Diyanet işleri Başkanlığı'nın midye, karides, kalamar, ıstakoz gibi deniz ürünlerinin Hanefi mezhebine tabi olanlar açısından tüketilmesinin helal olmadığına ilişkin verdiği fetvanın tekrar gündeme gelmesiyle uzun zamanların tartışması tekrar alevlendi.
Gıda ve kozmetik ürünlerine "helal" sertifikası veren kurumlardan biri olan Türk Standartlar Enstitüsü'nün (TSE) sertifika verirken mezhep farkı gözettiği anlaşıldı.
Dondurulmuş ürün satan bir gıda firmasının yaptığı başvuruyu inceleyen TSE'nin, incelemenin sonunda firmanın kalamar ve karideslerine helal sertifikası verdiği ama "Hanefi mezhebi hariç" notu düştüğü belirlendi.
TSE, bu belgeleri Diyanet işleri Başkanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü bir süreç sonrası veriyor. Helal uygunluk belgesinin süresi 1 yıl.
14 Temmuz 2011'den bu yana TSE tarafından da verilen belge, islam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü'nce (SMIIC) hazırlanan "Helal Gıda Genel Kılavuzu"na uygun şekilde hazırlanıyor.
Şimdi bir şey ya helaldir ya haram! Kıyamette Hanefi ayrı Şafii ayrı kitaptan sorguya çekilmeyecek herkes islam ve kuran kurallarına göre sorgulanacak. Şim bunların birinin helal dediğine diğeri haram diyor ve ikisi de hak oluyor üstelik yanlış fetvayı veren yanıldığı için bir sevap alıyor varsa böyle bir din bende geçeyim. Allah katında böyle bir şey yok Hanefi Şafii kendini kurtarabilecek mi sizi de kurtarsın.