orhan pamuk kişisinin alman der spiegel dergisine verdiği demeçte söylediği bir cümle. türk futbolu yabancı düşmanlığını tetikliyormuş bu aydın insana göre. bu gözleme de olaylı türkiye isviçre maçından sonra karar vermiş sözde aydın bu zat. ayrıca da ki burası çok önemli, yine de a milli takımı destekleyecekmiş euro 2008 şampiyonasında. sağolsun çok ihtiyacımız vardı kendisine kesin alırız kupayı destek verirse bize. alışık kendisi zaten kupaları, ödülleri röportaj vererek almaya, aldırmaya..
büyük ihtimal hayatında seyrettiği tek maç malum maçtır. onuda isviçreyi desteklediği için seyretmiştir. ayrıca birinin ona sorması lazım; türkiyede hiç görmüş mü acaba bir zenci futbolcunun zenci olduğu için dışlandığını. bir de o çok met ettiği avrupaya baksın.
(bkz: anadoluda 1 milyon defans ve 500 bin kaleci katledildi)
orhan pamuk'un türkiye hakkındaki tespitlerini yapmadan önce yeterince gözlem yapmadığının kanıtı olan hadise. objektif olarak çevresine baksa, türkiye-isviçre maçından önceki süreç, isviçre'nin sepp blatter abisini de arkasına alarak yaptıklarının doğal sonucu olarak türk halkı da haberlerden vs.den etkilenmiş bu kara tablo ortaya çıkmıştır.
ve üstelik yine orhan pamuk gibi aydın geçinen insanlar gazetelerinde köşelerinde yok böyle terbiyesizlik isviçreliler bize şunu şunu etti, havaalanında puromuzu dahi içemedik vs. gibi haberlerle halkı doldurmuştu... oysa o karatablonun hemen arkasında gazetelerinde özür diler gibi aslında isviçreliler bize o kadar da kötü davranmamıştı, havaalanındaki gecikme prosedürlerden dolayıymış, puro içmek de zaten orda yasakmış gibi haberler yapmışlardı, resmen kandırılmıştık...
şimdi orhan pamuk iyi bir gözlemci olsa idi tespitini yapmadan önce bunlara dikkat ederdi. görüyoruz ki orhan pamuk'da sıradan bir vatandaş gibi olaylardan etkilenmiş, sonra bok atacak bir şey bulamayınca milliyetçiliğe merdiven dayamış. hem üstelik önümüzde uluslararası bir turnuva var, hangi millet milliyetçi olmayacak ki? hangi millet bayrak alıp turlamayacak ki? ulan bir tek türk halkımı iğrenç bu dünyada orhan pamuk? insan kendinden bu kadar nefret eder mi?
yanlış bir iddia ve çok yetersiz bir analiz.
eğriye eğri doğruya doğru demek isterdim ama resmen boş konuşmaktan başka birşey yapmamış pamuk. hadi gelin beraberce çürütelim söylediklerini;
pamuk diyor ki;
- futbol Türkiye de milliyetçiliği, yabancı düşmanlığını ve otoriter düşünme tarzını; üreten bir makine haline geldi.
* evvela bu iddia edilen şey sadece türkiye ye has bir durum değil. almanya, ingiltere, portekiz ve de özellikle italya-ispanya da faşizan holiganlar almış başını gitmiş durumda. madem artık dünya yazarısın biraz global anlamda değerlendir olayları ve buna göre eleştirini yap! sadece türkiye yi kötülemek sana artık fazla bir şey kazandırmayacak. resmen nobeli, türkiye yi eleştirdiğin için aldığın söylentilerini haklı çıkarıyorsun.
* türkiye de bugün mehmet aurelio milli takımda oynuyor. colin kazım milli takımda oynuyor. bunları çağıran da fatih terim. bu mu yabancı düşmanlığı!
türkiye süper liginde geçen yıl sadece bir tane ırkçı olay yaşandı. onu da trabzonlu ayman, balili ye yaptı. biri mısırlı diğer israilli sayın pamuk!
gelelim isviçre maçına. evet bu konuda kısmen haklısın. ama bu olayın yabancı düşmanlığı ile bir ilgisi yok. tamamen gerilim ve hırstan kaynaklanan olumsuz bir durumdu bu maç.
