Bu hafta kliniğe gelen danışanlarımdan birinin de muzdarip olduğu dürtü denetim bozukluğu.
Kesin sebebi bilinmemekle beraber bu bozukluğa sahip kişiler tekrarlayan şekilde saçlarını, kaşlarını, kirpiklerini vb. vücutlarındaki kılları yolmaya karşı engellenemez bir istek duyarlar. tek başına yeterli olmayan psikoterapi yanında ilaç tedavisinin de başlanılması gerekmektedir.
en son kullandığımız DSM-V tanı kriterlerine göre bir kişide trikotillomani olduğunu söyleyebilmemiz için gerekli olan kriterler:
-saç yitimiyle sonuçlanacak biçimde kişinin yineleyici olarak saçını yolması.
-Yineleyici olarak saç yolmayı azaltma ya da durdurma girişimleri.
-Saç yolma, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında düşmeye sebebiyet vermeli.
-Saç yolma ya da saç yitimi başka bir sağlık problemiyle açıklanamıyor durumda olmalı.
-Saç yolma başka bir ruhsal bozukluğun belirtileriyle daha iyi açıklanamaz örneğin dış görünümle alakalı algılanan kusur ya da özrünü düzeltme girişimleri.
Erişkinlerde eş tanı alabileceği diğer bozukluklar sıklıkla anksiyete bozukluğu, histriyonik bozukluk, borderline ya da okb olabilmektedir.
Başlangıç yaşı genellikle ergenliğin görüldüğü 12 yaş civarlarında görülüyor. ergenlikte kritik dönemlere denk gelen trikotillomani geçici olabilmekte, öocukluk ve ergenlikteli sıkıntı ve istenmeyen durum karşısında saç ve kıl koparma hastalığı tekrar edebiliyor. Ergenlikte bu rahatsızlığın görüldüğü bireyler genelde toplumdan uzaklaşıp kabuğuna çekiliyor psikoterapi ile ergen veya çocuk bireyi toplumla kaynaştırma üzerine çalışmalar yapılmalı.
insanın kendisini aynada gördüğünde ben Nasıl bunu yaparım dedirten ancak her defasında yapmaya devam edilen karşı konulması zor olan illet. Aynı insanı güçsüzleştiren hastalık..
gözünü seveyim bit artık ya, her aynaya baktığımda kaşlarımın seyreldiğini gördükçe daha fazla koparmamak adına parmaklarımı falan kesesim geliyor. ne illet, ne bela bir şey bu.
stres ve psikoloji ile alakalı olduğu için yakında bana psikolog yolu gözüküyor gibi. eh be.
Berbat bir şey. Bunun bir de dudak derisi koparma hastalığı var ki evlerden ırak. Dudak kanseri tehlikesi varmış. Ben bıraktım, siz de bırakın arkadaşlar.
Kendimi bildim bileli kaşlarımı yolarım. Çocukken yediğimi bile hatırlıyorum hatta babamınkini falan bile yolmaya çalışırdım. Uzun süredir problem olmuyordu ama geçen baktım yine kaşımda açılma olmuş. Lanet hastalık kesinlikle tam geçmiyor acımıyor da yolarken ama ortaya çıkan görüntü insanı deli ediyor.
tehlikesiz gibi görünse de aslında kötü ama tedavisi olan bir hastalıktır.
"kişi hastalıktan memnun değildir, kurtulmak ister, verdiği zarardan muzdariptir. Görünüşüne ve hayatına zarar verdiğini bilir, durdurmaya çalışır ama başarısız olur. Tıpkı tırnak yiyenlerin bunu durdurmak isteyip başarısız olmaları gibi bir durumdur. Hastalığı yaşamayan birçok kişi istesen durdurursun, koparmazsın dedikçe anlaşılamamanın verdiği sıkıntı ile daha da şiddetlenir.
Koparılan saç ya da diğer vücut kıllarının köklerini ağza almakk, emmek ya da saçı tümüyle yutmak oldukça sık görülen bir davranıştır. Yutma bazen saçın sadece kök kısmını yutma biçiminde bazen de tüm saçı yutma biçiminde olabilir. Saçın tümüyle yutulması bir süre sonra bağırsaklarda biriken saçların yumak haline gelerek bağırsakları tıkamasına sebep olur. Trikobezoar adı verilen bu durum acil cerrahi müdahale gerektirecek kadar ciddi olabilir. Nadir görülen bu durum eğer gerekli müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir. Kişinin hastalığından utanması sebebiyle tıbbi yardım istememesi ölümcül sonuçlanma riskini artırır." *
obsesif kompulsif bozukluktur. kadınlarda erkeklerden daha çok görülür. okb mağduru kişi saçlarını kirpiklerini veya kaşlarını yolar. bundan fazlaca zevk alır. bunu özellikle stresli olduğunda tekrarlar ve bir süre sonra kelleşir. Trikotillomaniye sık olarak depresyon, kaygı bozuklukları, alkol ve madde kullanımı ve diğer dürtü kontrol bozuklukları eşlik eder.
tedavisi vardır. Tedavide antidepresan ve antipsikotik ilaçlar kullanılabilir. En etkili tedavi yöntemi ise ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte uygulanmasıdır. yine de hastalık tam olarak bitmez. bazı zamanlar tekrarlayabilir.
bunun bir de kıllarını yolduktan sonra yiyen versiyonları vardır. (bkz: trikofaji)
insanın stresli anlarda saçını kaşını kirpiğini bilumum vücut kılını yolup hatta bundan zevk alıp aynada kendini kabak görünce pişman olması durumudur.
kişinin saç yolarken haz alması, doyum bulması ya da rahatlamasıdır.
bu bozukluk, başka bir mental bozuklukla daha iyi açıklanamaz ve genel tıbbi bir duruma bağlı değildir.
toplumsal, mesleki ya da diğer önemli işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olur.