6 mayıs 1927 de ilk radyo yayınına başlayan, 18 ocak 1937 türkiye'de ilk dış yayın 5 kw. gücünde yapmaya çalışan, 9 eylül 1974 istanbul da ilk televizyon yayını gerçekleştiren ulusal kanalımızdır. yaptığı değişimlerle ve reform hareketleriylede modern yüzünü bize bikere daha gösteren medar ı iftaharımızdır.
gittigidiyor'da satışa sunulmasını takip ettiğim kanalet.
sonradan uyardılar çoktan satılmış akepe şirketine. gittikçe gidiyor bu kanal, ana haberlerinde süzmelerin sözlerini "vurguladı", "uyardı" gibi ünlemlerle süslerken, muhalif seslerin sözlerini "iddia etti", "savundu" "ahahah" gibi ünlemlerle iletiyor. sürekli olarak aman ne muhteşem bir hükümetimiz var yahu? allah belanızı versin hala laf ediyorsunuz şiarı ile süzmelerin görüntülerini yarım saat verirken, muhalif seslere 5-6 dakika ancak ayırıyor, "eh işte bunlar da konuşuyor", "torba değil ki büzesin" tadında sunuluyor.
türkçenin her geçen gün içine ediyor, dışına ediyor, yetmiyor, yetinemiyor!
trt2'deki bilgisayarla ilgili şebeklikte izleyicilere ödüllü soru soruyor, yazılı olarak görüyorsunuz, "hangisi işletim sistemi tarafından direk çalıştıralamayacak programlardandır", hay o direk... diye başlamak isterim ama hakarete girebilir.
şebekliklerinden birinin adını "adem ile havva" koymuşlar. tamam "evrim kuramı" diye bir ad beklemiyorum ama bu ne lan? sunucuları beşibiryerde takarak haber sunuyorlar. 40 sene yahu...kırk!..insaf! insaaaf! bbc'ye bakın diyemeyeceğim, bunlara fazla ağır kaçar ama 40 senede ola ola bu mu olabiliyorsunuz?
recep tayyip erdoğan'ın açıklamasına göre 2009 yılı başına yetiştirilmek üzere özellikle ortadoğu ülkelerine yönelik, arapça, kürtçe ve farsça olarak 24 saat yayın yapacak bir kanal üzerinde çalışan kurum.
edit 2012 :
Dış yapımlara para saçılıyor iddiası
CHPli milletvekilleri soru önergeleriyle TRTyi bombardımana tuttu
Soranlar farklı, soruya konu olaylar farklı ama son birkaç yıldır TBMMde milletin vekillerinin TRTye yönelttiği hemen bütün soruların özü aynı:
Yandaşlar nemanlandırıldı mı, nemalandırılmadı mı?
Vatandaşın vergileriyle oluşturulan bütçeden yandaşların cebine uzanan bir hortum -hadi Necati Doğrunun ifadesiyle söyleyelim- pipet var mı?
Bu minvaldeki son soruların sahibi CHP Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibekti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi aracılığıyla TRTnin dış yapım harcamalarını gündeme getirdi:
-2002den günümüze TRTnin tüm televizyon kanalları için toplam kaç program, film ve dizi satın alınmıştır? Bu dış yapımlara ödenen para yıllar ve program bazında kaç liradır?
- TRTnin televizyon kanallarında yayınlanan ve Kurum dışından alınan programlar hangi yapım şirketlerinden alınmaktadır?
- 2002den günümüze TRTnin televizyon kanallarında yayınlanan dış süresi ne kadardır, bu süre toplam yayının yüzde kaçını oluşturmaktadır?
- Basında çıkan haberlere göre One Haber Ajansına üç haber programı için 48 milyon lira ödendiği doğru mudur?
- One Haber Ajansının ortaklarının sahibi olduğu başka yapım şirketlerinden TRT program alımı yapmış mıdır, bu programlar nedir ve hangi şirketlerden almıştır?
- TRTnin program yapımı ve yayınında çalışan kaç personeli vardır? TRTnin iç yapımları TRT yayınlarının yüzde kaçını karşılamaktadır?
- 2002den günümüze TRTnin iç yapımlarının toplam kanallarda yayınlanma süresi ne ve oranı ne kadardır?
- TRTnin kendi yaptığı programlarda TRT personeli olmayan ekip ve dışarıdan çalıştırılan konuk, yorumculara 2002den günümüze program başına, yıllara göre ve toplam ne kadar ücret ödenmiştir...
Bakalım bu sefer tatmin edici bir cevap gelecek mi!
Vergilerimizin kimlerin ceplerine pay edildiğini öğrenebilecek miyiz!..
Vah vah;...
