sonuna kadar savundugum, benim gibi entelektüellik yolunda çılgın adımlar atmaya başlamış her türk gencinin yılmadan, yorulmadan savunması gereken önerme bu.
türk müzigi kavramının çeperlerini şu şekilde belirleyelim; bir dikdörtgen düşün, sag üst köşede emrah, sol üst köşede hakan altun, sag alt köşede faruk k, sol alt köşede ise atilla taş.
heh işte bunların köşe taşları oldugu bir türk müzigi mefhumu.
anasını satayım sonra neden türklerden filozof çıkmıyor dersiniz. amınakoym emrah'la mı filozof olayım ben?
honki ponki dinleyerek mi kuramlar yaratayım?
çok uzun düşünme, okuma seansları sonunda bünye rahatlamak ister, dinlenmek ister. tabii ki insanı en iyi dinlendiren şey de müziktir.
kral tv'yi bir açarsın mahsun'dan umbambayi sarii çalıyor. anasını satayım ben o şarkıyı duydugum anda o ana kadar okuduklarımın hepsini unuttum zaten.
bunu 2 dakika daha dinlesem benden çok şeyler götürecek, beynim ambale olacak, sünger bob kıvamında dolaşacagım ortalıkta.
bu ülkenin düşünsel alandaki en büyük engeli müzigidir. honki ponki dinleyen bir nietzsche hayal etsene lan. düşün bak, herbert spencer aramızda ve mahsun dinliyor.
şerefsizim bu adamlar emrah'ı, faruk k'yı, mahsun'u bir kerecik duymuş olsalardı siksen filozof filan olamazlardı.
ham çökelek yaptı kelek lo bogazına dursun ham çökelek diyerek kendinden geçen bir durkheim düşünsene. ahahah hasiktir.
populer kültür denilen şeyin ülkemizdeki versiyonlarını dinleyerek aydın olunamayacağını belirten önermededir. ama bu sadece türk müziği için geçerli değildir. populer kulturun ortaya çıkardığı hiçbir değer insanı aydın yapmaz. bu çeşitli yabancı müzik akımları içinde geçerlidir. mahsun dinleyen herbert spencer olamayacağı gibi, snoop dogg dinleyen ibn-i sina da düşünülemez. ayrıca tarihte ulusumuzdan da filozof çıkmıştır. kanımca ibn-i sina en önemli örneğidir.
türk müziği dediğimiz sezen aksu ve türevleri ise sonuna kadar doğru önermedir. zira pop, yabancısı yerlisi farketmeden entelektüelliğe aykırıdır. klasik müzik, halk müziği, türk sanat müziği, rock (gibi rock), etnik müzikler gibi müzikler temeli olan ve icra edilme amacı ekonomik gelir olmadığı için müzik gibi müziktir. 80lerde başlayan müzikteki yozlaşma rap müzikle bugün kendisini sonuna kadar hissettirmektedir.
türk müziği derken neden bahsettiğimize bağlıdır. tüm dünya ülkelerinde de kalitesiz müzik de vardır. böyle bir genelleme, türk müzik üstatlarına saygısızlıktır. candan erçetin, ferhat göçer de türktür.
saçma bir önermedir. türk müziği dinlemenin entelektüel olma yolunda ne tarz bir etkisi olabilir ki. * ayrıca bahsi geçen kişiler de türk müziğinin tamamını temsil edemezler. evet belki bu isimler bazı kişilere göre kalitesiz olabilir* ancak gerçek bir entelektüel kanaatimce toplumun her kesimini bilmelidir, ki zaten görevi de çevresindekileri yönlendirmek olmalıdır, işte bu yüzden bu insanları ve yaptığı müzikleri de* bilmek zorundadır. eğer iyi ya da kötü seçim yaparsanız bir taraf her zaman eksik kalır.sadece bir pencere önü çiçeği olursunuz*
türk müziği ne sorunsalıdır.
batı aşkıyla yanıp tutuşan başlık mıdır, o da bilinmez ama bugünki batı müziğinin kökeni de kliseden fırlama olduğu bilinir hani.
asıl türk müziğinin diğerlerine kıyasla taşıdığı ve daha da derin arz ettiği önem türk sanat müsikisiyle başlar.
batı müziği ya da diğerleri yani dinlenince entellektüel olduğu sanılan müzik çeşitlerini dinleyince diskoda iyi bir dansçı, hiphopçı vs...olunur, olabilir.
müzik adına ilerleme yapıp entellektüel olunacak diye de kendi kültürümüzü karaya çalacak değiliz. müzik evrenseldir. her entellektüel niteliği taşıyan şey de evrensel değildir hani.
entellüktel olmak ^^tarih bilmeyi/ okumayı gerektirir.^^
durum bu.