turkiye de bilim ve teknoloji

entry13 galeri1
    1.
  1. Bilimin insanlığın refah ve gelişmesi açısından önemi ilk kez 17. Yüzyıl başlarında ingiliz düşünürü Francis Bacon tarafından dile getirilmiştir. "Bilgi güç kaynağıdır" diyen Bacon'ı sonraki yüzyıllardaki gelişmeler doğrulamıştır. Günümüzde pek çok ülke, 1960'lı yıllardan itibaren geliştirilmeye başlanan teknoloji odaklı iktisat teorilerine uygun olarak, bilim ve teknolojiyi kalkınma modellerinin ana ekseni haline getirmiş bulunmaktadır.

    Türkiye, bu durumu fark edip bunun için gerekli organları kuran ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.! 1961'de kurulan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), 1963'te kurulan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBiTAK) ve nihayet 1993'te kurulan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Türkiye'de bilim ve teknolojiyi belirlenmiş bazı sosyal hedeflere ulaşmak için yönlendirmekten, finansal destek sağlamaktan ve gerekli alt yapı ve kurumları tesis etmekten sorumlu bilim koordinasyon organlarıdır.

    Bilim ve teknoloji söz konusu olduğunda, belki de en başta zikredilmesi gelen kurumlar üniversitelerdir. Aynı dönemde, Türkiye'de bu alanda da hızlı bir gelişme meydana gelmiştir: 1960'da sadece altı olan üniversite sayısı, 17'si vakıf olmak üzere bugün toplam 72'dir.

    Peki, tesis edilen bütün bu bilim ve teknoloji kurumlarına karşılık, Türkiye'nin bilim ve teknoloji üretimi açısından geldiği nokta nedir?

    (AR-GE) harcamalarının Gayri Safi Yurt içi Hasılaya (GSYiH) oranı, her on bin çalışan nüfus başına düşen AR-GE personeli sayısı, temel atıf indeksleri (Science Citation Index, Social Science Citation Index ve Arts and Humanities Citation Index), kapsamına giren uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanan makale sayıları ve verilen patent sayılarıdır.
    Bilim ve teknoloji alanındaki faaliyetlerin bir sistem içinde yapıldığı varsayıldığında, bunlardan ilk iki gösterge, yani AR-GE Harcaması / GSYiH ve AR-GE personel sayıları, bu sistemin girdileri, son iki gösterge, yani temel atıf indeksleri kapsamındaki makale sayıları ve patent sayıları ise sistemin çıktıları olarak düşünülebilir.

    En son yayınlanan DiE istatistiklerine göre, Türkiye'de AR-GE harcamalarının GSYiH içindeki payı 1990-1996 yılları arasında %03.2 ile %05.3 arasında değişmektedir. Oysa, gelişmiş ülkelerde bu oran hemen hemen on kat daha fazladır.

    Yine DiE istatistiklerine göre, Türkiye'de 1996 yılında Tam Zaman Eşdeğeri olarak hesaplanmış 21.983 araştırma personeli vardır. Buna göre, 10.000 iktisaden faal nüfusa düşen toplam AR-GE personeli ve araştırmacı sayısı sadece 10'dur. Bu sayı gelişmiş ülkelerde 130'a kadar çıkabilmektedir.

    Bilim politikası alanında dünyadaki gelişmeler iyi takip edilmiş, ancak Türkiye için belirlenen hedeflere ulaşılmasında, başka bir deyişle uygulamada tamamen başarısız olunmuştur. Hiç olmazsa mevcut kaynakların etkili ve verimli kullanılmasını sağlayacak mekanizmalar oluşturulamamış, bu mekanizmaların işleyişini sağlayacak temel veriler derlenememiştir. Derlenenler ise standart yokluğundan kullanışsız durumdadır. Kısaca ifade etmek gerekirse, AR-GE alanında kimin ne yaptığı bilinmemekte, zaten kıt olan kaynaklar böylece çarçur edilmektedir.

    Bu duruma göre, Türkiye'de AR-GE alanında ilk yapılması gereken iş, mevcut AR-GE kaynaklarının (finansal ve insan gücü) etkili ve verimli kullanılmasına yönelik olarak sistem içinde bilgi akışı, koordinasyon, denetim ve değerlendirme mekanizmalarının tesis edilmesidir. Bu çerçevede, öncelikle yapılması gereken bir proje AR-GE birimleri arasında güçlü bir bilgisayar ağı ve bu ağ üzerinde uygun biçimlerde kullanıma sunmak üzere temel verileri bulunduran bir dizi bilgi bankasının oluşturulmasıdır. Bu bilgi bankaları arasında bir Türkiye Proje Bilgi Bankası mutlaka yer almalıdır.

