troçkizm

entry32 galeri0
    7.
  1. (bkz: Stalinizm)'den ayrılan başlıca yönü, sosyalizmin tek ülkede kurulabileceği düşüncesine katılmaması, sadece dünya çapında bir devrimin başarılı olabileceğini düşünmesidir.
    Troçki'ye göre, bir sosyalist devlet tek başına kapitalist güçlerin baskısına direnemez. Bu nedenle Troçki, gelişmiş kapitalist ülkelerde de sosyalist devrimlerin yapılmasını en büyük öncelik olarak görmüştür
    1 ...
  2. 6.
  3. 5.
  4. Trockizm; sosyalizmin çarpıtılmasında açık davranan reformistlerin ve oportünistlerin aksine o, sol ve devrimci söylemlerle bu çarpıtmayı saklamaya çalışır. Proletarya diktatörlüğünü sosyalizmden koparır, bağımsız bir olgu haline getirir. Leninist parti teorisini çarpıtarak hizipli, demokratik parti modelini savunur. Sömürge ülkelerde devrimin görevleri konusunda ezberci davranarak tüm özgünlükleri ve aşamaları devrimcilik adına ihmal eder. Emperyalist sömürü, ulusal baskı, faşist zulüm karşısında yığınları devrim saflarına kazanmanın zorunluluğunu ifade eden Leninist stratejiye karşı sol sürekli devrim kuramını yani sosyalist devrim sloganını savunur. Ülkemizde bu hem stratejik hem de taktik açısından belirleyici bir durumdur. Bu konuda netliğe sahip olmadan devrimci bir çizgide ilerlenemez.
    3 ...
  5. 4.
  6. Troçkiyi sevenlerin ve onun anısını yaşatmak isteyenlerin akımı.

    (bkz: troçki severler derneği)
    1 ...
  7. 3.
  8. Kesintisiz devrim sloganıyla yola çıkan sovyet devriminin liderlerinden troçki'nin fikirlerini göz önünde bulunduran marksist akım. Fakat küçük-burjuva temelinden kopamamış olan bu akım günümüz teorisyenlerinin sık düştüğü bir teoridir. Troçkizm'i bir de şu yönden eleştirebiliriz;

    Trockizm, genel olarak, tek ülkede sosyalizmin gerçekleşebilme çabasına ve olanağına karşı çıkışıyla akla gelir ve bilinir. Tek ülkede sosyalizmin gerçekleşemeyeceğini, bu yüzden Lenin, Stalin ve SBKP yönetimindeki SSCB'nin umutsuz bir koşu içinde olduğunu çeşitli tezlerle birlikte iddia eder. Ona göre tek çözüm dünya devrimi sonucu gerçekleşecek dünya sosyalizmidir. "Dünya devrimi". Ne kadar da hoş görünüyor. Kim karşı çıkabilir ki dünya devrimine? Ancak göründüğü kadar masum değil. Bolşevik Partinin birinci dünya savası sonucu gerçekleşeceğini umduğu dünya devrimi gerçekleşmemiştir. Proletarya tek ülkede iktidara gelmiştir ve sosyalizmin inşasına başlamıştır. Sorun da buradadır.

    Trocki'ye göre dünya devrimi gelmediği (çok yakın zamanda da gözükmediği) için SSCB yıkılmaya mahkumdur. Sosyalizmin inşası bir hayal ve propagandadan ibarettir. Dolayısıyla boş ve gerici bir çabadır. işte dünya burjuvazisinin, anti-komünist propagandacıların, SSCB içindeki karşı-devrimci unsurların umudu haline gelen Trockizmin temel tezi budur. Trockizm, tek ülkede sosyalizmin gerçekleşebilirliğini inkar ederek emperyalist burjuvazinin umutlarını, çıkarlarını dünya devrimi sloganıyla savunabilmek yeteneğini gösterir. iŞte bu sorun Troçkizmi marksist bağlardan koparmaktadır.Peki sosyalizm S.sc.b'de yıkılmamış mıdırr? evet yıkılmıştır, fakat dünya devrimi gerçekleşmediğinden değil, revizyonist yönetimlerin kapitalizmi tekrardan kurmasından dolayı yıkılmıştır. neyse daha uzun etmeyelim de, aradan çekilelim.
    6 ...
  9. 2.
  10. Troçkinin sürekli devrim kuramı marksın kesintisiz devrim kuramına dayanılır.Tek ülkede ulusal sosyalizmi savunanlar tarafından çarpıtılmıştır.Kesinlikle aynı anda devrim teorisi değildi(böyle birşey zaten ütopik olurdu).Kısacası sosyalist devrim ulusal sınırlar içinde başlar,fakat kesinlikle sona ermez,tek ülkede kurulamaz,sosyalizm enternasyonal ve devletsiz(komünizmin alt aşaması) bi sistemdir,ancak bütün ülkelerde zafer kazanılana kadar işçi sınıfı devrimleri devam eder.
    1 ...
  11. 1.
  12. Sovyet Devrimcisi Troçki'nin Kesintisiz devrim kuramına dayanan Marksist akım
    ve öğretidir. Dünyada sermayenin giderek bütünleşmesi (entegrasyon) nedeniyle sosyalist devrimin tüm dünyada aynı anda gerçekleşebileceği"ni savunur.
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük