beyaz olanı en değerli olanıdır. o kadar değerlidirki müzayedelerde binlerce euroya satılır. dünyanın en lezzetli ve değerli mantarı olarak kabul edilen trüf mantarı sadece kasım ayında yetişir.
italyan mutfağının en önemli ve değerli unsurlarından biri, yetiştirilmesi çok zor olan bir mantar çeşidi.
Ağaç kökleri arasında yetişen ve şeklini yetiştiği topraktan alan trüf mantarını bulmak aynı zamanda çok da zahmetli. En beğendiği yer ise meşe ve kestane ağaçlarının kökleri.
Değeri açısından zaman zaman altınla boy ölçüşen trüf mantarı, pek çok gurmenin de vazgeçemediği bir lezzet.
Trüf mantarı karbonlu besinleri doğrudan topraktan edinemiyor, şeker ya da organik asitleri ağaç köklerinden emerek paylaşıyor. kök diplerinde yeryüzünden 50 santim kadar aşağıda gelişip serpiliyor. Eğer zamanında keşfedilip toplanmazsa çürüyüp yok oluyor.
Trüfün gelişip serpilmesi için çok hassas bir doğal denge gereklidir. Gelip geçen yaz sağanakları, Trüf için gerekli ideal nemi sağlıyor. Çok kuru, yağmursuz yaz ayları ise belirli oranda neme ihtiyacı olan Trüf'ü kurutuyor.
Fransa, italya ve ispanya, dünyadaki en kaliteli trüf'ü üreten ülkeler.
Türkçe de 'domalan' adı verilen, bilimsel sınıflandırmada 'Tuberaceae' familyasına giren bu toprakaltı mantarının, dünyada 70 kadar çeşidi var. Bunlar içinde en değerli olanı kara elmas olarak da anılan siyah Trüf.
siyah olanını türkiyede bulmak mümkündür. daha çok meşe ağacının olduğu yerde sık çıkar ve domuzların eşelediği yerlere bakarak bulunur. tadı mükemmel denebilecek düzeydedir. sucuklu yumurta gibi yapıp yenmesi ayrı bir lezzet verir.
ps: yanlış anlama olmasın parayla satın alınmadı dağdan bulundu, 10-15 tane kadar. oda şansa. ama cidden çok lezzetli bir şey.
avrupa ve kuzey amerika'da truffle hog/pig denilen egitimli disi domuzlarin yardimi ile toprak altindan cikartilirlar. truf mantarinin kokusu erkek domuzun androstenol denilen seks hormonuna cok benzedigi icin disi domuzlar kullanilir. Ayrica bu is icin egitimli kopeklerde kullanilir fakat domuzlar daha iyidir. Italya' da mantara zarar verdigi icin domuz kullanilmasi 1985'ten beri yasaktir.