isviçre de oynanan maçı hatırlayın pamuk! orada adamlar profesyonel anlamda bizi zıvadan çıkarmış ve psikolojik baskı kurmuşlardı. ha sen ''biz rakibi, psikolojik olarak etik kuralları çiğnemeden saf dışı bırakamıyoruz çok ağır şeyler yapıyoruz, kültürümüz buna yetmiyor'' desen sonuna kadar yanında oluruz. fatih terim i de eleştiririz. ama üslubun hem yanlış hemde eleştirdiğin şeyi çok cahilce eleştirmişsin. futbola bulaşma bari bundan sonra. desteğinde senin olsun ayrıca...
bu cümleye tepki gösterenlerin kacinin kara kitap'ı okudugunu dusundurten ve yer yer hakli oldugunu dusundugum orhan pamuk cümlecigi. kaldi ki pamuk'un nobelli olmasi bunun icin yaptiklari falan da kotudur. bu yine nuri bilge'nin cok sarih bir derdinin (güzel ve yalniz ülke) milliyetcilige cekilmesiyle aynidir.
(bkz: yari aydin turk)
yabanci dusmanligi ile milliyetcilik ayni sey degildir. italyan bayani animsayalim. yilbasinda itin kopegin taksimde sarktigi, taciz ettigi kadinlari animsayalim..
sanayi devrimini kelimesini ogrenmis olmak her seyi cozmuyor. türkiyenin bir sanayi devrimi bile olmamistir ne yazik ki.
doğru, futbol genel olarak dostluk ve amatör ruh gibi kavramlardan son derece uzaklaşıp düşmanlık ve para hırsına dönüşmüş durumda. hadi isviçre maçını bi kenara bırakalım. leeds united taraftarlarını kim öldürdü? üstelik öldürenler milli kahraman ilan edildi hatırlanırsa, türklüğün onurunu yere komadıkları için omuzlarda gezdirildi. gene fenerbahçe - panathinaikos maçında yunan tarafı kıbrıs bayrağı, türk tarafı da istanbul since 1453 pankartı açmamış mıydı? bu durum haliyle milli takımlar boyutunda hat safhaya ulaşıyor, resmi tarihe yürekten inanmış insanlar geçmişin öfkesi ile birbirine diş biliyor, kin tutuyor.
zenci düşmanlığı yok denmiş, Colin Kazım'ın ''kanı karışık'' olduğu için milli takıma alınmasını hazmedemeyenler, Mehmet Aurelio'nun milli olmasını ''ırki'' olarak türk olmadığı için kabullenemeyenler neden bu kadar çoğunlukta o halde?
genel olarak futbol artık paranın oyuncağından başka birşey değildir, hal böyle olunca da reklam verenler, takımlar ve futbolla ilişkili her firma daha fazla para kazanmak adına milliyetçilik üzerinden demogojiye gitmekte, bu yöntemle insanları sömürmekte. türkiye de tek örneği değil bunun, fransa - henry, anelka, zidane hadiseleri de dış dünya'da ki örneklerinden. vahşi kapitalizm her alanda olduğu gibi bu alanda da para adına insanları kullanmaktan çekinmiyor, durdurulmazsa kendilerinin de durmaya niyeti yok. bu şekliyle de futbolun sadece bir oyun olduğunu unutuyoruz, unutturuluyor, türkiye'de de zaten iç sorunlar yüzünden artan milliyetçilik ve yabancı düşmanlığı haliyle futbolda da tezahür ediyor.
bu beyanattaki temel sorun, olayın global anlamda değerlendirilmemesidir.
orhan pamuk, nobeli şu veya bu sebeple almış bir dünya yazarıdır. burada ''türk futbolu milliyetçiliği besliyor'' gibi bir iddia da bulunurken yetersiz argümanlarla konuyu değerlendirmemek ve avrupa daki mevcut örneklere vurgu yapmamak, orhan pamuk'u küçük düşürüyor.
ayrıca aurelio ve kazım ın milli olmasına elbette karşı çıkanlar oldu. sonuçta ne aydın bir toplumda yaşıyoruz ne de sosyal bir devletimiz var. fakat bu oyuncular kendilerini bir samuel eto o gibi dışlanmış hissettiler mi? demek ki baskılar o kadar da yoğun değilmiş. bugün özellikle marco yu genelde herkes seviyor ve milli takımın değişmez elemanı olarak görüyor. karşı çıkanlarda 3-5 yavru kurttan başka birşey değil.
