turk sosyalizminin halktan kopmasi

entry14 galeri0
    14.
  1. adam gibi bir türk solu bulunmadığından olabilir. bana dsp sol partidir falan dedirtemezsiniz kardeşim. bu işlevi layıkıyla gören bir ödp vardı onu da ufuk abiyi* meclise verince kaybettik.
    2 ...
  2. 13.
  3. 12.
  4. olmamış birşeyin halktan kopması pek mümkün olmadığı için yanlış önermedir.
    0 ...
  5. 11.
  6. paranın insanları satın alması, sosyalistlerin ukalalaşması ile gerçekleşen hadise. sosyalist olduklarını söyleyenlerin yolunu şaşması ve sosyalizmin ne demek olduğunu anlamamakta direnmesi ile gelişen durum. zaten çoğu halkın içinden gelmemişti. bugüne bakınca neden iktidar partisinin iktidarda olduğunun cevabı olabilecek durum.
    0 ...
  7. 10.
  8. altı ay önce "hee kurtlar vadisi seyreden bu halkla bütünleşen bi sosyalizm çok mümkün sanki" yazardım bu ifade üstüne ama şimdi "valla bu gidişle muro yıllardır türk sosyalistlerin yapamadığını başaracak demedi demeyin" diyebiliyorum.
    1 ...
  9. 9.
  10. zorla koparılmıştır abd'nin önderliğinde.
    zira bu koparılma sadece türkiye'de değil tüm dünyada uygulanmıştır sistematik bir şekilde.
    0 ...
  11. 8.
  12. sosyalizmin kendi iç örgüsünden ve ne anlama geldiğinden kaynaklanan ve bu sayede bizim topraklarımızda 1-0 geride başlamasına sebep olan durumunun kaçınılmaz sonucudur.

    sosyalizmin halktan kopmasının-ya da zaten başından beri kopuk olmasının- sebeplerinden biri de,Türkiye'de sosyalizmin avrupa'da olduğu gibi spontane değil,üstten uygulanan bir metod olmasından kaynaklanır.osmanlı'nın son dönemlerinde "sosyalist hilmi"gibi şahıslar bu işin öncülüğünü yapmışlardır,ama sosyalizm kendine hareket alanı açma şansını bulamamıştır.

    1965'te yapılan tip(türkiye işçi partisi)mitinginde,kürsüde konuşma yapan can yücel'in top sakalına bakarak bir köylünün "neden zülfünü aşağıya kadar indirmiş"diye (sanırım gün zileli'yeydi)sorduğu rivayet edilir.

    hiçbir memlekette tepeden inme süreçler başarı hikayesine dönüşemezler,sosyalizm de böyledir.sosyalizm,ismet özel'in ifadesiyle "türkiye'de batılılaşmanın vicdan azabı"dır,bundan ötesine hiçbir zaman geçememiştir.
    1 ...
  13. 7.
  14. Sendikaların uzlaşmacı bürokratlarla , partilerin hizipçi politikuslarla zaptedilmesinden bu yana burjuvanın revizyonist ve reformcu tahribatına , parlementer demokrasi(!)nin sanal eşitlik - özgürlük - adalet ütopyasına , millet ve din kavramlarının şovenizmine darbeler ve rot-balans ayarları ile ayak uydurmaya çalışan ve kapitalist tekellerin kurtuluş reçetesi olarak uluslara sunduğu sosyal devlet kavramını sosyalist sistemi getiremeyeceğiz bari masa başında , toplusözleşme ile hak ve özgürlüklerimizin bize verildiği kadarına razı olalım düşüncesi ile kopçaları salan sosyalistliği tartışılır oligarşi işbirlikçilerinin makus kaderidir . Kapitalist tekellerin gelir paylarından ufak bir miktar ayırarak işçilere sunduğu görece refah görüntüsü , işçilerin ve emekçi halkın oligarşinin otoriter kurumları ile baskı altına alınması sonucu halkın sus-pus olması neticesinde danışıklı-dönüşüklü bilinçli bir kopuştur .
    (bkz: Kel başa şimşir tarak)
    1 ...
  15. 6.
  16. sözü edilen sorun sosyalizmin algılanış biçimiyle alakalı. eğer başına bir ulus ekiyle alınan bir sosyalizmse bahsedilen marksistleri pek alakadar etmez, en azından özeleştiri biçiminde bir durum tahlili yapmaz.

