genelde yarışlarını 20 boy farkla falan kazanırdı.
sahiplerinin bol bol koşturması sebebiyle sakatlanmış, aygıra çekilmiş ve 70 yavrusu tutmuştur. umarım turbo gibi taylar gelir gelecek senelerde bol bol.
yarış hayatı boyunca 3 kez geçilen nadide safkan. bütün yarışlarını uzak ara kazanmıştır. ilk kez kafkaslı ya geçilmiştir. o mücadeleyi izlerken ganyan bayiide sesler dayan be koçum yürü be oğlum. müthiş bir mücadeleydi.http://www.youtube.com/watch?v=gvdqhy2qpne
Motor zarar görürmü?Bu sistemi geliştirenler tabiki bunuda düşünmüş. Eğer motor boşluğuna girecek olan hava sıkıştırılırken gereğinden fazla basınç oluşursa egzoz gazı tribüne girmeden direk dışarı verilir. Böylece motor fazla basınçtankurtulur.
Turbo nasıl çalışır? Turbo egzoz gazının basıncıyla çalışır.Egzoz gazının basıncı bir tribünü döndürür. Bu döndürdüğü tribün motora girecek olan havayı hızlı bir şekilde alarak sıkıştırır ve soğutucu peteklerden geçirir.Ardındanda piston boşluğuna verir.
Turbonun görevi motora giren havayı soğutmaktır.Peki motora giren havayı soğutmak ne işimize yarar.Normal koşullarda karburatör motora 1/15 oranında benzin hava karışımı katar. Bu orandanda görüldüğü üzere hava piston boşluğunun büyü kısmını kaplar. Dolayısıyla havayı soğutursak piston boşluğuna daha fazla benzin girer ve kazanılan güç aynı oranda artar.
günümüzdeki dizel araçların hemen hemen hepsinde kullanılmaya başlanmış performans parçasıdır. eksoz gazından aldığı güçle, pervane sayesinde oksijeni motorun pistonlarına pompalayan parçadır, motora büyük ölçüde güç sağlar.
1200 metre çim pist, 1500 metre çim pist, 1600 metre çim pist ve 1500 metre kum pist türkiye rekorlarının sahibi olan hakkında bir yorum yapmayı ona saygısızlık ve haddini bilmeme olarak nitelendirebileceğim türk sporunun en büyüğü. ayrıca 30 yarışından 26 sında 1.05 ganyanla koştu ve bunların 28 ini kazandı. eski dönemlerdeki hafiye gibi yarımkandan çok ingilize benzeyen ve son kazandığı tbmm koşusu'nda 67,3 km hıza çıkan alperkaan'la başabaş mücadele ettiğini hepimiz gördük. öyle ki alperkaan'ın jokeyi sonlarda turbo'yu geçmek için iyice yüklenerek son 50 içinde 67,3 km'ye çıkıp belkide ingiliz olduğunu gözümüze soktu. ben mirhat ve dahess'in en formda dönemiyle beraber yarışmasını ne kadar isterdim, tarihimizdeki tüm enlerin ve aşırılıkların atıdır kuşkusuz.
son yarışında tbmm kupası koşusunu kaybetmesi, etraflıca ele alınıp analiz edilmesi gereken yazı dizine konu olabilecek nitelikte bir olaydır. kısaca özetlemek gerekirse;
geçen sene bu dönemlerde aynı kupayı uzak yaparak rahat bir tempoyla kazanan safkanın, bu yıl kazanamamasının yegane sebebi sanıldığı gibi sakatlıktan yeni çıkması veya formsuz olması vesaire değil, sadece ve sadece hem fiziği hemde kanı ingiliz olan alper kaan isimli yarımkan atın rakibi olmasıdır. yanlış anlaşılmasın yarımkan olduğu söylenti değil bir gerçektir. at sahiplerinin talebi ve tbmm kupası koşusu akabinde çıkan olaylar hasebiyle alper kaan'ın safkan olup olmadığı ile ilgili çalışmayı tarım ve köy işleri bakanlığı bizzat yürütüp, atın safkan olmadığına karar vermiş, bu yöndeki raporunu tjk ya sunmuş ve alper kaan yarışlardan men edilmiştir *. arap atlarına nazaran fiziksel üstünlük taşıdığı çıplak gözle rahatlıkla görülebilen bu kırma atın nasıl yarışlara sokulduğuda ayrı bir tartışma konusudur. neyse.
toparlamak gerekirse ki gerekti..
yarış camiası takipçileri ve o gün yarışı izleyenler iyi bilirler ki turbo'nun kalitesinin kıstası bir ingiliz kırmasının ardından ikincilik yapmasından ziyade, kendisinin arkasından üçüncülük yapan arap atlarının durumu ile doğru orantılıdır. yani yarış şartlarına uygun olmadığı halde koşturulan alper kaan o gün start almasaydı, turbo yine kendi mesafesinde uzak yaparak kazanmış ve geçen seneki galibiyetinin kopyasını sunmuş olacaktı.
bütün bunlar bize tekrar gösterdi ki turbo bu ülkenin yetiştirdiği en kaliteli arap atıdır. ve yine bu yarıştan hareketle diyebilirim ki siz bu atı orta grup ingizlerin koştuğu yarışlarından birine sokun vallahi kafaya oynar, billahi oynar.. ayağın düz bassın şampiyon, baştacısın..
18.04.2010 23 nisan koşusunda yaklaşık 6 aylık bir aradan sonra katıldığı koşuda istanbul 1400 metre çim pist mesafe rekoru 1.30.21 ile sahibi olan kafkaslı'nın rekorunu egale ederek yarışı yine uzak ara kazanan türkiye'nin yetiştirdiği en büyük arap atı.umarım bir daha sakatlanmaz. ayakları düz basması dileğiyle.
candır, canandır. 6 aylık uzun bir aradan sonra döndüğü pistlerde ilk yarışını zorlanmadan, araya köy kurmak suretiyle uzak kazanan yarış camiasının en sevilen ve kendisine en güvenilen atı. bilyoner ganyanmetre den aldığımız verilere göre kendisi bugün oynanan kuponların %80 inde tekti.
attır.Geçen haftaki programda son derece formda olduğunu tvden izlediğimiz safkan.ne kadar yarım kan densede sahibi tarafından dünyanın en iyi arap atı olarak ifade edilen hayvandır.
antremanlarına izmirde başlamış ama sakatlığını tamamen atlatamamış şampiyon. 1 mayısta tbmm koşusuna hazırlanıyormuş. gözümüz yollarda seni bekliyoruz efsane.
asparagas olma ihtimaline karşılık, bir internet sitesindeki habere göre amerikalı bir işadamı tarafından cazip bir teklif verilen ve sahipleri* tarafından teklifi değerlendirmeye alındığı belirtilen dört ayaklı darphane. bir buçuk yılda 3.274.000 tl ikramiyeyi sahibine kazandırmıştır.
çok erken sakatlanan ayabakan ile aynı kaderi paylaşmamasını dilediğim safkan arap atı. bence kışı dinlenerek geçirdikten sonra açık yarışlara tekrar ambargo koyacaktır.
ülkemizde en sevilen yaris atlarinin basindadir. sakatligi nüksetmistir ve 6 ay yarislara ara vermek zorunda kalmistir. döndüdügünde ise ne olacagi muamma. genelde o kadar uzun aradan sonra atlar eski formlarini bulamazlar. umarim istisna olur
6 ay dinlendirilecek attır. 6 ay sonra döner 2-3 yarış uzak çeker sonra satılır diye düşünüyorum. çünkü sahipleri atın tekrar sakatlanabileceği ihtimalini gözönüne alacaklar ve 7-8 trilyondan olmak istemeyeceklerdir.