orhan pamuk, türkiye'deki milliyetçilik konusunu futbol dışında değerlendirse ve hem avrupada* hemde türkiye de artan milliyetçiliğe gerekli argümanlarla vurgu yapsa belki şimdi övgü dolu bir entry giriyor oluyorduk hakkında...
futbol artık kirlendi. insanlar öldürülüyor, dışlanıyor, ten renklerinden dolayı aşağılanıyor. bu tip olaylar sadece türkiye de mi oluyor? en çok nerelerde oluyor? cevabı uzaklarda aramayın. aydın avrupa toplumu neler yapmış azcık araştırın.
orhan pamuk'un böyle bir açıklamayı global bağlamda yapmaması normaldir. çünkü kendisi türk, der spiegel'de muhtemelen global olarak değil türk futbolu ve türkiye'de artan milliyetçilik hakkında bir soru sormuştur kendisine ki o da bu bağlamda değerlendirmiştir. bakın ne diyor;
--alıntı--
futbolun Türkiye'de 'milliyetçiliği, yabancı düşmanlığını ve otoriter düşünme tarzını' üreten bir makine haline geldiğini söyledi.
--alıntı--
ayrıca orhan pamuk bunu ister global olarak değerlendirsin isterse türkiye odaklı değerlendirsin. ''evet böyle bir sorun var ama sadece bizde değil'' demek sorundan kaçmak için kullanılan en yaygın bahanelerdendir. türkiye'de futbolun milliyetçiliğe bulandığı gerçeğini yani; bu konuda bir sorun olduğu gerçeğini değiştirmez.
nobel odullu insanlarin nasil oldugunu hepimiz biliyoruz. garcia olsun allende olsun hepsi komunisttirler.
orhan pamuk da bunlardan farkli degildir. komunistler millyetcilige kar$idirlar, bu yazida da anliyoruz ki kendisi milleycilige olan kar$iligini ifade etmi$. gulup geciyoruz.
orhan pamuğun yeni saçmalığıdır. gündem yaratmak için futbola saldırmıştır milli takımımızı ırkçılığın simgesi gibi göstermiştir. büyük ihtimal kendisi futbolun f'sinden anlamamakta ve bu konuda yetersiz kalmaktadır. bilinçaltında ki bu yeteneksizliğini milliyetçiliğe saldırmakla birleştirerek iyice saçmasapanlaşmıştır. bir psikiyatriste gitmesi kendisine önerilmelidir.
Milli takımdan başka ortak milli hissi kalmamış ülkelerin tipk sorunudur bu. Ama yaşanılan durum milliyetçilik değildir, topluluk psikolojisidir.
Çünkü aynı fgutbol tafatarları evde, kahvehanede, kafelerde gözlemlendiğinde bir gerçek çıkıyor karşımıza. Her lig maçının başında istiklal marşı okunurken hiç kimse tavla oynamayı bırakmıyor, şamata yapmayı bırakmıyor, öpüşmeyi bırakmıyor... Oysa çalan melodi milleti millet yapan bir marş, kimsenin umrunda değil. Bu insanların milliyetçi olduğunu düşünebilir misiniz. Kesinlikle hayır.
Televizyon başında ve stadtta milyonlarca insan "Türkiye, Türkiye" diye bağırırken yaşanan şey ülkei millet sevgisi falan değildir. Bu en ucuz millet refleksidir, kolaydır ve eğlencelidir. Sorumluluk gerektirmez. Ancak "türkiye türkiye" diye insanların biraraya geldiği tek platform olduğundan milliyetçilik gibi algılanır ve hatta ciddiye alınır.
istiklal marşı okunurken en ufak bir saygı belirtisi göstermeyen insanların kalkıp milliyetçi olduğunu düşünmek, milli maçların milliyetçiliği tetiklediğini düşünmek doğru değildir. Tetiklenen tek şey eğlenceye değişik bir heyecan katmaktır o kadar.
boku çıkartılan her organizasyon bi şekilde milliyetçiliği besler. adam haklı bu konuda biraz. orhan'a inanmayabilirsiniz, samimi bulmayabilirsiniz ki ben de bulmuyorum. ancak bana inanın. benim herhangi bir ödülde gözüm yok. o yüzden rahatım.
lan şimdi söyleyin; hanginiz rahatsız değilsiniz milli takım için yapılan denyoca uyarlama şarkılardan, marşlardan. sanki kanuni'nin ordusu zigetvar seferine çıkıyor. bir abartıdır almış başını gitmiş. tamam işte biz de destekliyoruz bu takımı ama bu kadar göze göze sokmanın manası ne? tek manası var. o da reklam gelirleri pastasından pay kapmak. rüyalarıma milli takım futbolcuları girdi şerefsizim.
