kesinlikle, katiyen ve kat-a yapılmaması gereken uygulamadır. tanrı korusun böyle birşey olursa paşalarımızın ayak işlerini kim yapacak? kim eşlerini kuaföre götürecek? kim çocuklarına korumalık yapacak? kim bütün amalelelik işlerini emredersin komutanım deyip yerine getirecek?
hadi her şeyi geçelim; kim ağaçlara selam verecek? sen selam verme, o selam vermesin, ben selam vermeyeyim kim verecek ha ?!
olmaz bu iş.hem her türk asker doğmuyor mu kardeşim? genlerimizde var bizim? çok iyi emredersin komutanım deriz biz. ve bunu doğduğumuz vatana borcumuzu ödemek için yaparız. ama nedense bu borcu paşalara öderiz.
burada bahsedilen tamamen askerliğin kalkması değil, zorunlu askerliğin kalkmasıdır. açıkçası zorunlu askerliğin kalkmasından ben de yanayım, yapmak istemediğim, bana angarya gibi gelen bir şeyin benim rızam dışında(maalesef türkiye'de çoğu şey böyle) bir şeyin yaptırılmsı(bu sadece askerlik konusunda değil her şey bu kapsama girebilir) içime sindiremeiyorum. herhangi bir iş başvurusunda bile askerlik yapılıp yapılmadığı sorulması, askerliğin hayata adım atmakta büyük bir engel olduğu olması da bunun ayrı bir cabası. tamamen bu ülkede askerlik sisteminin kaldırılması tabi ki savunulamaz sonuçta bu ülkeyi savunacak yegane güç askerdir, isteğe bağlı olmalıdır askerlik, zaten istemeden yapılan askerlik kin besleme dışında başka bir işe de yaramaz.
sadece zorunlu askerliğin kalkıp yerine profesyonel askerlik sisteminin getirilmesiyle mümkün olabilecek bir durumdur ki bu da balığın kavağa çıkması kadar olasıdır.
avrupa birliği sürecinde türkiye'nin mutlaka geçeceği ve aşağıdaki örneklerde de görüleceği üzere dünyanın farklı ülkelerinde farklı şekillerde uyguladıkları durumdur.
--spoiler--
AB üyesi ülkelerin bazılarında zorunlu askerlik hizmeti kaldırıldı. ingiltere, Lüksemburg ve izlanda´da zorunlu askerlik hizmeti bulunmuyordu. 1997 yılında Hollanda, 1998 yılında Belçika, 1999 yılında Fransa ve son olarak 2005 yılında italya zorunlu askerlik hizmetini kaldırdı. AB üyesi diğer ülkelerde ise zorunlu askerlik hizmeti yapmak istemeyenler için alternatifler bulunuyor.
Almanya Anayasası´nda, "Hiç kimse, vicdanı ile bağdaştıramayacağı silahı bir savaş hizmeti olan askerliğe zorlanamaz" hükmü gereğince, vicdani red hakkı tanınmasına rağmen sivil kamu hizmeti zorunluluğu getiriyor. Almanya´da 9 ay zorunlu askerlik yükümlülüğü bulunurken, bunu yapmak istemeyenler için 10 ay zorunlu kamu hizmetinde bulunma yükümlülüğü hakkı tanınıyor.
Norveç ise 1965 yılından beri vicdani retçilere sivil hizmet zorunluluğunu getiriyor. Hırvatistan, ispanya, Hollanda ve Belçika´da da vicdani red hakkı tanınıyor. ingiltere´de isteğe bağlı askerlik kurumu yürürlükte.
Portekiz´de 4 ay zorunlu veya 7 ay kamu hizmeti, Finlandiya´da 8,5 ay zorunlu veya 13 ay kamu hizmeti, Danimarka´da 4-12 ay zorunlu veya 4-13 ay kamu hizmeti zorunluluğu bulunuyor. Yunanistan ise 12 aylık zorunlu askerlik süresi karşılığında 13 ay zorunlu kamu hizmeti alternatifini öngörüyor.
Danimarka: Özel durumuna göre 4 ile 12 ay asasında değişen askerlik veya 4 ile 13 ay arasında değişen kamu hizmeti.
hakkında en son ahkam kesecek olan hatunların pek de bir iştahla üzerine görüş bildirdiği konudur. türkiye cumhuriyeti yasalarında da "halkı askerden soğutmak" ile ilgili bir hüküm olduğu sürece de üzerinde konuşulması sağlığa zararlı bir olaydır bu.