desteksiz atmanın bir örneğidir. *
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül memleketi Kayseri;de, üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılmasını amaçlayan anayasa değişikliğini referanduma sunabileceğinin mesajını verdi.
Oy kullanabilecek erişkinlikteki bir ulusun % 46.6;sının ; ki bu rakam 16.340.534 kişiye tekabül ediyor- oy verdiği bir partinin hazırladığı anayasada değişiklik içeren herhangi bir yasayı referanduma götürmek gerekli midir?
Değildir. Kendimizi kandırmaktır. Zaten hangi sonuç çıkacağı belli. Bunu geçtiğimiz yılın 21 ekiminde gördük. Peki neydi 21 ekim? Hatırlamakta fayda var:
- Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi
- Cumhurbaşkanı görev süresinin yedi yıldan beş yıla indirilmesi
- Aynı kişinin iki kez üstüste cumhurbaşkanlığı yapamaması kuralının yerine ikinci kez beş yıllık süreyle bu göreve getirilmesi (5+5 olarak dile getirilen formül)
- Milletvekili seçim döneminin beş yıldan dört yıla indirilmesi
- TBMM tarafından yapılacak "bütün işlerde" tamsayının üçte birinin toplantı için yeterli sayılması
Peki soruyorum size, ne oldu allahaşkına? Geçti değil mi?
Bu da geçecektir. Akp seçmenlerinden 1 milyon kişiyi pişman sayarsak; 15 milyon gibi devasa bir oy kitlesinin üstüne 3 milyon da mhp ( getiğimiz yılın erken seçimlerinde mhp seçmeni olan 2004003 kişiyi, gerek bu yasayı desteklememesine gerekse parti politikalarına olan uyuşmazlıkları üzerine fikir değiştirdiklerini varsayıyorum.) seçmenlerinin oylarını eklerseniz ve ayrıca; geçen seçimlerdeki ( 22 temmuz 2007) gibi 5 milyon vatandaşımız, ysk tarafından seçmen olarak yazılmazsa, yaklaşık 6.5 milyon kişi de oy kullanmazsa, eh, geçersiz de 4 milyon civarını bulsa -ki daha fazla olacağına eminim- akp, bu yasayı eze eze geçirir.
Bir de şu var ki, seçimlerde olsun referandumlarda olsun, ulusun cebinden hiç de cüzi miktarlar çıkmıyor. Akp hükümetine göre bile miktarı: 105 milyon YTL!! Oysa ki 22 temmuz seçimleri bile 100 milyon ytl'ye mal olmuştu.
istinaden; kaçınız gereksiz bir referandum istiyor, sonucu belli bir seçim için? Hani "bak! halk da istiyormuş." izlenimine gerek var mı bilmiyorum ama; geçirmek isteyen geçireceği taslağı çoktan geçirmiş...
zor görünen referandum.her ne kadar kagıt üzerindeki degişiklikler yani yasal düzenlemeler bir kısım insanı 'türban' açısından rahatlatacak olsa da asıl problem zihniyetlerde oldugu içindir kii bu değişiklik asıl işlevini yerine getiremez.
kanaatimce ,aslolan, zihinleri, türbana karşı önyargıları degiştirmekten geçer