Ayşe Hür de Taraf ile bağlarını kopardı. Hür önce Öteki Tarih çalışması için kısa süreli bir izin niyetindeymiş ancak Tarafla ilişkisini yeniden gözden geçirmesini gerektiren bazı gelişmeler olunca iletişimsizliklerinin vardığı nokta ayrılıktan başka yol bırakmamış.
Yazık oldu Tarafa; kime yazdıracaklar şimdi alternatif tarihi! Bizimki de dert işte; parasıyla değil mi; bulunur elbet karartacak Cumhuriyetin ana sütü gibi ak sicilini!
Harcadığın her kuruşu bilmeye hakkım var
Kırklareli Milletvekili Turgut Dibekten sonra dün TRTnin harcamalarıyla ilgili bir soru önergesi de CHP izmir Milletvekili Erdal Aksüngerden geldi. TRTnin bütçesinin %90ı halktan bandrol ücreti ve elektrik faturaları aracılığı ile alınan yayın bedelinden oluşmaktadır. TRTye her ay yayın bedeli ödeyen yurttaşlarımızın, TRTnin harcadığı her kuruşla ilgili olarak bilgi sahibi olma hakkı vardır diyen Aksünger TRTnin de bağlı bulunduğu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınça şu soruları yöneltti:
- Komedya Bilişim Ve iletişim Teknolojileri Ticaret Limited Şirketi. Productt Prodüksiyon Film Yapım Limited Şirketi ve Siyah Beyaz Medya iletişim Hizmetleri Yayıncılık Yapım Reklamcılık Bilişim Ve Elektronik Ticaret Şirketi 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında TRT kanallarında yayınlanan hangi programları yapmıştır?
- Bu programlara her biri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç lira ödenmiştir?
- Bu şirketlerden programların alımı hangi usulle yapılmaktadır?
- TRT-Arapça kanalında yayınlanan iktisadiyyat programı haftada kaç gün yayınlanmaktadır?
- iktisadiyyat programı hangi prodüksiyon şirketi tarafından yapılmaktadır?
çarşamba günü yani kraliçenin türkiye'de olduğu bir zaman diliminde jest olsun diye kralice ikinci elizabeth'in diana'nın ölümünden sonra yaptıklarının anlatıldığı The Queen'i yayınlayan kanal. iyi aferin de e be trt insan bakmaz mı film kraliçeyi nasıl anlatıyor diye.
buunduğu dönemde ülkenin başındakilerin zihniyetine kolaylıkla uyum sağlayabilen devletin malı televizyon kanalının isminin baş harflerinin kısaltılmışı.
bünyesindeki spor servisinde küfür nedir bilmeyen şahısları barındıran kurum. 24 agustos 2008 antalyaspor besiktas macinın özeti başlıyor ve başlar başlamaz gayet net şekilde antalya taraftarının s..miş beşiktaş tezahüratlarını duyuyoruz. bu 1-2 saniye değil saniyelerce sürüyor. acaba bu arkadaşlar s..mişin anlamını bilmiyor yoksa bandı yayınlamadan önce bir kere izlemeyi düşünmemişler midir.
bbc'nin türkiye masası. Trt kurumu ilk yıllarında ingilizlerin efsanevi kanalı bbc (British Broadcasting Corporation) tarafından personelinin eğitilmesi sonucunda böyle bir durum ortaya çıkmıştır.
Son yıllarda dikkat çeken bir kadrolaşma söz konusudur. Kadrolaşmanın hatsafhada olduğu, her iktidar döneminde kadroların şişirildiği, asistanın asistanının asistanı olduğu radyo programlarının söz konusu olduğu, hiç bir programının reyting namına esamesi okunmadığı, kaderine terkedilmiş, büyük bir potansiyelin çıkarların içinde kaybolduğu kurumdur.
kadrosuna ses tv, kanal a gibi dünya kanallarından transferler yapan güzide devlet televizyonu.
gündüz kuşağına alınan konuşma ve mimik özürlü genç eleman eski kanal a ve dünya radyo programcılarından. ramazan sevinci programını sunan zat ise eski kanal a şiir yorumcusu.
ses tv'de program yapan bir genç eleman da program yapıyor ama programın adını hatırlayamadım.
haber spikerlerinin diksiyonu da bozuldu artık.
ayrıca internet siteside doğrudan başbakan propogandası yapılmakta.
tabi tüm bunlar olağan kadrolaşma değil mi? kurumdaki çaycılar bile değişmiş, değişim o derece.
son zamanlarda kendini birazda olsa yenilemeye başlamış olan devlet kanalıdır. bunun biri ikisi...sonsuza giden serileri vardır. ınt ı ve gapı da var birde. biraz kendilerini yenileseler fena olmaz.