1934 yılındaki nüremberg nsdap parti kongresinin 4 gününü anlatan bir leni riefenstahl filmidir. gelmiş geçmiş en sanatsal propaganda filmidir demek pek de yanlış olmaz. büyüleyici sahneleriyle, o dönem için devrimci sayılabilecek kamera teknikleri, sinematografi ve müzik kullanımı ile kendine has bir başyapıt muamelesi görmüştür. ancak buna rağmen nasyonal sosyalist ideolojinin en hayvani propaganda çalışması olduğu gerçeği, eleştirmenleri çoğu kez ikiye böler.
başından sonuna gaz öğeleriyle dolu nazi propaganda filmi. zaferi iliklerine kadar hissettiği belli olan güler yüzlü askerler, biri inip biri havalanan savaş uçakları, tanklar, kuşbakışı görüntüden bütün yeryüzünü kaplayan ordular... hitler her ne kadar sovyetlere saldırınca o tanklar bir tarafına da girecek olsa seyreden insanda çok değişik duygular uyandıracağı kesindir. zaten o alman idealizminin birer ürünü olan ve almanya'da o dönem süregelen, heidegger gibi bir adamın bile kendini alamadığı tıkır tıkır işleyen mekanize araçlarla savaşa girme fikrinin sovyetlerin karlarında sona ermesi modernitenin sınıfta kalacağının parodisi gibidir.
nasyonal sosyalizmin ne demek olduğunu anlatan bir filmdir. alman toplumuna sürekli fiziksel güçle çalışıp sınıfsal farklılıkları ortadan kaldırmayı öğütleyip ve vaat etse de bireyselliği ve hatta kişilik kavramını tamamen ortadan kaldıracağını da belirtir zira, filmin bir noktasında karşımıza çıkan "bayraklar denizi"nde görürüz ki sadece nazi bayrakları vardır, onları taşıyan insanlar ise görünmez. bu, nazizmin sosyalist yönüdür. nasyonal tarafında ise görürüz ki hitler tanrıyı alman sanmaktadır. çok yazık...
sene 2010 veya 2000ler iken bu filmin siyasi yönünü tartışmak geçmişe tıkılıp kalmış obsesif kişilik bozukluğuna sahip sapkın politizasyonun dibine vurmuş insanların işidir.
BU filmin sanatsal içeriği tek kelime ile muhteşemdir ve çekildiği senenin 35 olduğunu dünyada benzeri yapımların o zaman birkaç taneden öte geçmediğini, Alman sineması hariç diğer ülkelerin sinemalarının hemen hemen sanatsal açıdan günümüze ışık tutacak hiçbir şey üretmediğini düşününce değeri daha da iyi anlaşılmaktadır.
nasıl olsa propaganda şırıngası kısımlarını süzerek izleyebileceğimizden, sanat yönü açısından merak edilebilecek ve izlenebilecek bir riefenstahl filmi.
1935 yapımı nazi propaganda filmi veya belgeseli. çok sanatsal bir film olarak değerlendirilse de bence harcanan 114 dakikaya yazık. ama o dönem için bayağı iyi olduğu söylenebilir. kamera çekimleri, o dönemde hiç görülmemiş düzeyde iyiydi.
edit: ayrıca fazlasıyla sıkıcı bir yapım. izlerken uyumamak büyük başarı.
kod adı k o z filmi de bir çok yabancı eleştirmen tarafından iradenin zaferi benzeri propaganda filmleri arasına sokulmuş ki akp'nin iradenin zaferi filmidir şeklinde yorumlar mevcut.