görülmüştür ki hiçbir önlem alınamayacak, engellenemeyecek direkt olarak zevk alınması gereken bir konumda gelen felakettir. tıpkı bir lav akıntısı gibi. sadece soğuk akıyor o kadar. o potansiyelin önünde hiçbir insan yapısı duramaz.
tsunami karşısında yapılacak hiçbir şey yoktur. gemide tekne olsan bile alabora ediyor.
atom bombası değil bu, yapılacak hiçbirşey olmasın. tsunami uyarısı aldığınız zaman yeterli vaktiniz varsa denizi izlemek dangalaklığını yapmak yerine son sürat geriye doğru kaçıp mümkünse beton yapıların üst katlarına doğru çıkarsanız görece az hasarla atlatırsınız. tsunaminin sağlam beton yapılara zarar vermediği söylenmiştir.
karşılaşma anında yapılacak hiçbir şey yoktur. ancak alarm verildiyse karadakiler yükseklere ve karanın iç kısımlarına doğru gitmeliymiş, denizde açılmış halde bulunanlarda sahilden daha uzaklara açılmalıymış.
istanbul'da olması beklenen büyük depremin, çok zayıfta olsa tsunamiye sebep olma ihtimali bulunduğundan taşak geçilmemesi gereken konudur.
Genel olarak, erken uyarıyla ya da başka bir şekilde tsunaminin geldiği öğrenildiğinde tek çare, deniz seviyesinden mümkün olduğunca daha yükseğe çıkmaktır.
Korunmak için, tsunami hakkında bilinmesi gereken önemli bazı özellikler şöyle sıralanıyor:
-Okyanus tabanındaki deprem veya yanardağ patlamaları sonucu meydana gelen ve tüm sahilleri vurabilen tsunami, bir dizi dalgadan oluşuyor. ilk dalga, genelde büyük olmuyor. Tehlike birkaç saat sürebiliyor.
-insandan çok daha hızlı hareket ediyor.
-Büyük tsunamilerin gücü de inanılmaz oluyor. Dev tekneleri kıyıdan içerilere yüzlerce metre sürükleyebiliyor, binaları yıkabiliyor.