adamı fıtık eden, 3 yıl içinde 8 kez 0 dan başlamama sebep olan ama 8 kez anlamadığım, sadece bazı formülleri ezberlediğim götoş konu.*
anlamaya falan çalışmayın ezberleyin gitsin.
eğer bunu yapamıyorsanız muhtemelen türev,integral gibi nispeten daha karmaşık konuları yapamazsınız. bundan dolayı trigonometriyi yapamayan için 4s kuralı geliştirimiştir.
(bkz: ya seve seve ya sike sike)
çoğu kişinin öss gününe kadar hala tamamen kafasında tutamadığı saçma sapan formülleri yüzünden kişiye cinnet geçirttiren matematiğin soyut bir koludur.
matematiğin abc si diyebileceğimiz aslında basit bir konu. eğer öss de çok zorlanıyorsanız kazara çok matematik dersleri olan makina, elektrik elektronik gibi bölümler yazmayın.
"Allah kahretsin bu konuyu!!!" dedirtecek matematik konusudur ama sanki geometriye daha bir yakışıyor.
neyse bu kazık konunun başına çalışmak için oturduğunuzda soruları çözerken diliniz dışarı çıkar. " hımm evet ne oluyordu şimdi...? hımm bunu buraya yazarsak tanx buluyoruz dimi ? buluyoruz buluyoruz. hah tamam oldu."
trigonometri öğretmenlere düzenli çalışacaksınız, yan gelip yatmak yok, canınızı yakarım bu konuda, sınıfta bırakırım sizi yaz okuluna gelirsiniz * dedirtir.
öğrencilereyse masa başında pinekleyip, rüyalarında sinüsü cosinüsü görmeyi öğretir.**
birçok kişi tarafından pek de sevilmeyen ; fakat matematiğin en temel konularındandır ve fizikte de çokça yararlanılır . bir kere temel mantığı oturtuldumu gerisinin çorap söküğü gibi geldiği görülecektir .
formül ezberlemeden her soruyu geometriden çözmenin imkansız demiyorum ama hem çok çok çok daha zor hem daha karmaşık yollardan çözülebileceği konu.
zaten 3-5 formül ezberlersiniz gerisini çıkartırsınız bu formüllerden.
örneğin tan(2x) değerini geometri kullanarak tan(x) daha kolay çevirebilirsiniz ama formülü bilmeden tan3x e tan5x e çevirmek sıkar.
ha bu arada matematiksel olarak. tan(2x) = 2tanx/ 1- tan²x formülüyle tanx e indirgenebilir.
lise düzeyi soruları için, öyle trigononmetrik formülleri falan ezberlemeye gerek olmayan konu. eğer geometri bilginiz yeterliyse, her türlü çözersiniz trigonometri sorularını da. her türlü...
orta okul yıllarında çaktırmadan zemini atılan üçgen çizilip karşı komşu hipotenüs ilişkisi ile tanımlanan bölümlü ifadelerle sadeleştirme yaptıkça sonuca ulaşılan ve adeta zevk veren 30,60,90,45 gibi fix değerlerini daha o zamanlar belleğimize sokan liseye gelince yaklaşık yarım dönem daha haşır neşir olup sec cosec tarzı ifadelere de extradan yer verilen yok ne bilem tanjant karesiyle birin toplamı sekant karesi olurmuş bilmem neymiş öğrenilen ve daha o yıllarda siz bi üniversiteye yerleşinde görcem sizi ben diyen öğretmenlerinize haklılık getirdiğiniz üniversite yıllarında ise bu ifadelerin türevi integrali de karışınca işi hele de dersi ingilizce aldığınızda yıllarca tanıdığınız cosinüse cosay diyen öğretmeninize çözemediğiniz bilumum sorulara lanetler yağdıran konu adı.
zevkli konu. birim çemberden mantığını kurarak her türlü problem çözülebilir. ayrıca geometri soruları gram geometri bilmeden trigonometri sayesinde çözülebilir.