Uzerinde hic dusunmeden binlece kufur edebildigim ancak is soru cozmeye geldiginde saatlerce dusunsemde sonuc alamadIgim allahin cezasi konudur kendileri. Trigonometrinin basli basina bir bas belasi oldugu yadsinamaz bir gercek zaten.
sanıldığı kadar zor değil.akılda kalması için bize şöyle anlatılmıştı bu konu. *** sinüs ve cosinüs 2 kardeş.sinüs, pozitif (+) ve bencil olmayanı *, cosinüs ise negatif, * ve de bencil olanı.
sinüs bencil olmadığından (+) iken* elindekinin birini kendi alıyorsa diğerini kardeşiyle paylaşıyor.* yani böylece sin(x+y)=sinx.cosy + siny.cosx oluyor. yani her iki kardeşte birer kez x ve y değerini kullanmış oluyor.(-) lisi de yine aynı şekilde.
gelelim cosinüse.cosinüs bencil olduğu için önce tüm değerleri kendisi alıyor, sonra lanetleyip * * kardeşine veriyor.tabi verirken de çamurlaşıyor, işareti (+) ysa (-), (-) yse (+) olup gidiyor zavallı sinüse **
yani şu formül elde ediliyor.
cos(x+y)=cosx cosy - sinx siny
cos(x-y)=cosx cosy +sinx siny
ezberlerseniz, unutursunuz.bu veya benzer şekilde kodlamanın daha kalıcı olacağı görüşündeyim.*
bir de, tanjant önemli gençler.direk matematik sorusu olarak çıkmasa da geometri/analitik geometri sorularını çözerken can simidiniz olacaktır kendileri.tanjant es geçilmese iyi olur derim.*
bu konuda soru çözerken genelde evirip çevirip bu formülleri kullanırız. "cot(x+y) = cotx.coty - 1 / cotx.coty" ya da "cot(x-y) = 1 + cotx.coty / coty - cotx"
not: genellikle soruya baktığımız da +1 varsa -1'li olan, -1 varsa da +1'li olan formülü kullanırız.
ezberlemesi aslında çok da zor olmayan formüllerdir.
bakın şimdi sevgili liseli arkadaşlarım formülleri şarkı gibi düşünüyoruz.
sinüsler : sincos cossin
cosinüs : coscos sinsin
bunları şarkı gibi melodi söyleyin.bilmeniz gereken son nokta cosinüsün ters olduğu.
yani işaret + ise formülde araya - gelecek hepsi bu kadar.
tanjant ve cotanjantı öğrenmenize gerek yok zaten.