    diğer yandan eleştirilen türkiye sosyalist hareketiyse eğer, işte orada bir özeleştiri verilmesi gerekiyorsa detaylı bir biçimde verilir. dış dinamikler olduğu kadar iç dinamikler üzerinde durularak bütünlüksel bir değerlendirme yapılır. çala kalem, 2 kelam edilerek bu konunun içinden sıyrılanamaz ve çamur atılamaz. bu kişinin ancak ya eleştiriği yeteneğinin yoksunluğunu ya da art niyetini gösterir. her iki durumda içler acısıdır.

    80 öncesi türkiye sosyalist hareketine damgasını vuran iktidar arayışı tartışmaları, iktidar perspektifinden uzak ve siyasal konjoktürünün iyi algılanamaması stratejiler üzerine kurulmuştu. 80 sonrası ise birlik çağrıları damgasını vurmuştur. bugün artık bunu aşılması gerekiyor. iç dinamikleri sosyalist hareketin artık bunu emrediyor bize. sosyalist bir iktidar perspektifi; kentli-emekçi bir karakterin harekete damgasını vurmasını ve işyeri örgütlenmesinin ciddi bir öneme sahip olunması. diğer bir yandan ise benzerlerliğin birliği'nin gerçekleştirilmesi, ki bugün sosyalist hareket bunu yapabilecek konumdadır. aklın daha çok netleşmesi gerekiyor.

    diğer bir yandan sosyalist hareket kendini ezip geçen 80 faşist darbesi travmasını atlatmak zorundadır. o dönem kendine kurutuluş olarak gelen dinamikleri iyi değerlendirmeli ve ezberciliğini bozmalıdır. artık arkasından esebilecek bir sol rüzgarın olmadığı gerçeğini göz önünde bulundurmalıdır.

    işte bu şekilde değerlendirilirse halka bağlanmanın ne şekilde olabileceği gözler önüne serilebilr. önenmli olan halkın kuyrukçukluğunu yapmak değil, onu önder kadrolarla hareket ettirmektir.
    2 ...
  17. 5.
  18. türkiye'de sosyalizmi; ezilen halkın değil, burjuvazi özenti komünist gençlerin savunması ile gelinen noktadır. orta çağ feodalitesinin günümüzde de tüm hızıyla devam ettiği global dünya'da fakirin, garibanın çocuğu, hangi kaynak ve belgeden öğrenebilir ki sosyalizm gerçeğini, ekmek almaya parası yokken. bu toplumu dizsizlik vesveseleri ile uyutmuşlar zamanında. bırakın sosyalizmi; sosyal demokrata, ılımlı solcuya bile saygısı, sevgisi kalmamış halkın. varsa yoksa kapitalizm, para uşaklığı.
    3 ...
  19. 4.
  20. dünyada sosyalizmin çökmesiyle de ilişkilendirilebilinir.
    2 ...
  21. 3.
  22. aslında özal dönemiyle başlayan kapitalist işgalin neticesidir.
    türk sosyalizmi halktan kopmuştur evet ama türk halkı da sosyalizmden kopmuştur.
    2 ...
  23. 2.
  24. aslında özal dönemiyle başlayan kapitalist işgalin neticesidir.
    türk sosyalizmi halktan kopmuştur evet ama türk halkı da sosyalizmden kopmuştur.
    0 ...
  25. 1.
  26. sosyalizmi tü kaka olarak gösteren zihniyetin gercek amacıdır. lakin konu nurculuksa işte türkiye için taa nerelerde okul açıyolar, amerikancılar için mc işçi alıyor ekonomiye sahip çıkyor, haberleri çıkarken amaçlarınada ulaştıklarını sandığım sonuç.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük