turbo

    4.
  1. eskilerde satılan* gelmiş geçmiş en iyi şekerli sakız markası. o ne tatdı ya. çiğne çiğne tadı gitmiyodu. bi de araba resimleri çıkıyodu içinden. (bkz: hey gidi günler)
    11 ...
  2. 2.
  3. turbo kanatçıkları 80000 devir/dakika ya yakın dönüş hızlarına sahiptir. çok yüksek alaşımlı metalden yapılmış bu kanatçıklar çok hassas toleranslar dahilinde bir borunun içerisinde dönerek emme ve egzoz işlemi görürler. turbodan uğultu şeklinde ses gelmesi ise bu kanatçıklarının üzerinde çalıştığı milin yalpalanması nedeniyle oluşur.
    çok yanlış bir bilgi vardır turbo araç kullanımı ile ilgili; aracı stop etmeden önce vites boşta iken son bir kez gaza basılarak turbo çalıştırılır ve hemen kontak çevrilir kapatılır. turbonun mahvolması için birebir bir harekettir. turbo mili yağlamasını motorun çalışmasından sağlamaktadır ve turbo yüksek hızlarda döndüğü içn durması bir müddet almaktadır. eğer ki motor stop edilirse bir anda, yağlama gerçekleşmeyecektir fakat turbo dönmeye devam edecektir bu da turbonun milinin aşınmasına ve turbonun zarar görmesine neden olur. bu sebepten aracı kapatmadan evvel bir dakika rölantide çalıştırmak gereklidir.
    10 ...
  4. 3.
  5. "blow off" denen bir parça eklenmesi sonucu , emme manifoldu ile turbo salyangozu arasında biriken basınçlı hava ayagınızı gazdan çektiginizde "çufff" diye bir ses çıkartır. bu ses dosta güven düşmana korku salmakla beraber bir otomobil tutkunu için orgazmik bir zevktir.
    8 ...
  6. 1.
  7. turbo sistemi basit olarak, aracın performansını yükselten bir sistemdir. yapısı itibariyle bir türbin ve bir kompresöre sahip olan, içeriye aldığı havayı yüksek bir basınçla yanma odasına sokması ile birlikte yakıt oranının da artmasını ve daha güçlü bir patlamanın gerçekleşmesini sağlar, bu sayede otomobilin performansı bir anda yükselir.
    6 ...
  8. 128.
  9. 9.
  10. şahinlere'de takılabilen ve örnekleri bursada mevcut olan motor sistemi .
    5 ...
  11. 132.
  12. Turbo sarj ile super sarj arasindaki en buyuk fark;

    Turbo sarj manifolttan monte edilir, egsoz gazi tribunun calisip iceri oksijen cekilmesini saglar. Super sarj ise gaz pedali sistemine eklenir. Yani siz gaza bastikca kapakcik acilarak oksijeni iceri ceker.

    Ikisinin ayni anda uygulanmasi tehlikelidir. Karburatorlu arabalarda super sarj, injeksiyonlularda turbo sarj daha verimlidir.
    4 ...
  13. 119.
  14. arap atçılığında dünyanın en önemli yarışı her yıl ekim ayının ilk haftasında dubai'de düzenlenen dubai arabian world cup'tır. dünyanın en iyi arap atlarının katıldığı bu yarışı 2009 ve 2010 yıllarında şeyhin atı (bkz: general) kazandı. ama bu general 2009 malazgirt koşusu'nda turbo'dan 2 boy fark yemiştir, eğer son 50 metrede turbo yavaşlamasaydı fark 3 boy olacaktı. yani turbo döneminin dünyada en iyi arap atıdır, 2009 ve 2010 yıllarında dünyanın en iyi arap atı seçilen general'i zorlanmadan geçmiştir. turbo'nun uzak fark atamayacağı bir arap atı henüz türkiye'den çıkmadı.

    1 değil 3 ayabakan çapında bir attır .
    4 ...
  15. 5.
  16. turbo kelimesi akışkan mekaniğinde, akışkanın bir eksen etrafında dönüyor olduğunu belirtir.
    içten yanmalı motorlarda kullanılan sistemse türboşarj dır. genel prensibi düşük basınç ve aşırı hıza sahip egsoz gazlarının, dışarı atılmadan evvel bir türbin+kompresör grubundan gecirilerek kinetik enerjisinin, hava emme işinde kullanılmasıdır.
    içten yanmalı motorun silindirlerine daha cok ve basınçlı hava gönderilmesi ile motor verimi artar.
    hele birde bu havayı silindirlere göndermeden soğutursanız intercooling. offf daha bol oksijen daha yüksek verim.
    4 ...
  17. 16.
© 2025 uludağ sözlük