Büyük wagner operası. 4,5 saatlik sonu olmayan bir şarkı gibidir. Eroin gibidir, derhal alışkanlık yapar. Çok ağır duygu yükleri içerir. insanı cezbeder, gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi olursun.
Hitler tapıyordu bu operaya...zaten wagnerian' dı, nazilerin Auschwitz de wagner çalmaları, wagner 'in insanların aklında direkt Auschwitz ' i, Treblinka 'yı, Buchenwald ' ı getirmesi o yüzdendir.
Tristan 'ın daha girişi, en ateşli romantik filmin fon müziğinden daha ateşlidir.
Sigara gibidir, bi başladın mı, bırakamazsın.
Bi akor kombinasyonu kullanmış o 4,5 saatlik şarkıda , ve o akor ," tristan akoru", giriş müziğinin hemen ilk dakikasında kendini gösterir...
Hem soru gibi de, hem de yanıt gibi, hem çok depresif gibi de hem de diil gibi.
imkansız bir aşk öyküsü, entrikalar, romatizm, savaş ve kan. Belki film çorba olmuş diyebiliriz ama gerçekte de böyle öykülerin bir kadın uğruna başka bir ülkeye savaş açıldığını tarih yazdığı için hiç garipsenecek yada "hadi bee" denecek bir yanı yok. Oyuncu seçimleri ve performansları da hikaye kadar iyiydi, Sophia Myles hoş bir hanımmış karaktere de çok yakışmış.
hayat ölümden değerlidir ama aşk ikisinden de değerli düsturunu edindiğim film. savaş filmi gibi ama zibil gibi aşk var içinde. izlenilesidir. ama benim gibi tek başınıza sap gibi izlemeyin sevgiliniz de muhakkak yanınızda olsun. sek çarpıyor..
Sonunda hüngür hüngür ağlatan ve bana * aşkı(nı) çok güzel bir şekilde hissettirmiş , izlenmesi gereken bir film.
Bu arada yakışıklılar listeme birini daha eklememi sağlamış filmdir.
(bkz: james franco) *
kendi ülkesindeki savaşcıları ve kadınları kaçıran irlandalılar ile girdiği savaşta irlanda kralının kızının nişanlısını öldürüp bir zafer kazanan igiliz savaşcısı tristan zehirli kılıç ile yaralanır ve öldü diyerek bir kayığa yüklenip yakılarak nihire bırakılır. nehirde sönen kayık irlanda adasına gider ve isolde onu bulur panzehir verir ve birbirlerine aşık olurlar. burada ince bir ayrıntı ve yalan bütün herşeyin içine eder. kız yardımcısnın ismini söyler karalın kızı olduğunu söylemez.
bu savaşta irlanda zayıf düşmüştür ve barış için bir müsabaka düzenler müsabakayı kazanan kralın kızı isolde alır. tristan kralın kızını lord una yardımcısını da kendine alacağı için müsabakaya lordu u ikna eder. sonra herşey anlaşılır isolde lord a gider tistan aşk acısı çeker geceleri roma köprüsünde buluşur sevişirler. bu yasak aşk anlaşılır tristan zindana atılır fakat bu arada isolde herşeyi açıklar lord bunların kaçmasına izin verir.
savaşcı tristan dayanamaz ve ülkesi tehtitde olduğu için son savaşına katılır ölür ama muratlarına ererler. izlenilesi güzel film. ben bu kadar anlatabildim.
ilk defa 1210 yılında Gottfried von Strasburg tarafından derlenen Kelt kökenli ingiliz destanı. Dünya edebiyatının en güzel destanlarından biridir. Daha sonra 1300 yıllarında 3344 dizeyle Sir Tristram adıyla da yazılmış fakat en önemli çalışmaları Sir Walter Scott yapmıştır.
Keltik destanın birçok hikâyeden etkilendiği bilinmektedir.
Pers Destanı Visu Ramin
Ovid'in Aridiane Narkosta hikâyesi
Kral Arthur ve Kutsal Kase hikâyeleri
Tristan efsanesinin baş kahramanı ve sevgilisinin isimleri. Lancelot ve Guinevere ya da Aragorn ve Arwen ikililerine benzetilmektedir.
diger dillerde de bazi versiyonlari bulunur:
Fransa: Fransız Marie de France bu hikâyeyi Chevrefoil adıyla Fransızcaya empoze etmiştir. Başka bir düzenleme de Tristan et Iseult adındadır.
iskandinavya: Tristrams kvæði, Saga Af Tristram ok Ísodd adıyla düzenlemiştir.
Almanya: Tristan adıyla 130 dizelik bir şiir Viyana Ulusal Kütüphanesinde bulunmaktadır.
ispanya: "Carta enviada por Hiseo la Brunda a Tristán; Respuesta de Tristán" adıyla iki hayali aşık arasındaki mektuplaşma biçiminde yayınlanmıştır.
Ayrıca Cervantes Saavedra'nın Don Kişot adlı eserinde "Tristan ve Iseo" şeklinde, bu hikâyeye telmih yapılır. [1]
italya: italya'da oldukça popüler olan destan aşağıdaki isimlerle yayınlanmıştır:
Cantari di Tristano
Due Tristani
Quando Tristano e Lancielotto combattiero al petrone di Merlino
Ultime impresse e morte Tristano
Vendetta che fe messer Lanzelloto de la Morte di Mister Tristano
Tavola Ritonda
Tristano Panciaticchiano
Tristano Riccardiano
Tristano Veneto
Belarus: Povest Trychane adıyla 1560 yılında düzenlenmiştir.
Mükemmel bir filmdir. Film aslında basit gibi geliyor başlarda ama film bitince boğazınızda o ünlü düğümlenmeyi hissediyorsunuz. Film bitince de filmi tekrar izlemek istiyorsunuz. Daha sonra Sophia Myles'ın tüm filmlerini izleme içgüdüsü oluşuyor içinizde haliyle karşı koyamayıp bu güdüye bulduğunuz tüm Sophia Myles filmlerini izliyorsunuz.
Mükemmel bir filmdir. Film aslında basit gibi geliyor başlarda ama film bitince boğazınızda o ünlü düğümlenmeyi hissediyorsunuz. Film bitince de filmi tekrar izlemek istiyorsunuz. Daha sonra Sophia Myles'ın tüm filmlerini izleme içgüdüsü oluşuyor içinizde haliyle karşı koyamayıp bu güdüye bulduğunuz tüm Sophia Myles filmlerini izliyorsunuz.
Destansı * bi aşkın hikayesi. isolde o güzelim sırma saçlarını tristian'ın kalbine düğümlemiştir. Tristian da film boyunca göz nezlesi olmuş bir biçimde etrafta dolanır durur.
ilk defa 1210 yılında Gottfried von Strasburg tarafından derlenen Kelt kökenli ingiliz destanı. Dünya edebiyatının en güzel destanlarından biridir. Daha sonra 1300 yıllarında 3344 dizeyle Sir Tristram adıyla da yazılmış fakat en önemli çalışmaları Sir Walter Scott yapmıştır
2006 yılı kevin reynolds yapımı bir film.
parçalanmış halde bulunan ingiltere krallıkları ve bu krallıklar üstünde hakimiyet kuran irlanda arasındaki savaş ve tabiki savaşa yamanmış olarak da, birleşen ingiliz krallıklarının kahramanı olan tristan ve irlanda kralının kızı isolde arasındaki araya iki ülkenin kralının da girerek çıkmaza soktuğu aşk öyküsü.