öte yandan eurovision denen boktan yarışma. avrupa'nın sikine taktığı yok bizde milli dava, kırmızı çizgi. bir kıbrıs, bir ruhban okulu tartışması gibi. ya mübarek hayvan ne imiş böyle. toplasan 1,5- 2 saat süren boktan bir yarışma işte. her sene boşu boşuna geriliyoruz izlerken. bak işte biz ermenistan'a 12 verdikdi de onlar 12'i fransa'ya verdiydi. yunanistan gene kıbrısa verdiydi, bize bi bok puan çıkmadıydı. lan ne gerek var bu kadar büyütmeye ne sikimdir, ne selanikdir bu yarışmalar. bir kaç genç toplanmış eğleniyor, organizasyonu düzenleyen ülke de turizm propagandası yapıyor. ne müziği, ne yarışması, ne milli davası?
duyan da bir bokum var sanır. rahat olun ya siktir edin!...
yüksek insani duygularımızla bu türden yorumları es geçerek bu günkü hale gelmiş bir milletiz biz. hakkında kusulan her türlü nefret, kin ve öfkeyi orhan pamuk sonuna kadar haketmektedir. içimizdeki düşmandır ötesi var mı?
ingilterede yaşananları görmeyenlerin desteklediği söz !!!
ulan alpayın maketlerini yakmadılar mı?
emre neden kadroya giremiyor ?
hadi tugay top oynuyor diyecekler çıkar oda istisna.
orhan pamuğun bu çıkışı tamamen fatih terim'in milliyetçi yapısı yüzündendir .
fatih terime rağmen destekliyorum milli takımı diyor !!
madem bir insanın siyasi görüşü önemli değil sanane fatih terim 'in siyasi görüşünden.
ispanyada ırkçılık var. türkiyede böyle bir olay neden yaşanmıyor?
bir sürü kürt futbolcu var rahat rahat top oynuyorlar.
orhan pamuk ile ilgili bir olay yaşandı işyerimde onuda anlatayım ;
içeri giren müşteri bir kaç kitap aldı, kasaya geldiğinde orhan pamuk haberini okuduğumu gördü ve şöyle dedi; ' orhan pamuğun kar varmı sende, pezevengin konuştukları işkembeden sallama ama kitaplarını çok övüyorlar'.
herkes herşeyin farkında, kim kimin ne dediğine baksa bile sanatın yeri ayrıdır.
kardesim sende cok oluyorsun diye düsündüren cümle.
milliyetcilikle ne alaka ya? cok sacma bir tespit. her millet kendi takiminin kazanmasini ister. yoksa böyle bir istek olmasa bosuna hic bir millet o kadar para verip kendi takimina yatirim yapmaz. sanki almanlar milli takimini desteklemiyor ben kendimde bir anormalik görmüyorum orhan bey. bu milli takim destekleme olayin milliyetcilikle alakasi yoktur. kendi takimin varken gidip misal italyayi ne tutarsin ki cok sacma. orhan pamugu seven birisi olarak bu aciklamasini cok sacma ve gereksiz oldugunu düsünüyorum. ve hep böyle aciklamalarini neden türk kanalarinda yapmiyor veya gazeterlinde de gidip zaten bizi coook kötü taniyan avrupa halkinin önünde yapar anlamis degilim. türk dediginde hic bir iyi yönümüzü bilmiyor su avrupa halki bir iyi yanimiz yokmus gibi tüm kötü yönlerimiz agiz'da sakiz gibi cigneniliyor ve eger türkiyedeki insanlari düsünmüyorsa orhan pamuk yurtdisinda yasayan türkleri düsünmeli cünkü bu ön yargilarla sadece biz her gün her gün karsilisiyoruz. her gün suratimiza vurulan seyler bunlar.
vur türkiyeye penceyi al ödülü avrupa'dan.
ne sevilmeyen milletiz ya.
daha da merak ettiğim, türk futbolunu kucaklama girişimlerine arttırarak devam eden fethoş tarikatının bir yandan da öbür kanatlarını gerdikleri pamuklu şafak bozuntularının böylesi incilerine nasıl tepki vereceği.