    (bkz: Tolga Kıyak)
    1 ...
  2. 2.
  3. bilim hala Türkiyede bilim japonyada bilim diye lanse ediliyorsa dünyada bilim çokta yol katetmemiştir demektir.
    0 ...
  4. 3.
  5. bilim üniversitelerde yapıldığına göre türkiye de bilim yapıldığına inanmak pek güçtür. asistanlık alımı tamamen torpilli kişiler arasından seçilerek yapılmaktadır. ve ilk 500 e giren üniversitemiz yok. makale sayısı ise yok denecek kadar az. lakin son dönemlerde anka kuşu projesiyle insansız uçak üreten 3 ülke arasına girmemiz gibi sevindirici gelişmeler de yaşanmıyor değil ama, sonuç:
    yani eğer türkiye de bilim ve teknoloji namına bir şey varsa ya ithal dir ya da orjinalinden itina ile kopya edilmiştir.
    1 ...
  6. 4.
  7. yerin dibindedir.
    öyle ki yıllar önce ısparta'da fizikçileri taşıyan bir uçak düş-ürülmüş-tü. ne oldu o iş?
    basın neden bıraktı peşini?
    neden milletin ankarada kurulmasına çalışılan türk hızlandırıcı merkezi'nden haberi yok?
    neden bilim adamına ''allahın işini sorguladığı için'' şerefsiz gözüyle bakılıyor?
    kim bütün bunları yapan?
    evet kardeşim, türkiye'de bilim, yerin dibindedir.
    2 ...
  8. 5.
  9. nasıl olsa nuh tufanı gibi bişey olur da biz diğer devletlere göre ileri duruma geçeriz diye ilerletmiyoruz var bi bildiğimiz.
    0 ...
  10. 6.
  11. "türkiyede tazmanya canavarı koruma dernekleri"nden daha fazla gelişmemiştir.
    1 ...
  12. 7.
  13. türkiye de diğer her şey gibi, bilim ve teknoloji de gelişmektedir.
    bunu görmek istemeyen insanlar sadece bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde olabilir, normaldir. dünya dönüyor dediği için yargılanan galile buna örnektir.
    ama dünya hala dönmektedir.
    kabul edilsin ya da edilmesin bu ülkede bilim insanları bilgi ve teknoloji üretmektedir ve üretmeye devam edecektir.
    0 ...
  14. 8.
  15. bilim ve teknoloji'nin ilerlemesine sebep olan birincil faktör savaşlardır. türkiye cumhuriyeti, savaş teknolojisini zorlayacak bir savaşa girmemiştir. bu da türkiye menşeli teknolojinin ilerlememesine sebep olmuş olabilir. her ülke teknoloji üretecek diye bir şey yok ayrıca. hazır üretilmişi varsa onu satın almak da ayıp değil. hollanda dan biçerdöver alıp buğday ını satarsın olur biter. çiftçi de olsan bilim adamı da olsan önemli olan işini düzgün yapmak.
    0 ...
  16. 9.
  17. 10.
  18. gelişmeyendir..
    napcaksın evladım bilimle teknolojiyle, dünyanın nasıl oluştuğunu mu bulacaksın??
    burası türkiye agalar, kurcalamayın böyle şeyler zira allahın işine karışılmaz burda.. *
    0 ...
  19. 11.
  20. ilkokul'da pamukta fasulye yetiştirmeyle başlayan, lise'de patatesin üzerine dökülen lugol çözeltisi ile nişasta deneyi ile biten süreçtir, kanımca.

    edit simit: gereksiz sözcük vardı, kestim anadım mı.
    0 ...
  21. 12.
  22. akp zihniyetiyle çöküşlerdedir.

    düşünün bir bilim dergisinin kapağı bile sansürlendi bu ülkede. dinle bulanmış kafalarla nasıl bilim yapacaksınız?
    2 ...
  23. 13.
  24. malesef asla gelişmeyecek olan eksiğimiz. başka ülkelere gizilde olsa bağımlı kalma nedenimiz. sebep mi ? eğitim sistemizdeki kocaman dolduralamayan bir boşluk ve yanlışlıklar piramidi, yaratıcı beyinlere asla fırsat verilmemesi ve torpille üniversitelerde doçent, prof olma , kendi bilim adamlarımıza sahip çıkamama ( ısparta uçak kazası ve engin arık ) ... ve bu liste acı bir şekilde uzar gider.. kendim eğitim sisteminin içindeyim ..öğretmenim ama herşeyin kitaba ve ezbere , sınavlarla kendini kanıtlamaya çalışan gençlere, sınavları kazanmaya çalışırken ( ekmek parası derdi )kendi yeteneklerini dışlamak zorunda olan insanlara üzülüyorum.. ve bu gençlerin Türkiye'yi bilim ve teknoloji konusunda nasıl geliştirmesini beklersiniz ki.. sizi yöneten insanlarda bu eğitim sisteminden geçmişken hangisinin Türkiye'yi iyi yönetmesini bekliyorsunuz ki...
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük