Japon arabalarında kayış şeklinde olmayan parça'dır. Japonlar kayış yerine zincir kullanırlar. Avantajı; çoğu zaman değişime bile ihtiyaç duymamasıdır. Dezavatajı ise olur da zincir koparsa veya kırılırsa altından kalkılmaz masraf açar.
bu kayış öyle bir kayıştır ki hiç haber vermeden kopar yada diş atlar. bu kayış bana hayatının en büyük kayışını yapmıştır. hala acısını duyarım. buradan ağız dolusu küfür etmek istiyorum ama işte.
akü bitince ya da ne biliyim marş basmayınca arabayı iterek çalıştırmaya çalıştığımızda kopmasına neden olabileceğimiz kayış. aman haa sonradan üzülürsünüz.
Mercedes, bmw v.b. lüksümsü araçların bazı modellerinde ve fiat lineanın üst versiyonlarında yerini zincire bırakmış olan aracın can damarlarından biridir. Motorun ürettiği gücün tekerlere iletilmesindeki ilk aktördür. Kimi araçlarda 60 binkm. de kimilerinde 80 90 bin kmlerde citroen c3 lerde 180bin km. değiştirilmesi salık verilen parçadır. Koptuğunda mutlak suretle aracın çalıştırılması gerekiyor ise bir kadın çorabından faydalanılabilir.
araba tamircisi amcama göre zincir varken sezzizlik diye müşteri kekleyip para tuzağı için arabalara konulmuş kayış.mutlaka zamanında değiştirilmelidir ihmali asla kabul etmez.
yeni nesil bir çok araçta (marka ve model farketmez) triger kayışı yerine zincir kullanılıyor. genelde hızlı ve güçlü motorlarda halen triger kayışı kullanılır.
bu kayış seyir halinde koptuğunda arabanın frenlerinden hidrolik sistemine kadar zarar verebiliyor. el freniyle durmanız gerekebilir yani. şanslıysanız durursunuz da.
motordan çok fazla anlamam. ama ismini en çok duyduğum motor parçası triger kayışı. snaki motor bu kayışın üzerine kurulmuş. çevredeki bilmiş insanların devamlı dilinde:
- abi araba gaz yemiyor.
+ neaaa. triger kayışını kontrol ettin mi?
- abi arabanın gidişinde bi teslik var.
+ kessin triger kayışı..
- abi az önce senin arabaya vurdum. arka dağıldı valla..
+ neaaaa!!!
- triger kayışı abi. yapcak bir şey yok.