya tarafından söze getirilmiş halidir. 1950 li yıllardan itibaren kore savaşı ve nato üyeliğiyle başlayan türkiye nin abd piyonluğu hikayesinin gelinen gün itibariyle artık ülkeyi hangi noktalara sürüklediği açıktır. Çekiç Güç, 1. ve 2. körfez savaşları türkiye nin hep aleyhine gelişen fakat abd nin baskisi yuzunden zorla destek verilmek zorunda kalınmış saçmalıklardır.

    Buna karşın hemen yanıbaşımızda bulunan rusya, sovyet döneminde meşhur demir perdesini aralayıp türkiye nin yüzüne bakmayarak türkiye yi bir anlamda abd nin eline terk etti. Buna zaten dünden razı olan abd yine de işini şansa bırakmayıp tüm dünyaya yaydığı komünizm tehlikesi masalını türkiyede de uygulamaya koyarak komünizmle mücadele derneği ve özel harp dairesi gibi kurumlar kurmak suretiyle türkiye yi rusya ya düşman etti.

    Soyvetlerin dağılışı sonrası artık eski gücüne dönmek isteyen rusya abd nin de başaşağı gidişini göz önünde bulundurarak iki kutuplu dünya düzleminde sahneye çıkmaya hazırlanıyor. NATO ya karşı avrasyacı seçenekler yaratarak bölge ülkelerini etrafında toplayan şanghay işbirliği örgütü nü kuran rusya, bu düzleme türkiye yi de çekme amacını zaten önceden beri taşıyordu. fakat türkiye deki amerikan yanlısı hükümet hem kendisini iktidara getiren abd ye hem de ekonomik yönden bağımlı olduğu rusya ya aynı anda göz kırparak denge politikası ve ikiyüzlülük arasındaki ince çizgiyi defalarca yok ediyordu.

    Atatürk döneminin dış politikasını oluşturan bölge ülkeleriyle işbirliği düzlemi türkiye nin derhal hayata geçirmesi gereken biricik yoldur. Rusya en büyük ve stratejik bölge ülkesidir. ve kesinlikle unutulmamalıdır ki rusya ve türkiye nin menfaatleri ortaktır.

    Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı ve Rus parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekili Sergey Markov'un açıklaması için

    http://www.cnnturk.com/Ha..._da_market_degil/498551/0
    2 ...
  2. 2.
  3. 5.
  4. 3.
  5. 'jeopolitik dev, siyasi cüce...'
    bu tanımlamanın doğruluğu oranında doğru olan önerme...
    0 ...
  6. 4.
  7. konuyla ilgisi olması açısından:

    zamanında erol mütercimler derslerinden birinde adnan menderes'in rusya ile yakınlaşma çabalarını, ardından gerçekleşen uçak kazasını, tekrar eden rusya ziyaretini ve sonuçlanan darbe ve idamı kısaca özetlemişti. devamında demirel'in yeniden rusya ile ilişkileri geliştirme amaçlı girişimlerini, hatta kurulacak demir-çelik fabrikalarının ihalelerini rusya'ya vermesini ve sonunda da malumunuz üzere yaşanan darbeyi anlatmıştı. kısaca türkiye ne zaman rusya ile yakınlaşmak istese askeri darbeye maruz kaldı konulu söylevini, kendisine özgü komplo teorileri sosuyla da süsleyerek masamıza koymuştu. olabilir.

    konuşmada şuna takıldım: türkiye'deki elit nereye gidelim sorusunu sormaktaymış. dostumuz markov türkiye dinamiklarini çok iyi bilmiyor demek ki; eğer bahsettiğimiz türkiye'nin hakiki elitiyse soracakları tek soru türkiye'nin israil politikaları doğrultusunda amerika'ya nasıl daha iyi eklemlenebileceği olabilir, ancak ve ancak. tekrar altını çiziyorum, bu soruyu ancak türkiye'nin sahici eliti sorabilir. elitlerimiz. bu ülkenin beyaz sahipleri.

    eğer amerika ile stratejik ortaklık ayı ile yatağa girmekse, rusya ile stratejik ortaklık boğa ile yatağa girmektir. * bu demek değildir ki rusya'dan ortak olmaz, ancak sizinle yatağa girmek yedi mahallenin orospusuyla yatağa girmek gibiyse, bu ortaklıktan ne elde edeceğiniz şüphelidir. dik de duramıyoruz ki arkadaşım, elli yıldır domalmış vaziyette olan adam nasıl dik dursun.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük